Köpekler üşür mü?

Özellikle kış aylarında birçok köpek sahibinin aklını en çok kurcalayan, ‘soğuklardan dostunun ne kadar etkilendiği, üşüyüp üşümediği’ sorusudur. Çok merak edilen sorunun cevabı ise ‘köpeklerin de tıpkı bizler gibi üşüyebildikleri’ gerçeğidir. Dostlarımızın bu soğuk havalarda üşümelerinin sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Haberin Devamı

Köpekler üşür mü

YAVRU VE YAŞLILAR SOĞUĞA DAYANIKSIZDIR


- Chihuahua, Dogo Argentino gibi ana vatanı sıcak ülkeler olan köpekler, soğuk havanın etkilerinden daha çabuk ve daha çok etkilenirler.
- Alt tüy yapısı kalın ve sağlam olan ırklara göre kısa ve tek katman tüy yapısına sahip olan köpekler daha kolay üşürler.
- Yavru ve yaşlı olan köpekler, genç ve olgun olanlara göre soğuğa daha dayanıksızdır.

AZ BESLENENLER DAHA ÇOK ÜŞÜR

- Yetersiz ve az beslenen köpekler daha çok üşürler.
- Kış aylarında yapılan makine tıraşı uygulamaları köpeğin soğuğa karşı olan defans mekanizmasının en önemli unsuru olan tüy yapısını bozduğu için soğuğa karşı olan direnç mekanizmasını kırar.
- Yetersiz egzersiz ve gezinti kan dolaşımını azaltarak üşüme ihtimalini arttırır.

YETERSİZ BARINMA KOŞULLARI ETKİLER

- Bağışıklığı zayıf ve hasta köpeklerin soğuğa karşı toleransı düşüktür.
- Barınma koşulları yetersiz ve uygun olmayan köpekler soğuktan daha fazla etkilenirler.
- Özellikle yağışlı havalarda ıslanıp hava cereyanına maruz kalan köpekler üşürler.
***
Tüm bu nedenler tıpkı bizler gibi üşüyebilen canlılar olan köpeklerin soğuktan daha fazla etkilenmelerini belirlemektedir. Onları kışın soğuk etkilerinden korumak için; iyi beslemek, düzenli egzersiz yaptırmak, kısa tüylü olanları gezinti esnasında giydirmek, tüy bakımlarına özen göstermek ve barınma koşullarını iyileştirmek oldukça önemlidir.
***
Soğuk kış aylarının zorlu şartlarının en çok sokakta yaşamak zorunda olan dostlarımızı etkilediğini unutmamalıyız. Onların bu mücadelesine besleme ve barındırma desteği ile yardımcı olmalıyız.

Köpekler üşür mü

Yazarın Tüm Yazıları