Hit fabrikası: TikTok

TikTok çıktı, listelerde dinlenme oranları büyük ölçüde etkilendi. Bu da bazı platformların diğerlerini nasıl desteklediğini ayan beyan gösterdi.

Haberin Devamı

Hatırlarsınız, geçen ay TikTok’taki Amerikalı “Dogg Face” adlı kullanıcı kaykay kayıp kızılcık suyu içerken Fleetwood Mac’in 1977’de yayınladığı “Dreams” şarkısını söylemeye başlıyordu.
Bu 20 saniyelik video, TikTok’ta zirveye oturup viral oldu.

Video, 1 milyar kullanıcısı bulunan platformda 20 milyon görüntülenme aldı ve Twitter’da paylaşım rekoru kırdı. Şarkı 43 sene sonra listelere yeniden girdi.

Sadece Amerika’daki online müzik dinleme servisleri üzerinden 8 milyon kez dinlendi.

Hatta grubun kurucularından Mick Fleetwood, TikTok hesabı açarak kendisi de aynı videodan çekti ve Dogg Face’e “Sana borçluyuz” dedi.

TikTok sadece viral videoların izlendiği bir alan gibi dursa da aslında “musical.ly” çatısı altında hizmet verdiği için tabanını müzik oluşturuyor.

Haberin Devamı

Büyük müzik yapım şirketleri başlarda pek oralı olmadı fakat TikTok, hit makinesi haline geldi.

2020’nin başında Matthew Wilder’ın 80’ler hiti “Break My Stride”, TikTok sayesinde Apple Music’te en iyi 100 listesine Spotify’da ise viral 50’ye girdi. 88 yılında yayınlanan L’Trimm’in “Cars with The Boom”u yine aynı şekilde geri dönüş yaptı.

İlginç olansa TikTok sayesinde zaman yolculuğu yapan birçok şarkı, çıktığı dönemden daha büyük sükseye imza attı. Bu örnekleri Lizzo’nun “Truth Hurts”ü, Paramore’nin “All I Wanted”ı, Mariah Carey’in “Obsessed”i, Simple Plan’in “I’m Just A Kid”i, Semiramis Pekkan’ın “Olmaz Olmaz Bu İş Olamaz”ı ile artırmak mümkün.

Platformun kullanıcı kitlesinin yüzde 90’ı, 22 yaş altında. Zevkleri çabuk değişen, akımdan akıma savrulan bu kitle, kendine hitap eden bir şey bulduğunda paylaşmaktan çekinmediği gibi sürekli yeni arayışlar içerisinde.

Eski dönem müziklerini yeni dinliyor, yeni seviyor ve çok yeni paylaşıyorlar. Bu sayede de TikTok’ta geçmişteki şarkılara nur yağıyor. 20 saniyelik bu videolar kendi gündemini yaratıp dinlenme oranlarına doğrudan etki ediyor.

Öte yandan influencer’ların kliplerde oynaması, YouTube ve TikTok içeriklerinde arka planda sanatçıların müziklerini kullanması şaşırtıcı değil. Bu yöntem doğrudan pazarlama taktiklerinden biri haline geliyor. Hatta TikTok, Sony Music’le de lisans anlaşması imzaladı ve plak şirketinin tüm repertuvarını üyelerine açtı.

Haberin Devamı

Bu sayede Sony Music’in şarkıları yaratıcılık ve kişiselleştirme dolu videolarda yer alacak ve tabii ki oradaki isimlerin dinlenmesi, bilinirliği de artacak.

Yeni çıkacak bir şarkının popüler olması için sosyal medya ajanslarının 5 adımlı bir yönergeleri de bulunmakta...

1) Popüler influencerlar bulun ve onlarla işbirliği yapın.

2) Müziğinizle bir “TikTok challenge” hazırlayın.

3) Etiketlere dikkat edin.

4) Müziğinizle ilgili düzenli aralıklarla videolar paylaşın ve paylaştırın.

5) TikTok’un “spotlight” bölümünde yer almaya bakın.

Tüketim süresi oldukça kısa olsa da yeniden listelere girmek, şarkı tanıtmak, popüler olmak bu vesileyle an meselesi.

“Albüm yapıyorum, her şarkı kıymetini bulmuyor” demeyin, bakarsınız 2050’de o az dinlenen şarkınız hit olabilir...

Haberin Devamı

Ne dinledim

· Gaye Su Akyol-İsyan Manifestosu
· Melis Uslu-Vampirler Zombiler
· Mavi Zebra-Hangimizdim Unutsam
· Ethnique Punch, Gramafonia-Asparagas
· Karma Retro-Derine
· Zeynep Bastık, Emircan İğrek-Dargın (Akustik)
· Selen Gülün-Yavaş
· Alkan Dalgakıran-Ziyan Oldum
· Mertkan Özkan-Göklerde
· Kanat-Ayrı Bir Dünya
· Farazi, Kodes Kahra, Nana Hera-Yolumu Çizmeden Önce
· Şekersiz-Bir Büyük Hüzün
· Sokrat ST, Emre Aydın-Bu Sefer Sorun Bende
· Tepki, Onur Taşkan-Cennet
· Ege Cubukçu-Darkmode
· Bewitched as Dark-Dead Resonance
· Milda-Remembrance
· Haşmet Asilkan-X. Prelidum
· Burak Yeter-Body Talks
· Serhat Durmuş, Ekihn Ekinci-Falling Deeper
· Ali Bakgör, Hugo Cantarra-Blinded
· Mahmut Orhan, Ali Arutan feat Selin-In Control
· Ox ft Albus-in-Loser

Haberin Devamı

Bir ihtimal daha var o da matine mi?

Malumunuz, pandemi nedeniyle konser ve festival yapmak yasak ya da bazı kısıtlamalara bağlı. Son kararlarla tüm etkinlikler saatler 22.00’de bitmek zorunda. Tiyatro ve müzikli anlatıların ise izni devam ediyor. Akustik performanslar da öyle. Demek ki sınırlı sayıda, oturma düzenli etkinlik yapılabilir. Madem akşam saatlerinde sıkıntılar oluyor zaten de elektrikli konserler verilemiyor... Kalabalık değil yarı kapasiteli konserlerden bahsediyorum, o zaman matineyi denemek istemez misiniz? Benimki her zamanki gibi küçük bir öneri. Akustik konserler için belki bir adım olabilir, siz ne dersiniz?

Aşk turu

Burçin Odabaşıgil, “Milda” adıyla “The Beginning” isimli bir EP yayınladı. Dört parçadan oluşan bu enstrümantal projede tüm besteler Odabaşıgil’in imzasını taşıyor. 12 dakikalık bir aşk turu attıran EP’de favorim ise “Remembrance”.

Haberin Devamı

İster otur istersen dansa kalk

Gaye Su Akyol, 3 şarkılık yeni EP’si “Yort Savul: İSYAN MANİFESTOSU!”nu yayınladı. İsmini halk şairi Yunus Emre’nin dizelerinden ve Ece Ayhan’ın 1977’de yayımlanan “Yort Savul” şiirinden alan EP’deki üç parçanın da söz, müzik, düzenleme ve prodüksiyonu Gaye Su Akyol’a ait. Akyol’a üç şarkıda Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak, Dilan Balkay ve Ahmet Ayzit eşlik ediyor. Saykedelik Anadolu pop türündeki bu EP de yine yurtdışını kendine hayran bırakacak.
Tabii yurtiçi de “İsyan Manifestosu”, “Bittim Ama Tamamlanmadım” ve “Şerefe” ile kah masalara oturacak kah dansa kalkacak.

Karanlıklar kraliçesinden yeni albüm

Bendis Morpheus’un tek kişilik projesi Bewitched As Dark’ın yeni albümü “Long Time Dead”, bandcamp.com üzerinden yayınlandı. Darkwave, EBM ve synthwave türünde birbiri ardına çıkardığı albümlerle tanınan Bewitched as Dark, karanlıklar kraliçesi olarak “Hopelessly Hopeful”, “Dead Resonance”, ve “Dahakara” ile yaptığı “Aileen” ile dikkat çekiyor.

Yağmurlu sabahlara yakışır

Fatih Vural, “Haşmet Asilkan” adıyla üçüncü albümü “Preludes from the Cosens Lute Book”u yayınladı. 1610 yılında Rönesans lavtası için yazılmış 71 eserin yer aldığı “Cosens Lavta Kitabı”ndaki 14 şarkıyı Asilkan, albümü için çalmış. Yağmurlu sabahlara yakışacak albümde Ozan Özdemir’in yaptığı Rönesans lavtası da ona eşlik etmiş.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları