Müjde Ar hemen kabul etti

Bir Baba Indie ve Kıyı Müzik, sürekli takip ettiğim iki hesap. Bir Baba Indie’nin sitesinde geçtiğimiz gün Tuğçe Yapıcı imzalı bir yazı dikkatimi çekti. Yazıda 2014 yılında İstanbul’da kurulan The Young Shaven’ın yeni çalışmasından bahsediliyordu.

Haberin Devamı

Archie Mckay (vokal), Todd Gibson (gitar), Jake Kanelos (bas) ve Orkun Bagatur’dan (davul) kurulu gruptan böylece haberim oldu.
Yapıcı, yazdığı yazıyı o kadar içselleştirmişti ki, kapağında Müjde Ar bulunan plağın nasıl ortaya çıktığını ve grubun geçmişini ilgiyle okumaya başladım.
İstanbul’da nerelerde sahneye çıktılar, hangi şarkılardan nasıl bir his alıyor, nasıl bir performans sunuyorlar... A’dan Z’ye rehber gibi bir yazıydı.
Benim gözüme ilk çarpan, plak kapağıyla ilgili detay oldu. 20 Ekim’de yayınlanan “Honey Babe” isimli kırkbeşliğin kapağında Müjde Ar’ın yer almasının sebebini aradı gözlerim yazıda.
Vokalist McKay, şöyle demiş konuyla ilgili: “İlk defa konser afişlerimizden birisinde Müjde Ar’ın portresini kullandıktan sonra onun ‘Honey Babe’ için kullanabileceğimiz tek imge olduğuna ikna olmuştum. Görseli kullanmak için izin istemek üzere kendisiyle iletişime geçtik. ‘Honey Babe’i tamamlayacak tek görüntünün Müjde Ar olduğuna inandığım için bize hayır demesi ihtimali beni endişelendiriyordu. Hâlbuki Müjde Ar bizi kırmadı, ricamızı hemen kabul etti.”
Açıkçası Ar’ın İngilizce indie müzik yapan gruba destek vermesi çok hoşuma gitti.
Kapak beni müzikleri merak etmeye zorladı, ne yalan söyleyeyim. Altından bir magazin haberi mi çıkar derken, gayet keyif aldığım müzik ve sözlerle karşılaştım.
Grubun Mete Avunduk’un plak şirketi Vintage Records’dan çıkan ilk kırkbeşliğinin hikâyesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bir Baba Indie’ye girmenizi, müziklerini dinlemek için ise dijital platformlarda şansınızı denemenizi öneririm.
Güzel bir çalışmayı böylece benim gibi es geçmemiş olursunuz.

Haberin Devamı

Berlin’den aramıza Melis geliyor

Berlin’den çıkan Türk işi müziklerde genelde Almanca ve rap dinlemeye alışmışken, Melis diye bir kızımız “Parallels” isimli EP’siyle beni şaşırttı.
Yarı Türk yarı Çek olan Melis, Parallels’te vokal kabiliyetini konuşturuyor.
Daha önce birkaç single’ını dinleyip köşeme de taşımıştım, şimdi bütünlüklü bir işe imza atmış.
Bir süre IYES isimli elektro pop grubunda yer alan Melis’in solo kariyerinde başarılı olacağını öngörmemek için hiçbir neden yok.
Verdiği röportajlarda sıklıkla şarkının ve sözlerin öneminden bahsedip duruyor.
Kendine güvenini temellendirdiği ise muhakkak. 

Haberin Devamı

İngiltere için Electric Bliss vakti

Uzun yıllardır Londra’da yaşayan Bora Dayanıklı nam-ı diğer Electric Bliss, ikinci albümüyle kalbime taht kurdu.
“Neon Surfer”ın ardından “Pearl” adında bir albüm çıkaran Dayanıklı, yaşadığı ortamın yükselen değeri elektronik müziği nostaljik tınılarla bezemiş ve ortaya çıkan iş standartların üzerinde olmuş.
Derhal radarınıza girmeli... 

Sonunda rap turu başlıyor

Allame, Kamufle, Tahribad-ı İsyan ve DJ Hırs’ın sahneye çıkacağı “Rap Mahal Birlikte Güzel” adlı konser serisi, 12-24 Aralık günleri arasında İstanbul, Eskişehir, İzmir, Ankara ve Bursa’da gerçekleşecek.
12 Aralık’ta İstanbul’dan başlayacak etkinlikte, saydığım şehirlerin yerel rap’çileri de sahneye çıkacak.
Sonunda bir organizasyon, rap müziğin kitlelerle buluşmasını kolaylaştırıyor.
Kendi şehrinizde yapılacak konserlerde onları lütfen yalnız bırakmayın ki, müziklerini yapmaya daha çok motivasyonları olsun.

Haberin Devamı

Bu kez daha renkli

Derin Design sayesinde adını geniş bir kitle biliyor ama Derin Sarıyer 2013 yılından bu yana müzisyen olarak da kendinden söz ettiriyor. Şimdilerde de yedincisi çalışması “Sonbahar Bizi Arar”ı çıkarmaya hazırlanıyor.
Söz ve müziği Sarıyer’e ait şarkının prodüktörlüğünü Kargo grubundan tanıdığımız Serkan Çeliköz üstlenmiş.
Şarkı, açıkçası Sarıyer’in önceki çalışmalarına göre daha çok renk ve canlılık içeriyor. Belki de bu nedenle Sarıyer ilk kez bir klibini renkli olarak çekmiş.
Kendi müziği içerisinde onun da bir yolculuğa çıktığının sinyallerini bu şarkıyla alacaksınız.
Ünlü tasarımcı ve müzisyen, 7 single’ı ile dört yeni şarkının yer alacağı albümünü tamamlamak için bahar aylarında yeniden stüdyoya girecek.

Haberin Devamı

Geçen hafta neler oldu?

- Taylan Baysefer ve Ceren Kali’nin düğünü için gittiğimiz DasDas’ta müzik grubu Yoko’nun muhteşemliğini gözümle gördüm! Dorock XL’ta sık sık sahneye çıkıyorlarmış. Altı kızdan kurulu bu grubu not aldım, eğlenmek istiyorsanız bayinizden ısrarla isteyiniz!
- Dolu Kadehi Ters Tut deyip durdum, sonunda “Dünyanın En Güzel Albümü” adını verdikleri ilk stüdyo albümlerini çıkardılar. Albümün lansmanı için geçtiğimiz gün Salon’daydım. Grubun eğlenceli ve kalabalığa hâkim olmasını çok sevdim. Uğurhan Özay’ın solist olarak performansı harikaydı.
Ekibin bütünlüğü ise göz yaşartıcı derecede iyiydi, önce kendileri eğleniyordu ki bunu da çok beğendim. Önleri açık.
- Babylon’da düzenlenen XXF Very Very French Festival kapsamında Erik Truffaz, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem doğaçlamaya dayalı bir konser vermiş. Bir de Salon’daki Washed Out konserine gitmediğime üzüldüm. Fotoğraflarına bayıldım, şovlarını kaçırmamak isterdim. Ama çok söylendiğim canlı yayınlar sağ olsun, fikir sahibi oldum...
- Betül Başak’ın “Karşılaşmalar” albümü de bu hafta gözümden kaçmayanlardan. Başak’ın sesi muazzam, ilerleyen zamanlarda daha iyi işler de gelecektir kendisinden.
- Açık havada düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’nin 2017 albümü müzik marketlerdeki yerini aldı. Pavli Bozcaada, Kabak&Lin ve allaturca Music işbirliğiyle düzenlenen festival, bölgenin kültürel takvimine yeni bir değer ekledi. Belki de caz konusunda daha çok festivalin kayıt altına alınmasını da sağlayacak bir adım attılar.
- Spike Lee’nin kendisinin 1986 yapımı filminden uyarladığı “She’s Gotta Have It” dizisi, Netflix’te yayına girdi. Dizinin en güzel yanlarından biri müzikleri. Çalan her müziğin ardından yer aldığı plak kapağı ya da sanatçı fotoğrafını koymuş Lee. Shazam’lamanıza hiç gerek kalmıyor.
- Tuğçe Şenoğul’un albümü “Gölgelerine” beni zerre şaşırtmadı, ki bundan dolayı çok mutlu oldum. 21 Aralık’ta albüm tanıtım konseri için Salon’da olacak, kendisini yalnız bırakmayın.
- Garaj, birçok konserini sessiz sedasız iptal etti. Bazı platformlarda mekanın kapatıldığı bile yazıyor. Bilet alanlar yeniden etkinliklerinin olup olmayacağını kontrol etsin derim. Bir yazar olarak değil ama bir müziksever olarak bir açıklama beklediğim aşikâr.
- Fatboy Slim, Zorlu’daki Mix Festival’de vereceği konserini erteledi. Rahatsızmış, geçmişler olsun. 

Haberin Devamı

Neler dinledim?

· Electric Bliss-Fresh
· Tuğçe Şenoğul-Bıraktığın İzler
· The Young Shaven-It’s Gone to Stay
· Melis-Holding Hands
· Björk-Utopia

Yazarın Tüm Yazıları