Sevil Erdoğan

Dam Üstüne Çul Serer’e Athena’dan Enerjik Dokunuş

14 Haziran 2023
Zaman geçiyor çok şeyler oluyor bütün olanlar olurken hayat devam ediyor ve müzik kulaklarımızda hep çalıyor hep çalsın da. İşte bu yazıda kulağıma takılan üç sevdiğim çalışmadan bahsettim.

Athena Yorumuyla ‘Dam Üstüne Çul Serer’

Kendi Yolumda filminin müziklerine imza atan Athena, tamamen canlı kayıtla yapılan film müzikleri müzikseverler tarafından albüm olarak bekleniyordu. Athena’nın solisti Gökhan Özoğuz’un yapımcılığını da üstlenerek, başrolünü oynadığı filmde, Gökçe Bahadır, Okan Çabalar, Ferit Aktuğ, Tuncer Salman, Tamer Levent, Suzan Aksoy, Erkan Can, Çağatay Aras ve Hakan Özoğuz da oyunculuklarıyla yer almıştı.




Filmde yer alan müzikler yoğun istek üzerine Athena Sanat etiketi ile müzikseverler ile buluşuyor. Albümde yer alan Dam Üstüne Çul Serer türküsü 2 Haziran’da tüm dijital müzik platformlarında yer aldıktan sonra 9 Haziran’dan itibaren de Haklıyız Kazanacağız, Aldırma Gönül, Mikail Aslan ile Mel Şi ve Mustafa İpekçioğlu ile Gökhan Özoğuz’un yorumladığı sevilen anonim deyiş Şu Benim Divane Gönlüm adlı eserler, Kendi Yolumda filminde yer alan tüm tema müzikleriyle birlikte dinleyicisine ulaşacak.


Yazının Devamını Oku

HAUSER İstanbul’da Bizim İçin Çalacak

5 Mayıs 2023
HAUSER, 18 Kasım 2023 akşamı Ülker Arena'da hayranlarıyla buluşacak. Usta virtüöz, çellosunun ve müzik yapımının sınırlarını her daim zorluyor. Kendisini gördüğüm ilk yerde ona diyeceğim ki :“Yakışıklı olduğunuz kadar çok yeteneklisiniz de bayım.”

HAUSER Solo Turu ‘Rebel Wıth A Cello’ Kapsamında İstanbul'da

HAUSER olarak bilinen 2Cellos'un kurucu üyesi, dünya çapındaki ilk solo turnesi ‘Rebel with a Cello’ kapsamında İstanbul'da sahne alacak.

Klasik müzik tutkusunu dinamizmi ile şekillendiren, sosyal medya platformlarında milyarlarca dinlenme ve video görüntülemesi olan Hırvat çellist, 18 Kasım 2023 akşamı Ülker Arena'da hayranlarıyla buluşacak.

Çaykovski'den Lady Gaga veya Shostakovich'ten Shakira’ya kadar geniş bir repertuarla beslenen HAUSER, tüm bunları icra eden ve dünyayı kasıp kavuran dinamik bir çellist.

Onu Andrea Bocelli veya Red Hot Chili Peppers gibi diğer sanatsal efsanelerle işbirliği yaparken veya Billboard listelerinde zirveye oturan albümü CLASSIC’ten performansların yer aldığı kendi çarpıcı müzik video serisi Alone Together'da yer alırken bulabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Hepimiz Bu ‘Aferin’i Hakettik

26 Nisan 2023
Yeniler yazısında Mabel Matiz Aferin’le öne çıkıyor. The Madcap ise ‘Tears of Another Day’ şarkısını depremde kaybettiklerimize adıyor ve bu şarkıyla acımıza eşlik ediyor. Kaş Caz Festivali’nin tarihini de bir yere not alın. RockA iddialı bir balad olan Kalbimdeki Ayaz’ı dinleyiciyle buluşturdu.

Mabel Matiz'den 'Aferin'

Mabel Matiz yepyenisi Aferin’i yayınladı. Şarkı sanatçının bu yaz yayınlanması beklenen 5. solo albümünden, alternatif bir pop şarkısı. Sözleri Mabel Matiz’e, bestesi Mabel Matiz, EEI Beats ve Bahti’ye ait, prodüksiyonu Bahti ve EEI Beats tarafından yapılan Aferin yoğun retro synthler ve akustik davullarla bezeli. Aferin, lirik açıdan hem modern bir halk ozanlığı hem de güncel bir hiciv örneği sunuyor. Şarkının video klipi Osman Özel tarafından Berlin’de çekildi.

RockA 'Kalbimdeki Ayaz'ı Yayınladı

RockA iddialı bir balad olan Kalbimdeki Ayaz’ı dinleyiciyle buluşturdu. Uzun süren sessizliğini geçtiğimiz yıl içinde üst üste yayınladığı şarkılarla bozan RockA, Pasaj&Garaj Müzik etiketli yepyeni şarkısı Kalbimdeki Ayaz’ı 14 Nisan Cuma günü yayınlandı.

RockA, yeni şarkısıyla unutulmuş bir aşkın hayalini soğuk bir şehir yalnızlığında arıyor. Şarkının, sözü ve müziği grubun aynı zamanda vokal bölümünü üstlenen Halil Özüpek tarafından yapıldı. Prodüktörlüğünü Halil Özüpek’in yaptığı şarkının mix ve mastering’ini Barış Büyük hazırladı.

Yazının Devamını Oku

Damla Durakçay Stüdyodan Canlı Canlı Söyledi

5 Nisan 2023
Damla Durakçay ‘Stüdyodan Canlı’ adını verdiği kısa çalarını şubat ayının ilk günlerinde dinleyicisiyle buluşturdu. Bu EP’de son dönemde yayınladığı şarkıların canlı versiyonları ve Sezen Aksu cover’ı Seni Kimler Aldı yer alıyor. Bu özel yorumun videosunu iki hafta önce yayınlayan sanatçı geçtiğimiz günlerde Ben Anlarım şarkısının canlı videosunu da izleyiciye yine kendi kanalından sundu. Sevgili Damla bu EP ile ilgili sorularımı yanıtladı.

Sevgili Damla Stüdyodan Canlı EP projenin ortaya çıkma hikayesini öğrenebilir miyiz?

Benim için dönüm noktası olan bir olay aslında EP'nin üretim süreci. 3 Şubat'ta
yayımladığımız ilk EP'm ‘Stüdyodan Canlı’, 4 canlı performanstan oluşuyor, biri de bir cover. Hepsinin kaydını tek günde aldık. Hem de hem ses hem görüntü kaydı. Çok zorlayıcı ama unutamayacağım bir gün oldu. Emeği geçen herkese buradan da teşekkür ederim. Yayın aşamasında da maalesef kimsenin başına gelmesini istemeyeceğim bir problemle karşılaştık. Sistemsel bir hatadan dolayı şarkılar albüme yanlış yüklendi ve EP aslında çıktı ama çıkmamış gibi oldu. Biraz elimizi kolumuzu bağlayan bir bekleme sürecine girdik, tüm planlama altüst oldu ve gafil avlandık maalesef. Ama bu da çözüldü ve şimdi artık tüm dijital platformlarda yayında. Hem hayal kırıklığını hem heyecanı ve mutluluğu bu kadar yoğun yaşadığım bir proje daha önce olmamıştı.

“Türler ve seneler arası müzik yapmayı özgürleştirici buluyorum” yaklaşımını biraz daha açar mısın?

2017 yılında yayımladığım ilk şarkı olan ‘Biber’ ile aslında tatlı, soft köşelere sahip bir sound’u dinleyici ile buluşturmuş oldum. Üretim odaklı ilerleyen yolculuğumda, o soft köşelere sahip sound’ları seviyorum ama son zamanlarda kendimi anlatırken daha elektronik altyapılı, synth pop tarzlarında bir yola da girdim. İkisini de içimde ve şarkılarımda yaşatmayı hedefliyorum.

Keyfin Bilir’de sorunlu bir hikayeyi, negatiflikleri geride bırakıp yol alan bir kadın var. Bu şarkıyı yazan bir kadın olarak şu an sorunlu hikayelerden çıkmaya çalışan kadınlara ne söylemek istersin?

Bir kadın olarak, çoğu zaman hikayelerin kadın tarafını anlatıyorum aslında. ‘Elim Kaydı’ gibi muzip bir hikayeyle de, ‘Veda’ gibi hüzünlü bir hikayeyle de müzikte ve hayatta kadının bazen cesur, bazen hüzünlü, bazen aşık, bazen de kararlı varlığını yansıtan şarkılar yazmayı seviyorum. Kadın olarak hayattaki ortak derdimiz dilediğimiz gibi sesimizi duyurmak. Ben de bunu başarabilmek niyetindeyim. Geçen sene yayımladığım ‘Tam Zamanında’, ‘Ben Anlarım’ ve ‘Keyfin Bilir’ üçlüsüyle de oluşturmaya çalıştığım ana tema buydu aslında. Her şeyin bir zamanının olduğunu, herkesin yaralanabileceğini ve nihayetinde kendi gücünü bulabileceğini anlatmak istedim.

Yazının Devamını Oku

Melek Büyükçınar ‘Beyaz Zambaklar’la Hayatımıza Hızlı Bir Giriş Yaptı

29 Mart 2023
Bursa Bülbülü filminde Ata Demirer ile birlikte seslendirdiği Beyaz Zambaklar şarkısıyla dikkatleri çeken sevgili Melek Büyükçınar sorularımı yanıtladı.

Sevgili Melek Ata Demirer’in Bursa Bülbülü filminin müziklerinde sesini çok daha fazla insan fark etti. Öncelikle Ata Demirer ile yolunuzun kesişmesi ve filmin müziklerini seslendirme hikayeni öğrenebilir miyiz? Ve tabi Ata Demirer’le çalışmak senin için nasıl bir deneyimdi biraz da işin bu tarafından da bahseder misin?

Merhabalar. Öncelikle herkese sevgiler bu soruyu yanıtlamadan önce Ata Demirer ve Bursa Bülbülü filminde yer almaktan dolayı büyük bir onur duyduğumu belirtmek isterim. Aslında yıllardır müzik camiasının içerisinde olan bir müzisyenim aktif olarak müzik ile uğraşıyorum halen İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı eğitimim devam etmekte. Film müziklerinin yönetmenliğini yapan ve bestelerde de katkısının bulunduğu Müzisyen Taşkın Sabah ile yıllar öncesinden bir tanışıklığımız var.

Ata Demirer ve filmin yönetmeni Hakan Algül filmde Özge Özacar'ın söylediği şarkıların seslendirmesini yapacak ve film müziklerinin tamamını okuyacak 70'li 80'li gazino şarkıcısı tavrına sahip olan bir icracı arayışında oldukları için Taşkın Sabah ile birlikte doğru adresin ben olduğunu düşünmüşler ve bu şekilde Ata Demirer ile birlikte yolumuz stüdyo çalışmalarında kesişti. Ata Demirer'in ne kadar eğlenceli ve renkli bir kişiliği olduğunu söylememe zaten gerek yok yalnız aynı zamanda çok disiplinli, işini aşırı derece de ciddiye alan bir sanatçı. Dolayısı ile kendisinin örnek alınabilecek bir kişilik olduğunu söyleyebilirim. Kendisinin aynı zamanda analitik ve genel kültür alanında gerçekten her bilgiye sahip olduğunu çalışmalarımız esnasında fark etmemek imkansızdı.

Yine film için Ata Demirer ile birlikte seslendirdiğiniz Beyaz Zambaklar çok sevildi çok dinlendi bunda elbette filmin etkisi de çok büyüktür ama sence bu şarkının büyüsü nedir?

Tabii ki Beyaz Zambaklar şarkısının herkes tarafından bu kadar çok sevilmesinin en büyük etkeninin senaryo olduğunu düşünüyorum ancak şarkının melodik yapısı, sözleri ve aranjmanı hepimizi 80'li ve 90'lı yıllara götürdüğü için yüreklerde farklı bir iz bıraktığı kanısındayım.

Bursa Bülbülü filminin müzikleri çalışmasında senin en severek yorumladığın şarkı hangisi oldu?

Gerçekten bu soruya cevap vermek çok zor olacak. Çünkü tüm şarkılar geçmişten cımbızla çekilmiş gibi adeta. Sıralama yapmam imkansız. Seslendirirken hepsi ayrı bir keyif verdi bana ancak Beyaz Zambaklar’ın ayrıcalığını yadsımak mümkün değil.

Yazının Devamını Oku

Hayko Cepkin’den Muhteşem Bir Jekyll & Hyde Performansı

13 Mart 2023
Jekyll & Hyde Müzikali’nde Hayko Cepkin performansını ne kadar övsem az. Bakışlar ve kahkahalar hala aklımda. Bir fırsat yaratırsanız bu müzikali izlemenizi öneririm. Yazımın diğer konukları ise Cem Yenel ve Çağan Şengül oldu. Mevsimler Gibi şarkısında ikiliyi birlikte dinliyoruz.

İyi ve Kötü Aynı Bedende

Hayko Cepkin ve Elçin Sangu’nun başrolünü paylaştığı Jekyll & Hyde Müzikali Hayko Cepkin’in muhteşem performansıyla izleyiciyi derinden etkiliyor. İyi ve kötünün aynı bedende varoluşunu izlediğimiz müzikalde Hayko Cepkin’in oyunculuğu seyirci tarafından uzun uzun alkışlandı.

Robert Louis Stevenson’ın klasik gerilim romanından uyarlanan dünyaca ünlü Jekyll & Hyde Müzikali, Antre Production yapımıyla çarpıcı bir prodüksiyon ve muhteşem bir kadro ile sahneye taşındı.

23 Ekim 2022 tarihindeki ilk gösteriminde Zorlu PSM’de seyirci karşısına çıkan Jekyll & Hyde’in başrolünde Hayko Cepkin ve Elçin Sangu yer alıyor. Hayko Cepkin, müzikalde Dr. Jekyll ve Mr. Hyde karakterlerine hayat verirken, Elçin Sangu ise Lucy Harris rolünde seyircinin karşısına çıkıyor. Fatih Al, Umut Kurt, Nermin Koçak ve Cenk Bıyık gibi usta oyuncuların da kadrosunda yer aldığı müzikal sahnede 45 kişilik dev bir ekip tarafından sergileniyor.

9 Oscar adaylığı ve 2 Oscar ödülü bulunan Leslie Bricusse’ın sahne uyarlamasının, Malcolm Keith Kay genel sanat yönetmenliğinde, Grammy ve Tony adaylıkları bulunan usta besteci Frank Wildhorn’un pop-rock türündeki güçlü müzikleriyle birleştiği Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali’nin yapımcılığını Melikcan Zaman'ın üstlenirken, yönetmen Taner Tunçay, genel sanat yönetmeni Malcolm Keith Kay, yaratıcı yapımcı Feri Baycu Güler, müzik direktörü Sabri Tuluğ Tırpan ve koreografisini ise Seda Özgiş Kaleci’nin üstleniyor.

Yazının Devamını Oku

Adamlar’ın da Dediği Gibi “Harekete Kimse Mâni Olamaz”

27 Ocak 2023
Adamlar dinleyicisinin heyecanla beklediği yeni çalışma ‘Harekete kimse mâni olamaz. Part II’ nihayet sevenleriyle buluştu. EP’deki favorim ise Okyanus oldu. Şarkıda diyor ya “Ve tekerlek döner” işte tekerlek dönsün ve yazı başlasın.

Adamlar’dan Beklenen Ep: ‘Harekete kimse mâni olamaz. Part II’

“Harekete kimse mâni olamaz” diyerek sound dünyasında bambaşka kapıları aralayan Adamlar, uzun süredir beklenen Part II’yi 20 Ocak’ta dinleyenleriyle buluşturdu. ‘Harekete kimse mâni olamaz. Part II’de söz ve müzikleri Tolga Akdoğan’a ait olan şarkıların düzenlemesinde yine Tolga Akdoğan ile Emre Malikler imzası bulunuyor.

EP’nin çıkış şarkısı Hayret için oluşturulan klipte, son aylarda adından sıkça bahsettiren yapay zeka ile görsel oluşturma teknolojilerinden yararlanıldı. Klibin oluşturulmasında 4 ayrı yapay zeka uygulaması kullanıldı ve bu uygulamaların çıktıları geleneksel post prodüksiyon yöntemleri de katılarak bir araya getirildi.

Videonun yönetmenliğini New York’ta yönetmenliğe başladıktan sonra İstanbul’a dönen Cem Adıyaman üstlendi. ‘Harekete kimse mâni olamaz. Part II’ Sony Music Türkiye işbirliği ile 20 Ocak’ta tüm platformlarda yayınlandı.

Yazının Devamını Oku

Bu ‘Antidepresan’a Hepimizin İhtiyacı Varmış

12 Ocak 2023
Bir vakittir uzaktan uzağa o şarkının başarısını izliyor ve o şarkı hakkında ne zaman yazacağımı düşünüyordum. Ben bekledikçe şarkının başarısı daha da katlanıyordu. Antidepresan’dan bahsediyorum. Nihayet bu yazıda hasret bitti.

Çılgınlar Gibi Antidepresan Dinliyoruz

Mert Demir ve Mabel Matiz ortak çalışması Antidepresan 2022’nin son çeyreğinde hayatımıza girdi, giriş o giriş. O kadar çok dinledik o kadar çok sevdik ki bu şarkıyı. Antidepresan tüm listelerin en üst sıralarına yerleşti üstelik bu liste başarısı yurt sınırlarını da aştı. Günlük dinlenme rekorları kırdı. Çılgınca bu şarkıyı dinliyoruz. Çalmaya başladığında hem dans ediyor hem de sözlere eşlik ediyoruz. Nakaratı hızlıca hafızalarımıza kazıdık. Tamam iyi şarkı güzel şarkı hiç bu türle ilgisi olmayan dinleyiciyi bile hemen içine alan bir şarkı ama neden bu kadar çok sevdik bu şarkıyı “Çözemedim valla çok enteresan” diyerek cevabı yine şarkının sözleriyle vermiş olayım.

Sözü Mert Demir ve Mabel Matiz’e müziği ve prodüksiyonu Mert Demir’e ait olan synth pop türündeki ritmik şarkı, retro synth sesleriyle beraber makam müziğinden de referanslar içeriyor. Şarkı, ‘1 günde en çok dinlenen şarkı' olarak Spotify Türkiye rekorunu kırdı ve aynı zamanda büyük bir başarı göstererek, Billboard Global 200 listesinde de 97 numaraya yükseldi. Geçen yılı kapatırken dinleyiciyle buluşan Antidepresan’ı belli ki 2023’te de dinlemelere doymayacağız. Belki bu ikiliden bir ortak çalışma daha gelir.

‘I Don’t Know What You See In Me’

Yazının Devamını Oku