PKOS diyetinde dikkat edilmesi gerekenler  

Sevgili Hürriyet okurları... Polikistik 0ver sendromu (PKOS), günümüzde her yüz kadından 15’inin karşı karşıya kaldığı bir rahatsızlık.

Haberin Devamı

Bu hastalıkta insulin direncinde artış ve obezite sık görülen bulgular olarak öne çıkmakta. Bu hafta bu konuyla ilgili özellikle beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Deniz Eylem Öğüt’e sordum.

PKOS diyetinde dikkat edilmesi gerekenler

Diyetisyen Deniz Eylem Öğüt

***

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS) NEDİR

Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki birçok kadını etkileyen hormonal bir hastalıktır. Temel semptomlarından biri, kilo alımına ve kilo vermede zorluğa yol açabilen insülin direncidir.


PKOS DİYETİ İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

PKOS diyetinde dikkat edilmesi gerekenler

Haberin Devamı

*Rafine karbonhidratlardan (beyaz ekmek ve şeker gibi) yerine sağlıklı karbonhidratlara (tam tahıllar, bakliyatlar ve kök sebzeler gibi) odaklanmak önemlidir.
*Düşük glisemik indeksli (GI) gıdalar, insülin direncini kırmada yardımcıdır. Düşük GI gıdalar arasında tam tahıllar, basmati pirinç, yulaf, baklagiller, sebzeler ve bazı meyveler (elma, kiraz, ayva, çilek, erik, portakal) bulunur.
*Protein, kan şekeri seviyelerini dengeler ve tokluğu arttırmaya yardımcı olur. İyi protein kaynakları arasında yağsız et, balık, yumurta, tofu ve baklagiller bulunur.
*Sağlıklı yağlar hormon dengesi için önemlidir. Zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık ve çörekotu gibi yağlı tohumlar gibi sağlıklı yağları seçmek önemlidir.
*Beslenme değişikliklerinin yanında doktor kontrolünde olmak, kişiye özel beslenme, stres yönetimi ve egzersiz çok önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları