Ankara’da bayram havası

Değerli okurlar... Yarın arife, ertesi gün bayram. Öncelikle herkesin Kurban Bayramı’nı içtenlikle kutluyor, sevdiklerinizle birlikte sağlık, esenlik, mutluluk içinde daha nice bayramlara kavuşmanızı diliyorum.

Haberin Devamı

Eğer siz de dokuz günlük bayram tatilini Ankara’da geçiren ve bir yandan da “acaba ne yapsak” diye iç geçirenlerdenseniz, havanızı değiştirecek bir öneri rotasıyla karşınızdayım.

Ankara’da bayram havası

Biliyorum... Ankara’da güzel bir bayram geçirmek, bir yandan da çok da uzaklara gitmeden ailecek hoş vakit geçirmek istiyorsunuz. Haydi öyleyse, başlayalım:


OTANTİK BEYPAZARI

Ankara’da bayram havası

Beypazarı, Ankara şehir merkezine 98 kilometre mesafede... Tarih boyu Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlığa ve devlete ev sahipliği yapmış. Günümüzde halen kullanımda olan ve buram buram tarih kokan Osmanlı evleri ile ünlü. Bu güzel ve müstesna ilçemize ister özel aracınızla Sincan-Yenikent yolu üzerinden, ister AŞTİ’den saat başı kalkan otobüs ve minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. İnönü Vadisi’nin yukarısında yer alan Beypazarı, tablo gibi bir görünüme sahiptir. İlçe, Roma döneminde İstanbul ile Bağdat arasında İpek Yolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. İlçeye giriş yaptığınız andan itibaren doğal halleri neredeyse hiç bozulmamış ve/veya aslına uygun restore edilmiş olan Osmanlı evleri ve konakları sizi büyülüyor olacak. Selçuklular döneminde inşa edilmiş ve çoğu 'Alaaddin Sokak’ta bulunan konakların büyük bölümü konaklama yerlerine, restoranlara dönüştürülmüş. Buralarda konaklayabilir ya da gece kalmayı düşünmüyorsanız yemek yiyebilir, kahve molası verip tarihin kokusunu içinize çekebilirsiniz. Ardından İmaret Meydanı’na geçip burada eski el sanatlarını yaşatmak adına açılmış El Sanatları Meslekleri Dükkanları’na uğrayabilirsiniz. İhtiyacınıza yönelik olarak yorgan, kundura, bakır eşyalar satın alabilirsiniz. Meydanda kurulu stantlardan Beypazarı tarhanası alıp evinizde pişirip afiyetle yemenizi de ayrıca tavsiye ederim. Beypazarı’na gittiğinizde uğramadan geçmemeniz gereken bir diğer yer de tarihi yaklaşık 600 yıla dayanan Tarihi Beypazarı Çarşısı’dır. Bir çok avludan oluşan çarşıda Tarihi Gümüşçüler Çarşısı başta olmak üzere bir çok dükkan, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz bir çok kafe-restoran bulunmaktadır. İlçenin maden suyu, gümüşleri ve Beypazarı kurusu çok meşhurdur. Bu ürünlerden almalı ve farkı deneyimlemelisiniz.

Haberin Devamı

ŞİFA MERKEZİ KIZILCAHAMAM

Haberin Devamı

Ankara’da bayram havası

Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde ve Ankara şehir merkezine 79 kilometre uzaklıkta, Ankara-İstanbul E5 kara yolu üzerinde yer alan, termal otelleri ve kaplıcalarıyla ünlü, yemyeşil bir ilçemizdir. Sınırları içerisinde Ankara’nın üç büyük içme suyu barajı olan Kurtboğazı, Akyar ve Eğrekkaya barajları yer alır. Soğuksu Milli Parkı birçok Ankaralının sık sık uğrak yeri olan, ağaç fosilleri ve doğal güzelliği büyüleyen bir milli parkımızdır. Kızılcahamam için Ankara’nın şifa merkezi dersek doğru söylemiş oluruz; zira ilçedeki kaplıcalar ve termallerden akan suyunun dünya çapında meşhur olmasından dolayı ilçe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Romatizmal ve daha bir çok fiziksel rahatsızlığa iyi geldiği bilinen bu özel sulardan faydalanmak için konaklamalı veya günübirlik olarak ailenizle birlikte Kızılcahamam’daki termal otellerden birine giderek şifalanabilir, dinlenebilirsiniz. Kızılcahamam’a gitmişken, yine ilçe sınırları içinde yer alan ve Kapadokya bölgesinden sonra ülkemizin en geniş jeosit alanı olan Abacı Peribacaları’nı da görmeden dönmeyin derim.

Haberin Devamı

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

Ankara’da bayram havası

Ankara’nın batısında ve şehir merkezine 160 kilometre mesafede bulunan Nallıhan ilçesi, Kuş Cenneti’yle ünlüdür. Eski çağlarda iç deniz olan alan sonradan kurumuş ve bunun sonucunda rengarenk tepeler oluşmuştur. Kara leylek, kerkenez, kaya kartalı, karabatak, peçeli baykuş, gökdoğan ve daha nice sayısı 179’u bulan farklı kuş türü Nallıhan Kuş Cenneti’ni habitat olarak kullanmaktadır. Gün doğumundan gün batımına kadar kuş gözlem yerlerinden etrafı izlemek mümkündür. Birbirinden değişik ve güzel fotoğraflar çekmek için fotoğrafçılıkla ilgilenenler için de ideal bir bölgedir.

Ankara’da bayram havası

Kız Tepesi başta olmak üzere çeşitli mesire alanlarında dinlenip mola verebilir, aynı zamanda gözlem yapmaya devam edebilirsiniz. Kuş Cenneti’nin ardından Sarıyar Barajı’na uğrayıp oranın doğal güzelliklerini ve baraj suyunun güzel rengini görmeniz de tavsiyemdir. Nallıhan’da görülmesi gereken bir başka doğa harikası yer de Uyuzsuyu (Ilıca) Şelalesi’dir. Farklı ağaç türlerinden oluşan bir ormanın ortasında yer alan bu şelalenin manzarası eşsiz olup, suyunun da şifalı olduğu söylenmektedir. Nallıhan’dan ayrılırken, ilçenin meşhur domates ve biberinden alıp ilk kahvaltınızda afiyetle yemenizi öneririm.

Haberin Devamı

HARİKALAR DİYARI AYAŞ

Ankara’da bayram havası

Ankara’nın batısında ve şehir merkezinden 55 kilometre uzaklıkta her türlü toplu taşımayla da ulaşımı kolay olan Ayaş ilçesi, kaplıca, ılıca ve içmeleriyle ünlüdür. Ancak ben size öncelikle Asartepe Kanyonu’na gidip, kanyon boyunca yürümenizi ve sonra da kanyonun içinde bulunan muhteşem gölü görüp bu güzel manzaranın tadına varmanızı tavsiye edeceğim. Daha sonra 16. Yüzyılda ibadete açılan Bünyamin Ayaşi Camii’ni ziyaret edebilir, cami içinde bulunan tarihi çeşmeden su içebilirsiniz. Hemen sonrasında önceden hamam olarak kullanılan fakat belediye tarafından yapılan çalışmalar sonunda sergiye dönüştürülen Paşa Hamamı’na uğrayıp, Selçuklu dönemine ait eşya, alet ve daha birçok yapıtı görebilirsiniz. Ayaş ilçemizde dut ağaçları çoktur. Hatta her yıl haziran ayının son haftası Dut Festivali yapılmaktadır. Tam da bayram tarihlerine denk gelen festivali kaçırmayın derim. Yeşil alanları ve mesire yerleri bol bir ilçemiz olarak Ayaş’ta mangal yakmaya elverişli alanlar da mevcuttur. Tabii ki mangal yakarken belediye tarafından izin verilen bölgelerde yaktığımızdan emin olalım ve hem yakarken hem de söndürürken kurallara uymaya büyük hassasiyet ve özen gösterelim ki doğamıza ve ilçemize zarar vermeyelim. Ayaş’ın meşhur domatesinden kilolarca almanızı öneririm. Benim hayatımda yediğim en leziz domates Ayaş domatesidir. Çok net. Ayaş, -konuya uygun coğrafi oluşumları sebebiyle- son yıllarda yamaç paraşütü kurslarının öğrencilerini deneme uçuşlarını yaptırmak için götürdüğü bir yer olmuştur. Yamaç paraşütü ile ilgileniyorsanız internet üzerinden size uygun ve devlet tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşlara ulaşabilir, zamanı geldiğinde Ayaş’ı bu vesileyle de görebilirsiniz.

 MAVİ GÖL

Haberin Devamı

Ankara’da bayram havasıSerenad ALTAN

Ankara’da bayram havası

Ankara şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta ve Samsun yolu üzerinde yer alan Mavi Göl, aslında bir baraj gölüdür. Ancak harikulade çevre düzenlemesi, peyzaj ve rekreasyon alanlarıyla doğal gölden farksızdır. Gölde kano, suv gibi birden fazla su sporu da yapılabilmektedir. Ailece gidip piknik yapmak için ideal bir nokta olan Mavi Göl’ü şimdiye kadar keşfetmediyseniz bu bayramda mutlaka keşfedin derim.

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları