İzmir gecekonduları

İZMİR ekonomik geri kalmışlığın ve merkezi yönetimler tarafından ihmal edilmişliğinin en bariz işaretlerini giderek eskiyen yapı stoğunda gösterir. Çamdibi’nin içlerine gidiyorsunuz 1980’lerde, Gürçeşme, Toros’a doğru bakıyorsunuz 1970’lerde donmuş gibiler. Yeşildere’den hele hiç söz etmeyelim. Bayraklı’nın körfeze bakan yüzü, hemen arka tarafları, sözünü ettiğimiz yılların doğal film platosu gibi. Sahil bandındaki apartmanlara yaklaşınca, tek tük yenilenenlerin dışında pek çoğu, hani kepçe bile gerektirmeden, zamanın meşhur karatecisi İsmet Iraz’ın tekmeleriyle bile yıkılacak vaziyette. Bayraklı yeni kent merkezi, hemen dibindeki gecekondularla bir “oksimoron” tablo çiziyor.

Haberin Devamı


Esasında gecekondu ve eskimiş yapılar daha ziyade büyük kentlerin sorunudur. İstanbul, toprağın aşırı kıymetlenmesine paralel kentsel yenilenmede daha hızlı mesafe alabildi. Sultanbeyli, Başakşehir, Beylikdüzü, Zeytinburnu... bambaşka çehreye bürünüyor. Ankara bile gecekondularını hızla tasfiye ediyor. Pursaklar bizim Yeşildere’den farksızdı. Çukurambar’ın bu hali inanılmaz.
Deprem gerçeği İzmir ve İstanbul’un başında demokrasi kılıcı gibi sallanıyor. Bu noktada mevzuat hazretlerinin kısıtlayıcı koşulları mutlaka kolaylaştırılmalı. Eğer insanların binaları dönüştürecek yeterli birikimi yoksa, ki ana sebep budur, imalat maliyetini yüklenecek müteahhitlere cazibe yaratılması tek çözümdür.
Paylaştığımız fotoğraf aynı karede iki ayrı dünyayı resmediyor.

---------------

KEMAL ZORLU

Haberin Devamı

BU yıl mart ayının sonlarında kaybettiğimiz Kemal Zorlu sürekli dostları arasında anılmaya devam ediyor. Hemen her gün çok hoş bir Kemal Zorlu anektodu duyuyoruz.
Esasında hayatlarımıza dair en kıymetli miras da bu olsa gerek. Sürekli hatırlanıyor olmanın sihri yaşamı boyunca çevresine, kentine, ülkesine yaptığı katkılar sayesindeydi Kemal Ağabeyin. İş yerindeki arkadaşları ile katolik bir sevgi yumağı oluşturmuştu. İş arkadaşları ile her daim esprili tutumuna gizlenmiş bilgece paylaşımlar yapar, keyif odağı olurdu. Her iş insanının yaşayacağı ekonomik zorluklarını asla sosyal kimliğine yansıtmadı. Altay kulübüne gönülden bağlıydı.
Merhum Mahzar Zorlu gibi güçlü bir babaya sahip olan Kemal Zorlu pırıl pırıl iki evlat yetiştirdi.
ESİAD Başkanı sevgili Sibel, kardeşi ile birlikte bayrağı devraldılar. Bu kentin hep yaşayacak efsaneleri arasına dâhil olan Kemal Zorlu’ya selam olsun.

Yazarın Tüm Yazıları