Devir böyle

Sosyal medya bir haftadır Aleyna Tilki ile çalkalanıyor.

Haberin Devamı

Tilki, sanıldığı gibi dünya yıldızı oldu mu? Şarkı Dua Lipa’nın çöpe attığı işlerden mi? Türkiye’den mi çıktı, yurtdışından mı? Sorularla bu köşeyi doldurabilirdim.

Yorumlarla da öyle...

Şarkıdan başlayalım.

Aleyna Tilki “Retrograde” ile şanslı bir açılış yaptı.

Malum, Dua Lipa, Diplo, King Henry, Sarah Hudson, Clarence Coffee Jr., Jr. Blender’ın yazdığı şarkıdaki isimler bile sağlam bir başlangıç imkanı verdi. Şarkı tabii ki Aleyna’nın ekibi tarafından bulundu. İyi bir vokal yapması için İngilizcesine çalıştı.

Aleyna Tilki, gerçekten dünyada duyuldu mu?

Evet, duyuldu ve dünya çapında çalma listelerine girdi.

Gerçekten Warner Global’in tüm pazarlama ekibinin emeğini gördük.

Amerika’da özellikle ana dilinde şarkı söyleyenlerle birlikte listeye girmek zordur.

Haberin Devamı

Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, İsveç, İngiltere, İtalya, Tayvan ve Hindistan’da “Spotify New Music Friday” listesine girdi.

Buradan hakkını teslim edelim... Azealia Banks’in kendisini yakın takibe aldığını, VH1 Hindistan’ın 1 aylık ‘artist spot’tunda yer aldığını benden duyun.

Gelelim klibe...

Aleyna Tilki’nin klibi gayet basit... Yine açılışı ayısı yapıyor fakat bu kez ayısız bitiriyor. Sanıyorum ki o pelüş ayının gidişiyle artık başka bir döneme girdiğini anlıyoruz. Dansı hâlâ zayıf. Yetenek ses olarak bahşedilmiş fakat dansa çalışması gerek. Ama olur öyle... Şarkının klibi de üç günde YouTube’da 5 milyon izlenmeyi geçti.

Yurtdışında keyifli bir başlangıç yapan Tilki’yi enine boyuna didiklemeye doyamayız ve göz önündekinden ötesini görmeden taşlamaya devam ederiz. N’apalım, devir böyle...

Akla yatkın atılım

Dünyada konserlerin durması, konserlerin mekanlardan ekrana ve dolasıyla eve girmesine neden olmuştu. Bir platform canlı konserden ötesini ele aldı ve abonelik sistemiyle yeni içerikler önermeye başladı. Ayda bir gün albüm ve single satışlarından kesinti yapmayarak, pandeminin ilk gününden bu yana kullanıcılarının yanında olan Bandistown, bu özel atılımı gerçekleştirdi.
Şimdilik Amerika’da hizmet verilen “Bandistown Plus” uygulamasına aylık 9.99 dolar ödüyorsunuz...
Bu sayede canlı konserler, röportajlar gibi birçok içeriğe ulaşabiliyorsunuz.
Platformun amacı ise basit; önceden kaydedilen hiçbir içerik bulunmuyor, hepsi capcanlı.
Canlı konser, canlı soru cevap yayınları parasını veren herkesin izleyebileceği anlık içerikler halinde karşımıza çıkıyor.
Tüm dünyada 60 milyon kullanıcısı olan platform, bir anket yapmış. Yüzde 20’lik bir kesim “Ben uygulamaya para vermem” demiş fakat pandemi yasakları devam ettikçe bu oran yüzde 10’a düşmüş. Birçok kişisinin ücretsiz online konser yaptığı şu devirde canlı yayınları konserle sınırlamamak sanıyorum müzisyenlere az da olsa nefes aldırmış.

Haberin Devamı

Daha ne olsun

Bu hafta bir başka pop albümü daha radarıma takıldı. Buray’ın “Başka Hikayeler”i yayınlandı. 10 şarkıdan oluşan albümün sözleri geçmiş albümlerde olduğu gibi Gözde Ançel, besteleri ise Buray ve Ançel imzalı. Tertemiz bir pop albümü olan “Başka Hikayeler”de elektronik ve alaturka dokunuşlar var. Çoğu pop albümüne nazaran sözleri de gayet manalı. “Alaz Alaz” ve “Kumral Yazların” şarkıları saklı cevher.

Bir yavan belgesel

Billie Eilish’ın müzik hayatını konu edinen belgesel film “Billie Eilish: The World’s A Little Blurry”, şubat sonunda dijital platformlarda yayınlandı.
İzleme fırsatı bulduğum belgeselde genç şarkıcının aşk hayatını öğreniyor, turneler sırasında yaşadıklarını da görüyoruz. Müzik konusunda ise çok az paylaşım yapılan belgeselde iki şey dikkat çekiyor:
Justin Bieber ve Justin Bieber.
Takip edenler bilir, kendisi Bieber’ın büyük fan’ı. Birincisi, Coachella Festival’da Ariana Grande’yi en önden izlerken Justin Bieber ile karşılaşması ve 15 dakika kollarında ağlaması...
İkinci ise geçtiğimiz yıl 5 Grammy kazandıktan sonra Bieber’ın onu araması ve resmen ödülden daha fazla buna sevinmesi...
Eilish sevenler bu belgeseli de sorgusuz sevecektir ama fikir sahibi olmak isteyenler için biraz yavan bir belgesel olmuş.

Haberin Devamı

Beklediğimize değdi

Kurban’ın 1999 yılında yayınlanan ilk albümü “Kurban”, geçtiğimiz günlerde dijital platformlarda yerini nihayet aldı. İskender Paydaş’ın sahibi olduğu PayRec’in ilk icraatı, uzun süredir dijitalde olmayan bu albümü dinleyicisine sunmak oldu.
15 şarkıyı döndüre döndüre dinledik. “Bu albüm dijitalde neden bu kadar geç yayınlandı?” diye merak edenlere söyleyeyim... Çünkü bu albümü İskender Paydaş’tan başka kimse yayınlatamazdı.

Nostaljik hava

Melike Şahin’in ilk albümü “Merhem” nihayet yayınlandı. Şahin, 10 şarkılık albümünde Mabel Matiz, Sabi Saltiel, Uri Brauner Kinrot, Can Güngör, Emre Malikler, Elif Dikeç ve Dijf Sanders gibi isimlerle çalışmış. Türk müziğinin dönemsel etkilerini 10 şarkıda adım adım yaşatan Şahin, nostalji havasına modern dokunuşlar katmış. Üzerine çok düşülmüş şarkıları dinlerken kah kederleniyor kah umutlanıyorsunuz. Pop da alternatif de arabesk de bu albümde geçiş yapıyor. Favori şarkım “Hepsi Geçti” olsa da “Nasır”, “Gönlüm Durur Orda” ve “Sardunyanın Kırmızısı” ilk dikkat çekenlerden.

Haberin Devamı

Ne dinledim
Barış Demirel-Sal Beni
Oğulçet-400
Dolu Kadehi Ters Tut-Bu Bok
Hayki-Koma Beni El Yerine
Evdeki Saat-Hiç Uyanmasam
Cenk Gürsoy, Ece Barak-Aşk Benden Geçti
Kendimden Hallice-Neye Göre Yanlış
Canozan-Kalbimden Tenime
Altın Gün-Maçka Yolları
Sevimo, CGTY-22.01, Frankfurt Treni
Melis Yelman-Sanma
Emre Akbay, Cüneyt Çakal-Durma
Affet Robot-Her Şey İstediğin Gibi
Ozan Ünlü-Unutuldum
Ahmet Yalçın-Bana Bi Sarılsan
Soft Analog-Modern Zamanlar
Beyza Doğuç-Yarım Kalan İhtimaller
Teoman-Efendi ve Kölesi
Nihaband-Gözünü Aç
Sinan Cem Eroğlu-Var
Çıkıntı-En Uzun Gece
Ali Gem-Bu Senin Son Hedefin
Ezgi Yelen-Gücümü Sınama
Introduction to Humanity-Shayla’s Mourn
Cansu Özcömert-No Boundry For Us
Fatihocak, Farah-Less is More
Groovemonk-Pick Your Host

Haberin Devamı

Bayıldım

Geçtiğimiz günlerde yeni bir sanatçı bilgisi elime geçti. Beste Sue’nin “New Generation” isimli üç şarkıdan oluşan çalışması standardı oldukça yüksek bir iş. Güncel ve muhtemelen daha çok yurtdışının ilgisini çekebilecek türden de... Sue’nin sözlerine ve özellikle EP’ye adını veren “New Generation” şarkısına ise bayıldım.

Yazarın Tüm Yazıları