Yapay zekadan sanatçı olur mu

TikTok’ta 9 milyon takipçisi olan robot rap’çi FN Meka geçen hafta NFT olarak çıkardığı dijital sanat eseri ‘Super Toilet’, 6 bin 500 dolara satınca gözler yapay zeka ürünü bu karaktere döndü.

Haberin Devamı

Sponsor odaklı ortaya çıkan, sesi haricinde vücudu, müziği, sözleri hatta temposu yapay zekayla yapılan FN Meka’nın başarısı “Yapay zekadan sanatçı olur mu, sanatçı dediğimiz illa insan olmak zorunda mı” sorularını gündeme taşıdı. Hatta ciddi ciddi “insan sanatçıların sonu mu geliyor” tartışmaları bile başladı.
Hiçbir takipçisine sinirlenmeyecek, hiçbir habere alınmayacak, politize olmayacak bir yapay zeka ürünü sanatçının, hayran kitlesinden de kişisellik beklemediği muhakkak.
Bu yapay zeka rap’çiyi bünyesine katan dijital plak şirketi Factory New’in ortağı Anthony Martini, “Plak şirketlerinin yeni yetenekler bulmaya ayırdığı bütçenin büyüklüğü yanında başarı oranı yüzde 1. Şimdi başarısı garanti dijital sanatçılar üretebiliyoruz” dedi.
Yapay zeka ve dijital sanatçılar dünyadaki sanat dinamiklerini değiştirmeye başlarken bizdeki durum ne mi?
Davulcu Alpay Şalt, sosyal medyadan bir paylaşımda bulundu.
MÜYORBİR’in (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) üyelik şartlarında dördüncü maddeyi yazdı:
“Başvuru sahibinin en az 8 müzik eserinden oluşan albüm ya da en az 8 adet müzik eseri icralarının MÜYORBİR (BMAT) tarafından yayınları takip edilen (listelenen) TV ve radyolarda üyelik başvuru tarihinden önceki 1 yıllık sürede en az 100 adet dinlenme ve/veya izlenmesinin gerçekleşmiş olması gerekmekte.”
Geleneksel medyada yeni isimler için 100 kere dinlenmek o kadar zor ki... Hele ki pop müziğe alternatif herhangi bir türde eser veriyorsanız ve icra ediyorsanız.
MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) yayınlanmamış ancak eserini noter tasdikiyle onaylatmış kişilerin üyeliğini kabul ediyor.
Aynı hizmeti veren iki ayrı meslek birliğinde durumlar aynı zeminde olmadığı gibi şartlar da farklı.
Dijital sanatçıları konuşmadan önce ülke sınırları içinde kimin sanatçı, kimin hak sahibi olabileceğini konuşmak ve masaya yatırmak gerekiyor. 10 küsur yıldır hayatımızda olan dijital platformların hesaba katılıp belki üyelik şartlarının da gözden geçirilmesi düşünülmeli.
Özetle bizim FN Meka, tartışmasına girebilmemiz için Fırıncılar Odası’nın desteğine ihtiyacımız var. Gerisini sonra tartışırız...

Haberin Devamı

Biraz da pozitif

Haberin Devamı

Sonunda birileri aşırı neşeli, eğlenceli, bol danslı şarkılar çıkaracak gücü kendinde buldu. Bir yılı aşkındır kapalı olan müzik endüstrisine mi, gündem olan meslek birliklerinin telif ücretlerine mi sıkılacağımı bilemediğimiz şu günlerde Zeynep Bastık ve Edis, biraz da olsa yüzümüzü güldürdü.
Zeynep Bastık’ın mayıs ayında çıkaracağı ilk albümü “Zeynodisco”nun ilk şarkısı “Bana Sorma” enerjisi, klibi, danslarıyla resmen içimizi açtı.
Edis’in önceki hafta yayınladığı “Martılar” da enerji yükselterek bir küçük nefes alma anı yaşattı. Dünya pop müziğinin dans, enerji, renkler üzerine kurgulandığı bu yeni dönemde Türkiye’de de trendlerin takip edildiğini görmek gelecek günler adına bir parça ümit verdi desem yeridir.
Şarkıları veya klipleri bir başkasının işlerine benzetebilirsiniz. Akustik söyleyen o kadın ile geleceğe yüzü dönük o erkeğin müziğine dair beklentilerinizden şarkılarını hiç sevmemiş de olabilirsiniz. Büyük resme bakın, biraz eğlenmek size de iyi gelmedi mi? Tüm o negatiflik içerisinde bir parça pozitiflik bulmadınız mı? Şu günlerde tam da ihtiyacım olan...

Haberin Devamı

Salına salına dolanmak

Bu köşede alternatiflere de alternatif bir pop caz şarkısı önermemek olmazdı. Işıl Kahraman’ın ilk single’ı “Ne Öyleyim Ne Böyleyim” İstanbul sokaklarında, salına salına dolanıyormuşuz gibi tınlıyor kulakta.

Naif yorumlar

Esra Zeynep Yücel, 10 şarkılık yeni albümü “Misafir”de bu kez Türk müziğinin en sevilen türküleri ve şarkılarını toplamış. Cengiz Özkan, İlhan Erşahin, Hüseyin Ay’ın yer aldığı albümün prodüktörü Hasan Saltık. Yücel’in naiflik kattığı sesiyle “Nayino”, “Yalan Dünya”, “Kerem Eyle” dinlenilmesi gereken şarkılar arasında.

Adının hakkını veriyor

Madrigal, ilk albümü “Neogazino”yu yarın yayınlıyor. “M.I.T.” ile açılan albümde 5 şarkı daha yer alıyor. Adının hakkını veren, synthlerle dans pistine, hafif oryantalizmiyle de gazinoya denk gelen şarkılarla 20 dakikalık hüzünlü bir dans vadediyor. “Dip” ve “Bambaşka” ise uzak ara favorilerim.

Haberin Devamı

İyi bir pop işi

Simge Sağın’ın yarın çıkacak yeni şarkısı “Sevmek Yüzünden”i Galata’da ünlü popçuyla birlikte dinledim:

“Sözü Sezen Aksu’ya, müziği Simge Sağın, Ersay Üner ve Ozan Bayraşa’ya, düzenlemesi ise Genco Arı’ya ait ‘Sevmek Yüzünden’, son dönemde denk geldiğim en iyi pop şarkılarından. Amerika ile ortak çalışma yapılmış, sözler nicelikli, müzik katmanlı. Kısa sürede popüler olup unutulacak bir şarkı değil, uzun dönemde kıymetlenecek bir eser.”

Ne dinledim?

Simge-Sevmek Yüzünden
Dilhan Şeşen-İsimsiz Çocuklar Ülkesi
Seda Erciyes-Eylül Ekim Kasım
Kaba-Yüzleş
Çağrı Sertel-Fer
Madrigal-Dip
Balıklar-Uzaktan
Esra Zeynep Yücel-Kerem Eyle
Ezhel-Sakatat
Zeynep Bastık-Bana Sorma
Patron-Neyse Ne
Velet, Oskay Nejat-Göm Beni
Canozan-Kapalı Perdeler
Melek Mosso-Ağlarsam
Mert Demir-Senden Korktuğum Kadar
Burak Akyol-Öylece
Ezgi Gergin-Herkes Yolunda
Özüm-Sen Beni Aldatamazsın
Oğulçet, Defin-Rüzgar
Banu Kanıbelli ft So Duo-Aslında
Melis Cingöz-Gider, Gitmez Dediklerin
Hiko Hikmetov-Kalbin Odaları
Müge-Kırmızı Oje
Monday in Neptune -Temperateness
Koo-Chills and Sweats
Çağan Tunalı-Diyojen
Kâzım-Between Two Wars
Kivanci-Storms and Junes
Özgür Aydın-Farewell Stone

Adres belli

Haberin Devamı

Seda Erciyes yeni sola şarkısı “Eylül Ekim Kasım”ı yarın yayınlıyor. Prodüktör de olan Flytones ile besteledikleri şarkıda R&B’yi iliklerimize işletiyor. Tüm bu tür karmaşası içinde eli yüzü düzgün R&B şarkısı dinlemek isterseniz adres belli.

Güncel rock

Canozan, rock’a ağırlık verdiği yeni albümü “Kapalı Perdeler”i yayınladı. 6 şarkı bulunan albümde 2000’ler rock algısına güncel bir bakış görüyoruz. Tüm şarkıların söz ve müziği Canozan imzası taşıyor. Albümde “Düşman Benim”, “Kapalı Perdeler” ve “Küfür mü İltifat mı” öne çıkıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları