Geçmişten günümüze makyaj-2

Geçen hafta sizlerle 1700’lü yıllardan başlayarak, 1960’a kadar geçen sürede hangi makyaj trendlerinin öne çıktığını paylaşmış, her 10 yılda bir stillerin nasıl bir değişimden geçtiğine ışık tutmuştum. Bugün de gelin daha yakın bir geçmişe doğru yolculuğa çıkalım ve 1970 ile 2020’li yıllarda ortaya çıkan makyaj trendlerini inceleyelim.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze makyaj-2

BRONZLUKLA GELEN DOĞALLIK

Geçmişten günümüze makyaj-2

Çiçek çocukların özgürlük ve barış şarkıları söylediği 1970’li yıllar... Bu dönemin en büyük farkının ten renginde yaşandığını söyleyebiliriz. Çünkü geçmişin porselen ten takıntısı yerine artık bronz tenler moda olmaya başladı. Yüzde doğal görünümün öne çıkmasıyla birlikte de kalıp gibi pudralar, tarihe karıştı. Açık hava festivallerinde eğlenen çiçek çocuklar ise bronz ten ile birlikte daha hafif kremleri tercih ediyordu. Gözlerde de pastel tonlar kullanıyorlardı. Eyeliner ise hâlâ popülerdi. Özellikle kuyruklu ve abartılı eyeliner kullanımı, makyaja hareket katıyordu. Kaşların ise olabildiğince doğal olmasına dikkat ediliyor, sadece şeklini bozan kısımları alınıyordu. Doğallık, dudaklarda da kendini gösteriyor, kırmızı tonlar yerine parlatıcılar ve şeftali tonları öne çıkıyordu.

Haberin Devamı

ZIT RENKLERİN DANSI

Geçmişten günümüze makyaj-2

1970’li yıllar ne kadar doğal bir görünümle geçtiyse 80’li yıllar da bir o kadar renkliydi diyebiliriz. Zıt ve canlı renklerin bir arada kullanıldığı ve rahatsızlık duyulmadığı bu yıllarda yüzde ışıltı ve yoğun kapatıcılık ön plandaydı. Kalın ve pudralı fondötenler, ciltte adeta yapay bir görünüm sağlıyordu. Canlı ve parlak ancak bir o kadar da zıt renklerdeki farlar, gözlerde abartılı bir şekilde kullanılıyordu. Gözler ise siyah göz kalemiyle çerçevelenirdi. Ayrıca gözlerde bolca sim de kullanılması dönemin trendleri arasındaydı. Parlak renklerin kullanılması bir tek gözlerle kalmayıp, dudaklarda da kendini gösteriyordu. Pembe allıklar ise makyajın vazgeçilmez tamamlayıcılarıydı. 1970’li yılların doğal makyajı, 80’li yıllarla birlikte tam anlamıyla abartılı ve ışıltılı bir görünüme bürünmüştü.

Haberin Devamı

SÜPER MODELLERİN TRENDLERİ BELİRLEDİĞİ DÖNEM: 1990’LAR

Geçmişten günümüze makyaj-2

Tüm dünyada süper modellerin parladığı ve makyaj trendlerine de yön verdiği bir dönem olan 90’lı yılları aslında hiç modası geçmeyen bir devir olarak da yorumlayabiliriz. Çünkü Kate Moss, Naomi Campbell, Cindy Crawford ve Linda Evangelista gibi birçok ünlü modelin yaptığı makyaj stilinden günümüzde de hâlâ ilham alınıyor. Bu dönemde ayrıca doğal ve pürüzsüz görünen bir cilt elde etmek için kullanılan doğal ışıltılı fondötenler ile maske etkisi yaratmayan pudralar da oldukça popülerdi. Abartılı makyajlar yerine doğal ve tek renklerin tercih edildiği bu dönemde dumanlı göz makyajı oldukça fazla kullanılıyordu. Keskinlikten uzak bir göz makyajı tercih edilmiş olsa bile eyeliner, her dönemde olduğu gibi ön plandaydı ve daha çok göz altını belirginleştirmek için tercih ediliyordu. Özellikle gençler arasında siyah göz kalemini üst ve alt kirpik diplerine uygulamak ve bunu maskarayla tamamlamak çok modaydı.

DUDAKLARDA KOYU BORDO HAKİMİYETİ

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze makyaj-2

Bu dönemin en dikkat çekici değişimlerinden biri de kaşlarda yaşandı. Kaşlar, doğal görünümlerinden ziyade ince, fakat belirgin bir hale geldi. İncelen kaşlarla birlikte ise çok fazla kaş maskarası, kaş farı veya kalemi kullanılırdı. Dudaklarda da aslında günümüzde de trend olmaya devam eden koyu bordo rujlar, oldukça sık kullanıldı. O yıllarda dudakları dudak kalemiyle çerçevelemek de çok popüler bir akımdı. Özellikle kahverengi dudak kalemiyle dudaklarını çerçeveledikten sonra yine kahve tonlarında ruj sürmek, en dikkat çeken makyaj trendiydi. Taze ve genç bir görünüm kazanmak içinse pembe veya şeftalinin doğal tonlarındaki allıklar olmazsa olmazlar arasındaydı. Kısacası 80’li yıllar ne kadar parlak ve canlıysa, 90’lar tam tersi donuk, mat ve tek renk hakimiyetinde geçti diyebiliriz.

Haberin Devamı

MAKYAJDA UZAY ÇAĞI ESİNTİSİ

Geçmişten günümüze makyaj-2

Uzay çağına girdiğimiz 2000’ler, adından da anlaşılacağı gibi makyajda metalik ve parlak renklerin devri oldu. Bronz bir tene sahip olmak ise yeni trendler arasındaydı. Ayrıca mükemmel kalıcılık sağlayan terracotta pudralar da oldukça sık kullanılmaya başladı. 2000’li yılların en dikkat çekici özelliklerinden biri, göz kapaklarına kadar kullanılan metalik veya parlak buz mavisi tonlarındaki farlardı. Kaşlar ise en ince ve kavisli hallerini aldı diyebiliriz. Kirpikler de oldukça renklenmişti. Özellikle gençler arasında pembe ve mavi tonlarda renkli kirpik kullanmak çok modaydı. Dudaklarda parlatıcı ve renk renk dudak koruyucu kullanılması ise şimdi bize tuhaf gelse de o dönem oldukça popülerdi. Ayrıca açık pembe ruj tonları da en çok tercih edilen renkler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

2010 VE 2020 MAKYAJLARI

Geçmişten günümüze makyaj-2

Milenyuma girmenin heyecanının bittiği ve 2000’lerin metalik tonlarından vazgeçildiği 2010’lu yıllarda kadınlar, artık makyajlarında doğallık ve sadeliğe önem vermeye başladı. Aslında makyajların tam bir uyum içinde yapıldığını söylemek mümkün. Çünkü dudaklarda abartılı ve iddialı tonlar kullanılıyorsa, gözlerde sadelik tercih ediliyordu. Göz makyajı abartılı yapıldıysa o zaman dudaklar daha geri planda tutuluyordu. Ten renginde de 2000’li yılların aksine doğallık geri gelmişti. 2010 yılıyla birlikte artık mineral makyaj da popüler bir hâl aldı. Kadınlar, artık kullandıkları ürünlerin içeriklerinin doğal olmasını istiyor ve bu kapsamda ürünler alıyorlardı. Koyu bordo ruj, bakır tonlardaki farlar, ten rengine uygun fondötenler, parlak bronz allıklar, bu dönem makyajının vazgeçilmezleri arasındaydı. Özellikle parlak ve bronz renklerle göz kapaklarına gölgelendirme yapılır, klasik kırmızı ve bordo rujlarla makyaj hareketlendirilirdi. Dudaklarda şeftali tonlar da ağırlıklı olarak kullanılırdı. Gözleri daha belirgin hale getirmeye yardımcı olan eyeliner ise oldukça sık kullanılırdı.

Yazarın Tüm Yazıları