O kadar da kedici değilmişiz

STATISTA verileri, çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Kedi başkenti olan ve ‘Catstantinople’ olarak anılan İstanbul’a rağmen, kedi sahiplenmede birinci ligde değiliz.

Haberin Devamı

O kadar da kedici değilmişiz

Araştırma diyor ki evlerini kedilerle paylaşma oranında Romanya, yüzde 47’yle lider. İkinci Letonya yüzde 38, onu Macaristan 34, Slovenya ve Polonya 33’le takip ediyor. Litvanya 32, Fransa ve Avusturya 31, Belçika yüzde 27, Danimarka yüzde 26. Kedisever ülke olsak da bizim kedilerle ev paylaşma oranımız İsveç gibi yüzde 19’da kalmış.

Yazın bittiği an yüzünü göstermeye başlayan kış geldiğine göre çağrımızı yineleyelim: Kedilerle evinizi paylaşmak harika. Bunun getireceği mutluluğu çok az şeyde bulabilirsiniz, o nedenle lütfen sokaktaki kedilere sevginizi sadece sokakta göstermeyin, evinizi de onlara açın.

Haberin Devamı

O kadar da kedici değilmişiz

BU DÜNYADAN DEĞİL GİBİ: MUHTEŞEM GÜZELLİK

İtalya’nın Sardinya adası, dünyaya bir güzellik daha sundu. Bölgede çiftçilik yapan Cristian Mallocci’nin köpeği Spelacchia’nin doğan beş yavrusundan bir tanesi biraz farklı. Anne karnında, yaralanmalarımızda cildimizde oluşan morluk ve yeşillikleri oluşturan ‘Biliverdin’ pigmentiyle temas etmesi sonucu tüyleri yeşil renkte doğdu. Bu dünya güzeline İtalyanca ‘fıstık’ anlamına gelen ‘Pistachio’ adını verdiler. İlerleyen zamanlarda Pistachio’nun tüylerinin normal rengine dönmesi bekleniyor. Doğuştan farkını gösteren Pistachio’nun kardeşleri sahiplendirilecek ama Pistachio, çiftçi Mallocchi’nin koyunlarına rehberlik yapacak.

O kadar da kedici değilmişiz

‘SEMTPATİ’K YAKLAŞIM

İŞİNSANI İpek Kıraç tarafından geliştirilen, Koç Sistem’in hayata geçirdiği SemtPati isimli uygulama, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın katkılarıyla hizmete girdi. Jenerik cümlenin ardından gelelim bu uygulamanın faydalarına... Uygulamayı ücretsiz ediniyorsunuz (Android ve iOS için mevcut), çevrenizde yaşayan köpeklerin fotoğraflarını çekip sisteme kaydediyorsunuz. Bu esnada kayıt ettiğiniz köpeği durumunu ve ihtiyaçlarını da belirtiyorsunuz. Uygulamayı kullanan diğer kişiler bu envanterdeki köpekleri görüyor ve dilerlerse ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Koronavirüs vaka sayıları artıyorken ve ileride ne olacağı belli değilken, olası bir sokağa çıkma yasağı durumunda zorlu kış şartlarında sokaktaki köpekleri sahipsiz bırakmamamız için güzel bir çalışma.

O kadar da kedici değilmişiz

ORTA YAŞ BUNALIMI KÖPEKLERDE DE VARMIŞ

TAMAM, en sadık dostumuz ama bizim tüm kötü özelliklerimizi almaları şart mıydı? Zaten bakışlarıyla içimizi parçalayan köpeklerin bir özelliği daha ortaya çıktı. Macaristan’daki Eötvös Loránd Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Border Collie cinsi 217 köpeği incelemişler ve bu köpeklerin orta yaş bunalımı yaşadıklarını ortaya koymuşlar. Araştırmayı Scientific Reports dergisi yayımlamış. Araştırmada diyorlar ki köpekler, insanlar gibi orta yaşa ulaşınca yorgun hale gelip yeni deneyim ve faaliyetlere ilgilerini yitiriyorlar. Yani bu köpekler, üç yaşına geldiklerinde yenilik arayışını durdurma eğilimi gösterip altı yaşından sonra kişilik değişiklikleri yaşıyorlar.

Haberin Devamı

O kadar da kedici değilmişiz

OKUMA TAVSİYESİ
SARMAŞIK’LI HALLER

YEKTA Kopan’ın 2009’da yayımlanan ödüllü kitabı ‘Bir de Baktım Yoksun’un ilk öyküsü Sarmaşık, Levent Gönenç’in çizimleriyle çizgi roman olarak karşımızda. İri tekir Goncagül’ü ararken bir anda bir baba-oğul hikâyesiyle karşılaşacaksınız. Okumadıysanız ilk kez, okuduysanız bu kez çizgi roman olarak okumanız için tavsiye ederim.

SARMAŞIK
Yekta Kopan,
Levent Gönenç
Can Yayınları, 2020
160 sayfa, 32 TL

O kadar da kedici değilmişiz

OKUR FOTOĞRAFI
MİNİK’İN İYİLEŞEN BÜYÜK ACILARI

KÜÇÜKKUYU’dan okurumuz Süleyman Tosun, kedisi Minik’in fotoğraflarını bir şükran notuyla paylaştı: “Sahiplendiğimiz bu hasta sokak kedisini iyileştiren Küçükkuyulu veterinerimize çok teşekkür ederiz.” Küçükkuyulu isimsiz kahraman veterinere bir teşekkür de benden.

Haberin Devamı

O kadar da kedici değilmişiz

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları