Cumhuriyet şahane

Cumhuriyet’imizin 100. yılı için yapılan marşlar geçen haftaya damgasını vurdu. Tarkan, Kenan Doğulu, Norm Ender, Soner Arıca, Erkin Arslan, Fazıl Say, Kıraç, Can Mutlu, Turan Manafzade derken yer gök kırmızı beyaz oldu.

Haberin Devamı

Öncelikle bu hafta paylaşılanlardan sondan geriye gitmek istiyorum. Yukarıda saymadığım isimlerden biri de Candan Erçetin’di. 6 şarkılık marş albümüyle geldi. “İzmir Marşı”, “Gençlik Marşı”, “Ankara’nın Taşına Bak” (ve akustik versiyonu), “Onuncu Yıl Marşı” ve “Vatan Marşı”nın yer aldığı albüm var olan şarkıları onun yorumuyla dinleme imkânı verdi.

“Ankara’nın Taşına Bak”ın akustik hali ise hissiyle size hemen geçiveriyor.

Tarkan’ın “Sen Rahat Uyu”sunu geçen hafta başında dinlemeye başlamıştık. Tarkan’ın sözlerini yazdığı şarkı onun karakterini taşırken, çocuk vokaller ise renk katmış durumda.

Kenan Doğulu’nun “İkinci Yüzyıl” ise yine sanatçının imzasına sahip bir marş. Elektronik öğeler taşıyan, marş fikrini günümüze uygun getiren bir çalışma. Umut taşıyan sözleriyle Doğulu’nun şarkısı diğer marşlar gibi temennilerle dolu.

Haberin Devamı

Norm Ender’in “Parla”sı sanıyorum geçen haftanın en beğenilen marşlarından biri. Sözleriyle gerçekliğe, düzenlemesiyle geleneksel marş ruhuna dokunarak ilerliyor.

Fazıl Say’ın “100. Yıl Marşı”, Ayten Mutlu ve Fazıl Say imzalı. Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ve Can Okan’ın icrasıyla bizlere sunulan marş, bu hafta gözden kaçmış olabilir, Cumhuriyet kutlamalarında ise fazlaca duyacağımıza eminim.

Erkin Arslan’ın “Cumhuriyet Marşı”nın söz ve müziği sanatçıya ait. Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutlamak için hazırlanan bu marşta Arslan’a yakın dostları Buray ve Emre Altuğ koroda eşlik etti.

Kıraç, “100. Yıl Özgürlük Marşı” ve “100. Yıl Cumhuriyet Marşı” isimli iki marş yayınladı bu hafta. Söz ve bestesine Sedat Kunduracı ile imza atan Kıraç, daha önce Türk marşları albümünde de sesinin marşlara ne kadar yakıştığını göstermişti.

Soner Arıca’nın “Cumhuriyet Marşı” baştan sona Arıca imzalı. Koro eşliğinde söylenen bu marş da nisan ayında yayınlanmıştı, gözden kaçırmak olmaz.

Can Mutlu, 19 Mayıs için hazırladığı marşın ardından Cumhuriyet için de bir marş yaptı. “Cumhuriyet 100. Yıl Marşı”, Ömürden Sezgin ile hazırladıkları ikinci marş olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Ali Kocatepe ve Aysun Kocatepe’nin “Cumhuriyet Sonsuza Dek” marşı ise yine Cumhuriyet Bayramı öncesinde ikilinin değerlerini paylaşma yöntemi.  

Paul Dwyer ve Eren Jodseph Dwyer’ın 15 Eylül’de yayınladığı “100. Yıl Marşı” ile iki hafta önce Turan Manafzade’nin “Türkiye 100” isimli marşları da yüzyılımızı kutlamak için çıkan marşlardan.

Geçtiğimiz nisan ayında Erol Evgin imzalı “100 Yılda Yüz Akıyla” mayıs ayında Emre Bulut, Gökhan Bulut, Seray Bilen ve Sla’nın yer aldığı “100. Yıl” marşı da dikkat çekilmesi gerekenlerden.

Tek bir gerçek var ki o da Cumhuriyet’i kutlamak için elinden geleni yapan tüm sanatçıların tarihimize güzel birer eser bıraktıkları.

Haberin Devamı

Yorumlara takılmayın, teferruat. Bu kutlu tarihi hafızalara kazımak için çalışan herkesi sadece alkışlamak lazım.

Kafamda dönmeye devam

Bu hafta kapatamadığım bir diğer şarkı ise Selin’e ait: “Farkında Değildin”. Sözleri Selin imzalı olan şarkının prodüktörlüğünü Emirhan Özer üstleniyor. Daha önce Dolu Kadehi Ters Tut ile iş birliği yapan Selin’e solist Uğurhan Özay da sözlerdeki dokunuşlarıyla destek olmuş. Biraz karamsar olmasına rağmen bu ayrılık şarkısı Selin’in vokali nedeniyle kafamda dönmeye devam ediyor.

Kapatamıyorum

İkilem, yakında yayınlayacakları “Ne Mutsuzum Ne De İyi” isimli EP’nin ilk şarkısı “Bana Sorma”yı geçtiğimiz hafta dinleyici ile buluşturdu. Birçoğunuz dizide duymuştur ama ben şarkıyı kapatamıyorum. Sözleri Harun Çelik imzası taşırken, müziğinde ise İkilem ve Harun Çelik iş birliği dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Derhal yenileri gelmeli

Geçen hafta yazmadığıma pişman olduğum bir şarkı da Bedük’ten geldi. “SES” klasik Bedük stilinin 3.0 hali. Bir de remiksinin bulunduğu bu maxi single’da var. Bu iki şarkıyı da sevip benimsemeniz olası. Bedük’ün müzik evreninden daha fazla şarkıyı derhal duymamız gerektiğini düşünüyorum.

Takip edilmesi gerek

İrem Özen, “Sahtekar” isimli yeni teklisiyle dinleyicilerin karşısına çıktı. Özen, bu şarkıda flört aşamasındaki sahtekar karakteri ve ilişkilerdeki karmaşıklığı ironik bir şekilde ele alıyor. Single’ın söz ve müziği kendisine, düzenlemesi ise Osman Özel’e ait. Sanatçı, müziğe özgün bir bakış açısı getiriyor. Henüz keşfetmediyseniz takip edilmesi gereken bir isim.

Haberin Devamı

İlerlemeye devam

Aybüke Albere, yeni şarkısı “Yak” ile sessiz sedasız ilerlemeye devam ediyor. Şarkının söz ve bestesini ise yakın arkadaşı Edis ile Serhat Şensesli’ye ait. Aybüke’nin sesi de yorumu da kendisine ufaktan yer edindiğinin eminliğiyle aks oluyor.

İstenileni veriyor

Alternatif rock gruplarımızdan Pera’nın yeni şarkısı “Zehir” geçen haftalarda yayınlanan şarkılardan biri. Söz ve müziği grubun solisti Gökhan Mandır’a ait olan şarkının düzenlemesinde ise Gökhan Mandır ve Hakan Ünalan’ın imzaları bulunuyor. Şarkının sözleri ve düzenlemesi dinleyiciyi hemen yakalayan türden. Rock deyince düzenlemeye takılanlar dışında Pera istenileni veriyor.

Ne dinledim

· Hend, Nova Norda- “Çık Aklımdan”
· Çağrı Telkıvıran, Salman Tin- “Yardımın Gerek”
· Jakuzi- “Sür Beni”
· Lara di Lara- “Eskisi Gibi Değil”
· Evrencan Gündüz- “Dağlar Gider Yolunda”
· Tuğçe Şenoğul, Lella Fadda- “Atlas”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları