Konser sektörünü kurtaracak maddeler

Bedava bilete son verilsin, konserde konuşanı alandan atalım, fotoğraf veya video çekenin telefonunu parçalayalım.

Haberin Devamı

“Böyle şey olur mu?” demeyin...
Tecrübeli müzik yazarı Eamonn Forde geçtiğimiz günlerde pandemi sonrası canlı müzik sektörünü kurtaracak maddeleri Music Bussiness World Wide sitesi için sıraladı. Bilimsel bir açıklama değil bir nevi temenni diyebileceğimiz yazıda maddeler o kadar güzeldi ki sizlerle paylaşmak istedim.
◊ 1 yıl boyunca bedava konser bileti ve kapıya isim yazdırmak kaldırılsın. Onca süredir bu kadar müzisyen ve grup konser vermemişken bu saygısızlık.
◊ Konser sırasında konuşan alandan atılsın ve 6 ay süresince etkinliklerden menedilsin. Çünkü sanatçıyı dinlemek için evden çıktınız. Şimdi onu her zamankinden fazla dinlemelisiniz.
◊ Her kim ki fotoğraf ve video çekerse telefonları gözleri önünde parçalansın. Online konserlerden ve görüntülerden sıkılanlar canlı yaşanan bu anların kıymetini bilsin.
◊ Elinizden geldiğince sanatçıların onay verdiği lisanslı ürünleri satın alın.
◊ Biletlerden vergiler indirilsin. İnsanların konser alanlarına geri dönmesini istiyorsak bu konuda otoriteler de elinden geleni yapmalı.
◊ Konser tutkunları için özel kartlar hazırlanmalı. Bilet satışlarında üyelik öncelikleri uygulanmalı.
Yazı esprili bir dille kaleme alınmış ve şöyle bitiyor: “2035’e kadar U2 konseri olmasın. Paraya ihtiyaçları yok, onları cesaretlendirmeyin.”
O kadar alışmışız ki ciddi yazılar okumaya içime su serpildi. Birçok maddede kesinlikle haklı. Özellikle de mekanların ve sanatçıların ayağa kalkmaya çalıştığı bu dönemde üye kartı fikri genele yayılmalı.
Artık ulusal çaptaki sanatçıların da lisanslı ürünleri olmalı. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu dönemde herkes herkesin yardımcı eli olmalı. Bu, o kadar da zor değil.

Haberin Devamı

“Esra”lar dışındakiler kıskansın

Cem Özel, 3 şarkılık “Esra” isimli EP’siyle döndü. Özel, söz ve bestesi kendisine ait “Esra”, “Aşk mı Olur”, “Sallanmalı” isimli yeni şarkılarıyla 70’ler hissini ufaktan bize veriyor. Şarkıcı, ismi Esra olmayanları kıskandıran bir işe imza atmış. Şaka bir yana, Özel’in şarkıları yüksek prodüksiyonlu bir aşk filminin müzikleri gibi...

Haberin Devamı

Cazda buluşalım

Yapılabilen solo konserlere gitmekten “festival neydi” unuttum. İlk şehir dışı festivalim Urla Caz olacak. 17-18-19 Eylül’de Sultanlar Vadisi’nde düzenlenecek Urla Caz Festivali kapsamında konsere doyacağız. Karsu, Çağrı Sertel, Dolunay Obruk, BabaZula, Jülide Özçelik, Elif Çağlar, Erdem Özkan, Cansu Hilal Akarsu ft Batu Şallıel, Birsen Tezer ve Jehan Barbur izlemek isterseniz adresimiz belli.

Z raporu

Klor’un yeni single’ı “Gel Bi Benle” sezonun son günlerini dansla kapatıyor. Deniz Dağlar Atalay, Ege Öztayfun, Onur Sherifi’den oluşan synth pop üçlüsü bu şarkıyla yazın Z raporunu alıyor.

Dikkat çekiyor

Susel’in yeni şarkısı “Jayus” yayınlandı. R&B vokali ve enerjik ritimleriyle şarkı, sözleriyle de dikkat çekiyor. Susel, günümüz insanının yalnızlığından dem vuruyor.

Haberin Devamı

Alternatif rock tadı

Sapan grubunda birlikte yer alan Vincent Baykal Ada ve Hiko Hikmetov, bu kez “Boşuna” için bir araya geldi. Umut taşıyan şarkı, özlediğiniz o 2000’ler başı alternatif rock tadını verirken zamanın gerisinde de kalmıyor.

KAÇ!

Ahkam’ın yeni single’ı “Kaç”, So Müzik etiketiyle yayınlandı. Tecrübeli müzik insanı Şafak Ongan’ın plak şirketi bünyesine katılan Ahkam’ın Yiğitcan Diri prodüksiyonundaki şarkısı, ritmi ve sözleriyle sizi içine çekiyor.

Sözlerin sunumu

Film ve dizi müzikleriyle tanınan Barış Diri’nin solo çalışmaları “Hayvanlar ve İnsanlar”la devam ediyor. Sakince başlayan şarkının gittikçe artan ivmesine eklenen enstürmanlar adeta keyif veriyor. Diri’nin bana hitap eden en büyük özelliği ise beş benzemez sözlerini manalı bir şekilde sunması. “Derinden” şarkısını seven kitleyi bu kez “Hayvanlar ve İnsanlar”a yönlendiriyor.

Devamı gelir

Haberin Devamı

Dolu Kadehi Ters Tut’un sahnedeki Dilan Balkay işbirliği single’a da yansıdı. Ekip, bu kez “Zor”a imza attı. Vokalleri ve geri vokalleri Uğurhan Özay ile Dilan Balkay’a; prodüksiyon ve gitarları Mürsel Oğulcan Ava’ya; piyano ve trompetleri ise Balkay’a ait olan şarkının mix-mastering’i Mürsel Oğulcan Ava tarafından yapılmış. Bu ekibin çalışmalarında daha boş çıkmadı. Devamı da gelir gibi...

Ne dinledim
∆ Kalelio-Geri Kalanlarla
∆ Ahkam-Kaz
∆ Kuzey Işıkları-Sustum
∆ Hiko Hikmetov,
Vincent Baykal Ada-Boşuna
∆ Klor-Gel Bi Benle
∆ Nova Norda- Bize Göre Değil (Canlı)
∆ Beren-Dokunmadan Olmaz
∆ Furkan Olgaç-En Güzel Düşümdün
∆ Ece Barak-Hadi Baştan
∆ Susel-Jayus
∆ Emrah Arıca-Sarmaşık
∆ Safiye-Hayal Ağacı
∆ Furkan Halıcı-Baktığın Her Yerdeyim
∆ Barış Diri-Hayvanlar ve İnsanlar
∆ Daniska, Hüsnü Arkan-
Şimdi Gel de Aşka İnanma
∆ Elçin Orçun-Sensin
∆ Aybüke Albere-Balla
∆ Melis Fis-1 Varsın 1 Yoksun
∆ Şekersiz-Canıma Okudun
∆ Eskitilmiş Yaz-Yarın Olmuyor
∆ Cem Özel-Esra
∆ Doğan Duru-Taraf
∆ 6iant, #SS-Olmasaydı
∆ Jabbar-Heder
∆ Anıl Piyancı-Ateşe Verdik
∆ Dolu Kadehi Ters Tut, Dilan Balkay-Zor
∆ Eray Gumus-Quiet Runaway
∆ KECECİ, Fatih Tok-Up&Down
∆ Tuna, Batu-Help Me
∆ Develer-Nev-icat
∆ Ali Bakgör, Dlay-Lightning Bolt
∆ Aytun, Can Menek-Morning Vibes
∆ İlkan Günüç-Ex

Yazarın Tüm Yazıları