Bahar aylarında dikkat edilmesi gerekenler

Bahar ayları, havanın bir gün sıcak bir gün soğuk olması hatta aynı gün içerisinde sıcağı, yağışı ve soğuğu yaşayabileceğimiz günleri içerir.

Haberin Devamı

Mevsim geçişleri, bağışıklığın yeni doğa düzenine adaptasyonunu gerektirirken, oluşabilecek sağlık sorunları ve dikkat edilmesi gerekenler bizler için ne kadar önemliyse can dostlarımız köpekler için de o kadar önemlidir. Bu dönemde onlar için alınacak önlemleri tabiki bizim planlamamız gerekir. Dikkat etmemiz gereken olgulara şöyle bir göz atalım:

Bahar aylarında dikkat edilmesi gerekenler

ÖLÜ TÜYLERDEN KURTULMALI

* Tüy değiştirme: Bu dönemde kışlık kalın kürkünü değiştirecek ve yaza hazırlanacak dostumuza yardımcı olmalıyız. Onu daha sık fırçalayıp tımarlayarak ölü tüylerinden çabucak kurtulmasını sağlamalıyız. Makas tıraşı yardımıyla kürkünü düzenlemeliyiz.
* Banyo: Bahar aylarındaki rüzgârlı havalar ve yağmur geçişleri dostumuzun daha çabuk kirlenmesine sebep olacaktır. Onu, kir ve tozlardan arındırmak hedefli olarak organik şampuanlar kullanarak yıkayabiliriz.

Bahar aylarında dikkat edilmesi gerekenler

PARAZİTLERE KARŞI İLAÇLANMALI

* Kene ve pireler: Soğuk kış ayları boyunca inaktif olan pire ve keneler bahar aylarında son derece aç bir şekilde uyanırlar. Köpeğimiz için oldukça tehlikeli olan bu parazitlere karşı düzenli olarak ilaçlamayı ve rutin takibi her zamankinden daha çok önemsemeliyiz.
* Alerji: Bahar ayları doğanın uyanışı ile birlikte tozlaşma, polen ve bunun gibi birçok alerjinin aktif hale geldiği dönemdir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi tüylü dostlarımızda da oluşabilecek olan alerjik reaksiyonlara hazırlıklı olmalı ve takibini yapmalıyız.

Bahar aylarında dikkat edilmesi gerekenler

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİLMELİ

* Solunum yolu hastalıkları: Baharla birlikte damlacık enfeksiyonu ile bulaşabilen solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat etmeliyiz. Dostumuzu bu dönemde korumalıyız.
* Beslenme: Isınan hava ile birlikte özellikle bahçede yaşatılan köpeklerin kalori ihtiyacı değişecektir. Dostumuzun beslenme rasyonlarını bu duruma uygun hale getirmeliyiz.
* Gıda takviyeleri: Köpeğimizin bu dönemde zayıflama ihtimali olan bağışıklık sistemini güçlendirici doğal içerikli gıda takviyelerini kullanmamız da gerekli olabilir.
***
Bahar doğanın uyanışıdır. Bu dinamik mevsimde tüm tüylü dostlarıma sağlıklı günler dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları