Sağlıklı bronzlaşmak mümkün mü?

Tatilden bronz bir tenle ve ışıldayan bir ciltle dönmek, güzel bir tatil geçirdiğimizi ifade etse de aslında bu süreçte cildimize zarar verdiğimiz gerçeğini hep göz ardı ediyoruz. Çünkü bronzlaşmanın diğer bir anlamı aslında deri hasarlanmasıdır. Cilt renginiz ne kadar bronzlaşmış ise hasarın boyutu da bir o kadar artmış demektir. Kısacası bronzlaşmak, başlı başına güneşin saldırısına maruz kaldığınız anlamına gelir ki bu durum da sizi cilt kanserine kadar götürebilen tehlikeli bir yola çıkarır.

Haberin Devamı

Sağlıklı bronzlaşmak mümkün mü

Peki hem cilt sağlığını koruyup hem de bronzlaşmak mümkün mü? Bunun için neler yapılmalı? Gelin, hep birlikte sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak için hangi önlemleri almamız gerektiğine bir göz gezdirelim. Yaz aylarının sıcak ve güneşli havasının hepimizin yaşam enerjisini yükselttiği bir gerçektir. Ayrıca güneş, vücudumuzun D vitamini sentezleyebilmesi için de ana kaynaktır. Tatil zamanı bronzlaşmak ve cildimizin ışıl ışıl parlamasını görmek için saatlerce güneşin altında yatmak da bize keyif verir. Çünkü kış aylarında bizi yorgun gösteren solgun bir tenden kurtulup, bronzlaşmış bir cilde sahip olmak moralimizi yükseltir. Ancak bunu yaparken güneşle ilişkimizde ölçüyü kaçırmamamız oldukça önemli. Güneşin zararlı ışınlarına gerekli önlemleri almadan çıktığımızda ve bronzlaşmak için saatlerce güneş altında yattığımızda deri kanserine yakalanma riskiyle ve erken yaşlanma sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca ciltte istenmeyen lekelere ve çillenmeye de neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Bronzlaşmak istiyorsanız da önlemleri elden bırakmamalısınız. Çünkü sağlığınız bronzlaşmış bir ciltten çok daha önemli.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BRONZLAŞMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Sağlıklı bronzlaşmak mümkün mü

Sağlıklı bir bronzlaşma sağlayabilmek ve cildimizi güneşin zararlı ışınlarından koruyabilmek için bazı tedbirleri almamız şart. Çünkü güneş cildimizi çok ciddi bir şekilde yıpratarak, cilt hücrelerinde bulunan DNA yapısının bozulmasına neden oluyor. Maalesef ki gerçek bu. Ancak basit önlemlerle sağlıklı bronzlaşma sağlanabilir. Fakat açık tenlilerin, sarışınların, kızıl saçlıların ve yüzünde çil olanların bronzlaşma konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Peki hangi önlemleri alacağız? Bronzlaşmakta kararlıysanız, o zaman okumaya devam.

Haberin Devamı

İLK ADIM DOĞRU GÜNEŞ KORUYUCU KREMİ SEÇMEK

Sağlıklı bronzlaşmak mümkün mü

Cildimizi güneşin zararlarından korumanın en önemli adımı, elbette ki güneş koruyucu krem kullanmaktır. Bu kremi asla çantanızdan ayırmayın. Dışarı çıkmadan 20 dakika önce kreminizi sürün ve her iki saatte bir yenileyin. Güneş koruma kreminizin UVA ve UVB ışınlarından sizi korunduğuna emin olun ve en az 50 faktör olan bir krem alın. Ayrıca güneş kremi, güneş yanığına karşı sizi koruyacağı için acısız bir bronzluk elde etmenize yardımcı da olacaktır. Güneş koruyucu krem seçimi oldukça önemlidir. Bu nedenle kozmetik mağazalarındaki görevlilerin yönlendirmesi ile güneş koruyucu almak yerine dermatoloğunuzun önerdiği ya da eczaneden alacağınız ürünleri kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Kavurucu sıcaklardan kaçının ve güneşin zararlı ışınlarının dik geldiği 11.00 ila 15.00 saatleri arasında kesinlikle güneşlenmeyin.

Haberin Devamı

BİR GÜNDE BRONZLAŞMAYA ÇALIŞMAYIN

Hızlı bronzlaşmayı düşünerek saatlerce güneşin altında yatmayın. Bir günde bronzlaşmaya çalışmak ve uzun süre güneşte kalmak, cildinize yapabileceğiniz en kötü şey olur. Güneşlenirken sabit kalmamaya özen gösterin. Her iki tarafınız için 15 dakikalık periyotlar ayırın. Bir saaten fazla güneşlenme hatasına düşmeyin. Gölgede bulunduğunuz süreç içinde de mutlaka güneş kreminizi sürün. Güneş gözlüğünüzü ve şapkanızı kullanmayı da ihmal etmeyin. Kakao yağı, havuç yağı, kola veya zeytinyağı gibi ürünleri bronzlaşmanızı hızlandırmak amacıyla kullanmayın. Çünkü bu tarz ürünleri kullanmanız kalıcı lekelere, cilt yaşlanmasına ve hatta deri kanseri riskine davetiye çıkarır. Ancak güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde güneşlenirken, havuç yiyebilir veya havuç suyu tüketebilirsiniz. Çünkü havuçta bulunan karoten, melanositlerin çoğalmasını hızlandırır ve cilde istenen görünümün kazandırılmasına yardımcı olabilir. Unutmayın her güneşlenme sonrasında cildiniz az veya çok hasar görecek demektir ve bu durum derinin nem kaybetmesine yol açar. Bu nedenle gün sonunda cildinize uygun bir nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

BOL SU TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı bronzlaşmak mümkün mü

Su içmek aslında her mevsim çok önemlidir. Ama iş yaz aylarına gelince su içmenin önemi iki kat artar. Sıcak havanın da etkisiyle vücudumuz oldukça fazla sıvı kaybeder. Ayrıca bronzlaşmaya çalıştığınız için cildiniz hasar görür. Derimizin de kendini tamir etmesi ve yenilenmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Özellikle de bronzlaşmaya çalışıyorsanız sizin için su hayati bir öneme sahip demektir. Bu nedenle günde 2 buçuk veya 3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu arada içtiğiniz kahve, çay veya meyve suyu gibi farklı içecekler, cildin su ihtiyacını karşılamaz. Bu nedenle bol bol su tüketmeyi unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları