Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

Soğuk, karlı ve yağışlı geçen kış mevsimi, can dostlarımız için farklı ihtiyaçların ve önlemlerin şekillenmesine sebep olur.

Haberin Devamı

Metabolizmalarının kış mevsiminin getirdiği değişenlere adapte olabilmesi için gereksinimlerini organize etmek önemlidir. Kış mevsiminde can dostlarımız için yapmamız ve ihmal etmememiz
gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

KÖPEKLER DE SOĞUK HAVADA ÜŞÜYEBİLİR

- Özellikle yaşam alanları bahçelerde organize edilen köpeklerin, soğuk ve yağışlı havaya karşı sığınacakları kulübelerinin sağlamlaştırılması özellikle çatı ve hava girişine neden olacak aralıkların onarılması önemlidir. Kulübelerin içerisine organize edilebilecek saman kullanılarak yapılan doğal yataklar dostumuzu kuru ve sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Kulübelerin rüzgâr ve yağışı en az alacak stratejik noktalara yerleştirilmesi de önemlidir. Özellikle yaşlı ve yavru köpekler için gerekli tedbirler alınarak kulübe tavanına yerleştirilecek ısıtıcı lambalar kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki zannedildiğinin aksine köpekler de soğuk havalarda üşüyebilirler.

Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

DAHA YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER VERELİM

- Kışın özellikle bahçede muhafaza edilen köpeklerin kalori ihtiyaçları değişir. Soğuk havayla mücadele onların daha yüksek kalorili besinlerle ve daha fazla miktarda beslenmesini gerektirir. Ayrıca bu dönemlerde takviye edici gıda maddeleri ve vitaminlerin kullanılması da bağışıklık sistemlerini dinamik tutmaya yardımcı olacaktır. Beslenmede su ihtiyacının da ihmal edilmemesi kısa sürede soğuk havada donabilecek suların tazelenmesi önemlidir.

Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

GEZİNTİ VE EGZERSİZ AKSATILMAMALI

- Kış günlerinde köpekler için diğer önemli bir ihtiyaç gezinti ve egzersiz programlarının aksamamasıdır. Köpek sahiplerinin soğuk ve yağışı bahane ederek köpeklerini gezdirmekten kaçınması yada sürelerini kısaltması dostlarımızın aşırı kilo almasına, egzersiz eksikliğine bağlı strese girmelerine ve istenmeyen davranışların artışına neden olacaktır.

Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

AYAK TABANLARINA ONARICI KREM

- Aşırı yağışlı günlerde dostlarımız gezintileri esnasında onları kar ve yağmurdan koruyacak kıyafetlere ihtiyaç duyarlar. Özellikle ev içerisinde beslenen köpeklerde soğuk hava ve yağışta ıslanmaya karşı olan toleransın daha düşük olabileceğini unutmamak gerekir. Ayrıca karlı ve soğuk havada yapılan gezintiler esnasında yıpranan ayak taban yastıklarına günlük olarak besleyici ve onarıcı yağ, krem kullanılması iyi olacaktır.

TÜYLERİ TARAYALIM, TIRAŞ ETMEYELİM

- Kışın köpeklerin taranmaya ve tımarlanmaya her zamankinden daha çok ihtiyaçları olur. Soğuk havadan korunma hedefli olarak tüylerini uzatan dostlarımız için düzenli tarama hem tüy defansını güçlendirir hem de yüzeysel kan dolaşımını aktive eder. Ayrıca yağışlarla ıslanan ve çamurla karışan tüyler ancak taranarak açılacaktır. Tüy kalitesini ve deri defansını tamamen bozacak olan makine tıraşlarından özellikle kış aylarında kesinlikle kaçınılmalıdır.

Köpekler kış aylarında nelere ihtiyaç duyarlar

AŞI VE PARAZİT MÜCADELESİ ERTELENMEMELİ

- Yağış muhalefetleri sebebiyle ertelenen veya ötelenen aşı, paraziter mücadele ve rutin veteriner ziyaretlerinin aksatılmaması bağışıklık sisteminin hassas olduğu kış aylarında köpeklerimiz için her zamankinden daha önemlidir.
***
Sokaklarda yaşamak zorunda kalan ve aslında hepimizin sorumluluğunda olması gereken kedi ve köpek dostlarımız için de tüm bu ihtiyaçların geçerli olduğunu bilelim. Sıcak evlerimizde otururken onları aklımızdan çıkarmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları