Tüp bebekte genetik tanı

Bilindiği üzere tüp bebek, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin dış ortamda birleştirilip, embriyo oluşturup 3 veya 5 gün dış ortamda (37 derece etüvlerde saklanarak) büyütüldükten sonra, oluşan embriyonun anne rahmine konması işlemidir. Tüp bebekte embriyonun 3-5 gün dışarıda kalması bazı hastalıklarda teşhis açısından avantajlar sağlar.

Haberin Devamı

Tüp bebekte genetik tanı

PREİMPLANTASYON GENETİK TARAMA(PGT) NEDİR?

Tüp bebekte laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların rahme konulmasından önce genetik durumunun incelenmesi işlemlerine genel olarak ‘Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT)’ denir. Temel olarak embriyodan bir hücre veya hücreler alınır ve kromozom yapısı incelenir. Belirli bir hastalık aranabileceği gibi birçok hastalığın dahil olduğu paneller şeklinde de incelenebilir. PGT’nin kullanım alanları ise şöyledir:

*Ailenin önceki çocuklarında var olan önemli hastalıkları embriyo transferi öncesinde tespit edip sağlıklı embriyoyu transfer etmek. İşlemin uygunluğuna genetik değerlendirme sonucu karar verilir. Bazı hastalıklar genetik kalıtım yolu nedeniyle sağlıklı embriyo elde etmeye izin vermez. Bu nedenle her hastalıkta uygulanamaz.

Haberin Devamı

*Ailenin önceki çocuklarında sonradan edinilmiş, kan hastalıkları başta olmak üzere, kök hücre nakliyle tedavisi mümkün olan bir hastalık olması durumunda hayattaki kardeşini kurtarmak için tüp bebek yoluyla yeni bir bebeğin dünyaya getirilmesi için hayattaki kardeşiyle genetik uyumlu kardeşlerin yapılması.

*Genetik hastalık nedeniyle tekrarlayan düşük ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında PGT yapıp, embriyoların genetiğine bakmak suretiyle sağlıklı embriyo vermek amacıyla da kullanılır.

*İleri yaş(38 yaş ve üstü) tüp bebek uygulamalarında başarıyı arttırmak için sağlam embriyonun seçilip transfer edilmesi.

Yazarın Tüm Yazıları