Sağlık için köpek sevin

SAĞLIĞINIZIN iyileşmesinde bile ilk adım bir köpeği sevmek olabilir.

Haberin Devamı

Abartılı bir cümle değil gerçekten de biliminsanlarına göre ‘Bir köpeği sevmekle başlıyor’ her şey. Araştırmalara göre sadece 5-20 dakika arası bir süre bir köpekle etkileşimde bulunmak stresi azaltıp mutluluğu artırabiliyor. Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde İnsan-Hayvan Etkileşimi Merkezi’nin direktörü ve psikiyatri profesörlerinden Nancy Gee bize şunu söylüyor: “Hayvanların zihinsel ve fiziksel sağlığımıza faydalı olduklarını söyleyebiliriz.”

Gelelim detaylara. Bir köpeği okşamak, stresle ilişkili hormon olan kortizol seviyemizi düşürüp kan basıncını azaltıyormuş. Ayrıca farklı araştırmalarla da sabittir ki hayvanlar yalnızlığı azaltıyor, sosyal destek duygusunu artırıyor, ruh halimizi iyileştiriyor.

Tüm bunlar ömrümüzü uzatan şeyler. Köpek sahipliği Amerikan Kalp Derneği’nin meta analizine göre de özellikle kalp krizi ve felç geçirenler için daha uzun bir yaşam ve daha iyi kalp sağlığı anlamına geliyormuş.

Haberin Devamı

Sağlık için köpek sevin

HER DERDE DEVA

Sadece bizim köpeğimiz değil başkalarının köpeği bile fayda sağlıyor. Washington State Üniversitesi’nin araştırması terapi köpeklerinin üniversite öğrencilerinin dikkatlerinin artması hafızalarını daha iyi kullanmaları ve stresle başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini göstermiş.

Yetmezse bir de 9 yaşındaki çocuklarda yapılan deneyi anlatayım. Çocuklara 4 hafta boyunca haftada 2 kez 20 dakika boyunca köpekleri okşamaları söylenmiş. 4 haftalık sevgi dolu sürenin öncesi ve sonrasında kortizol seviyeleri ölçülmüş ve bingo: Etkileşimde bulunan çocuklarda, etkileşime girmeyen çocuklara nazaran çok daha düşük kortizol seviyesi bulunmuş.

Ben bu bilgileri sorgulamıyorum çünkü köpekleri seviyorum. Ama olur da buna ne sebep oluyor derseniz, onun da açıklaması şöyleymiş: Köpekler bizi düşüncelerimizden uzaklaştırıyor ve o anı yaşamamızı sağlıyor. Köpekler sürekli çevrelerini merak ve hayranlıkla deneyimlediğinden, gün içinde neler yaşayacaklarına takılmadan o anı yaşıyorlar. Bu da iki yönlü bir durum yaratıyor, onların bu durumu bize de yansıyor. Köpekleri sevelim, sevmeyenlere de bu yazıyı gönderelim.

Haberin Devamı

BU GÜZELLERE YUVA OLMAZ MISINIZ

BU köşenin amacının sokak hayvanlarının hayatını iyileştirmek olduğunu hep söylüyorum. Bugün de ona uygun şekilde bir çağrıda bulunacağım. Mesai arkadaşlarımın sosyal medya üzerinde yaptıkları çağrılar bazen yeterli sonucu getiremiyor ve buradan da yardımcı olmak için ben elimden geleni yapıyorum. Sonuçta mesele sokak hayvanları.

Sağlık için köpek sevin

Bugünkü mevzumuz Beylikdüzü’nde vuku bulmuş. Adını vermeyeceğim bir sitenin bahçesinde 2 aylık 5 yavru erkek kedi ve bu kedilerin anneleri, sitedeki bazı kişiler tarafından istenmiyor. Kedileri besleyenlerle, bu kedileri istemeyenler arasındaki tartışmanın büyümemesi için kedilerin sahiplendirilmesi düşünülmüş ancak sonuç alınamamış maalesef. Şansımızı bir de burada deneyelim, Hürriyet okurları olarak yardımcı olacağınıza şüphem yok. Sahiplenmek isteyenler benimle irtibata geçebilir, ben ilgili yerlere yönlendiririm. Mail adresimi bir de buraya yazayım: sdemirel@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

OKUR FOTOSU

FOTOĞRAFTAKİ KEDİYİ BULUN

OKURUMUZ Mete Akbülbül, İstanbul’da çektiği bir ‘doğa fotoğrafını’ incelediğinde sürprizle karşılaşmış. Şu notla bize iletmiş. Paylaşayım: “Bahar başlangıcı olarak İstanbul’da sapsarı çiçeklerin güzelliğini çektikten sonra farkettim ki çiçeklerin arasından bizi süzen bir arkadaş var.” O ne güzel bakış öyle diyerek dikkatinize sunayım. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Sağlık için köpek sevin

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları