Durup dururken neden koştururlar

Köpek sahipleri iyi bilir, ki bu durum kedilerde de vardır, bazen sebebini anlayamadığımız şekilde amiyane tabirle deli danalar gibi sağa sola koşturmaya başlarlar.

Haberin Devamı

Olan biteni anlayamayız, bizim görmediğimiz neyi gördüklerini merak eder dururuz. Onlar sakinleşene kadar ne yapacağımızı şaşırırız. Bu koşturmalar sırasında ortaya çıkan maddi hasarlı sakarlıklar da olayın tuzu biberidir.

Durup dururken neden koştururlar

Avustralyalı veteriner, aynı zamanda televizyon programcısı Katrina Warren bunun arkasındaki bilimsel sebebi açıklamış ve onun açıklamasıyla ülkedeki insanlar rahat bir nefes almış.

Yabancılar buna ‘Zoomies’ diyorlar. Yani bir anlamda kedi ya da köpeklerin bizim göremediğimiz bir hayaleti kovaladığı ya da onunla oyun oynaması gibi bir durum. Fakat bilimsel olarak adı kısaca ‘FRAP’mış. Açılımı, Frenetic random activity periods. Türkçesi de ‘Heyecanlı rastgele aktivite periyotları’. Bunun sadece ‘kısa enerji patlamaları’ olduğunu söyleyen Warren, “Yavrularda ve genç köpeklerde oldukça yaygındır. Genellikle ‘delilik’ olarak adlandırılır” diyor.

Haberin Devamı

ENERJİ PATLAMASI

Bu durumu yorumlayan Amerikan Veteriner Tıp Derneği Başkanı José Arce, Live Science’a enerji patlamalarının doğal olduğunu, birçok evcilleştirilmiş ve yabani hayvan türünde görüldüğünü belirtiyor: “Bu durum rastgele görünebilir, ancak birkaç tetikleyici köpekler için ortaktır. Biri köpeğini kafesten çıkardığında, yavru gün boyunca biriktirdiği enerjiyi boşaltmak için etrafta böyle koşturabilir.”

Ayrıca köpeğini uzun süre yalnız bırakan birinin işten eve dönmesinden sonra bunun yaşanabileceğinin de altını çiziyor.

Peki böyle bir durumda ne yapmalı? Köpekler için tehlikeli bir durum yaratmayan bu aktivite sırasında eğer evdeyseniz, tehlikeli eşyaları görüş alanından uzak tutmanız önemli. Eğer sokaktayken bu yaşanıyorsa, köpeğinizin tasmasını sıkı şekilde tutmanız gerekiyor. Bir de öneri var. Uzmanlar, bir geziye çıkarken ya da sahilde yürüyüş gibi köpeğinizin ne yapacağını kestiremediğiniz etkinlikler öncesi, köpeğinizin enerjisini atmasına izin vermeniz kritik önemde.

Haberin Devamı

Durup dururken neden koştururlar

KIBRIS’I ‘ÖLÜ KEDİLER ADASI’ HALİNE GETİREN SALGIN

Önce ocak ayında Lefkoşa’da fark edildikten sonra 4 ay içinde tüm Kıbrıs’a yayılan ve adanın ‘ölü kediler adası’ olarak bile adlandırılmasına neden olan salgın hastalık ‘kedigillerdeki koronavirüs salgını’ için insan tedavisi için depolanan COVID-19 ilaçlarının bir kısmı kullanıma açılmış. Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi Sağlık Bakanlığı’nın verdiği izinle, bu ilaçlar bölgedeki veterinerlere dağıtılmaya başlamış. 2023’ün ilk yarısında adada bu nedenle ölen kedi sayısı 8 bin olarak belirtiliyor. Molnupiravir kullanılan tedavinin uygulanması halinde kedileri hayatta kalma ihtimali yüksek.

Durup dururken neden koştururlar

KEDİLER NEDEN İYİDİR

Haberin Devamı

Hazır Dünya Kedi Günü’nü eda etmişken, karşıma çıkan ‘Kediler neden iyidir’ sorusunun cevaplarını sunayım da benim gibi kedilerle hayatını paylaşan insanların günü güzelleşsin. Fakat bir uyarı: Burada kedi-köpek kıyaslaması yapmıyorum. Sadece kedilere övgü söz konusu. Teşekkürler. Kedilerin sevecen olmadığına dair yaygın bir yalan var. Halbuki kediler, onların izin verdiği ölçüde kucağınızda durmaya bayılırlar. Köpekler süreklilik arz eden şekilde ilgi beklerler. Fakat kedilerin durumu biraz farklıdır. Onlar sadece, onlar istediğinde ilgi göstermenize izin verirler. Sadece mama saati geldiğinde onu aksatmazsanız, herkes kendi hayatını yaşayabilir. Kucağınızda bir kedinin mırıldaması, nabzınızdan, hastalıklarınızın iyileşmesine, stresinizin azalmasından endişenizin yok olmasına kadar çok sayıda fayda getiriyor. Bilimsel olarak kanıtlanmış şekilde hem de.

Haberin Devamı

OKUR FOTOSU

MİA’NIN GÜZELLİĞİ

Durup dururken neden koştururlar

Okurumuz Öznur Atalay, köpeği Mia’nın fotoğrafını bizimle paylaşmış. Herhangi bir not iliştirme ihtiyacı hissetmemiş, “Dünya tatlımız” demekle yetinmiş. Yerinde ben olsam ben de öyle yapardım. Dünya tatlısı Mia’ya öpücükler. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları