Köpekler televizyon izler mi?

Bİrçok hayvan sahibi evden çıkarken, köpeklerinin yalnız hissetmemeleri ve sıkılmamaları için televizyonu açık bırakırlar. Acaba bu onları oyalar mı? Ya da köpekler gerçekten televizyonda olup bitenleri görebiliyorlar mı?

Haberin Devamı

İnsanlar televizyondaki resimleri hareket eden görüntüler olarak algılayabilmek için bir saniyede 16 ile 20 kare görüntüye ihtiyaç duyarlar. Köpekler ise bir saniyede yaklaşık 70 kareye...

Köpekler televizyon izler mi

* * *
Birkaç sene öncesine kadar köpekler, sahiplerinin bir kutuda kırpışarak geçen resimlere baktığını görürken, son dönemlerde yüksek çözünürlüğü (HD) ve hızlanmış saniye/kare oranları olan televizyonlar sayesinde artık onlar da resimleri hareketli görüntüler olarak görebiliyorlar ve hatta potansiyel izleyici haline gelmeye başlıyorlar.

Köpekler televizyon izler mi

* * *
Her ne kadar yüksek çözünürlük sayesinde köpekler televizyonda olan bitenleri görmeye başlamış olsalar da bizimle aynı görmedikleri bir gerçek, özellikle de renkleri... Renk görüşü, gözlerdeki koni hücrelerinden gelir. Bu koniler retinada bulunan reseptörlerdir. Renk görebilmek için en az iki tane koniye ihtiyaç duyulur ve insanlarda üç tane bulunurken köpeklerde ise sadece iki tane vardır. Bu da demektir ki insanlar kırmızı rengi görürken, köpekler bunu sarımsı ya da beyaz bir renk olarak görürler. Gözlerdeki bu koniler aynı zamanda görülen şeyin detay oranını da etkiler. Yani köpekler insanlar kadar detaylı ve net bir görüşe sahip değillerdir. Not edilmesi gereken başka bir nokta da tüm köpeklerin insanlarda olduğu gibi aynı görüş düzeyine sahip olmadıklarıdır.
* * *
Ayrıca son zamanlardaki bazı araştırmacılar her ne kadar yeteri kadar çalışma yapılmamış olsa da köpeklerin görüşlerinin ırkdan ırka değişebileceğini düşünüyorlar. Yani bir köpeğiniz televizyona karşı çok ilgiliyken,diğer köpeğiniz belki de aynı görüşe sahip olmadığından aynı görüntüye karşı hiç bir ilgi göstermeyebilir.
* * *
Son olarak değinilmesi gereken konu da köpek dışında hayvanlarınız varsa onları televizyon karşısına koymadan önce iki kere düşünülmesi gerektiğidir. Mesela kuşlar resimleri hareket eden görüntüler olarak algılayabilmek için bir saniyede 100 kareye ihtiyaç duyarlar. Yani bir kuşu televizyon bulunan bir odada bulundurmak bir insanı sürekli flaş patlayan bir odada tutmak gibidir ve onlar için çok stresli olacaktır.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Dostlarımız kedilerin dilleri pek çok özelliği yapısında barındırmaktadır. Kedilerin dilleri zannettiğimizin çok ötesinde onların hayati fonksiyonlarını düzenleyen birçok özelliğe sahiptir.

Köpekler televizyon izler mi

- Kedilerin dillerinin en önemli özelliği antiseptik karekterde oluşudur. Salyanın yapısından kaynaklanan bu özellik sayesinde vücutlarını yalayarak bir bakıma dezenfekte etmiş olurlar. (Özellikle yaralanmalarında bu özellik bazen tedavi edici bir durumdur)
- Kediler dilleri ile hem tarama hem de tüylerinin tıraş edilmesini sağlarlar. Bu durum bazen tüyleri yutmaları yüzünden kusmayla karekterize mide problemleri yaşamlarına sebep olabilir.
- Mamalarını yemeleri, su içmeleri ve soğuk sıcak algılamaları da dilleri sayesinde olan kediler yavrularıyla da iletişimi dilleri ile kurarlar.
- Kedilerin dillerinin bir diğer önemli ve hayati özelliği vücut ısılarını dilleri sayesinde korumalarıdır. Kendilerini yalayarak bu dengeyi sağlamaya çalışan kedilerin özellikle yaz aylarında susuz kalmamaları bu açıdan çok önemlidir. Çünkü yalanarak sağlanan ısı regülasyonu salyayla olur ve salyanın oluşabilmesi için su gereklidir. Bu dönemde özellikle sokakta yaşamaya çalışan kediler için bizlerin göstereceği bir kap taze su katkısı hayati niteliktedir.

Yazarın Tüm Yazıları