Bartholin kisti ve apsesi

Sevgili Hürriyet okurları... Bartolin bezi, vajinal açıklığın her iki yanında yer alan ve salgı kanalları vajinanın alt 1/3’lük kısmına açılan, cinsel birleşme esnasında vulva ve vajinanın kayganlığını sağlayan salgıların üretildiği bezdir.

Haberin Devamı

Bezin salgı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanması sebebiyle bez içeriğinin salgıyla dolması sonucunda gelişen içi sıvı dolu şişlikler bartholin kistlerini oluşturur. Bu kistlerin tıkandıktan sonra kist oluşumunu takiben eğer kistin veya kanalın içine mikrop girmesi sonucunda bartolin apsesi oluşur. Bartholin kisti, vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. Bu şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterir. Kısa zamanda büyüyüp, küçülme eğilimi de gösterebilir. Bartholin apsesinin klinik tablosunda ise bu şişliğe kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet, ileri derece ağrı ve batma da eşlik eder. Hastalarda genel bitkinlik hali ve ateş vardır. Eğer apse ileri derece büyür ve bir şekilde boşalırsa hastalarda gelişen şiddetli ağrının hemen ortadan kalktığı gözlenir.

Haberin Devamı

Bartholin kisti ve apsesi

* BARTHOLİN KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bartholin kistinde enfeksiyon oluşmadığı durumlarda belirti oluşturmayabilir. Ancak bu kist büyüdüğünde vajinada kitle ve sertlik hissedilir. Kist büyüdükten sonra genellikle ağrılı olur ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Bartholin kisti belirtileri aşağıdaki gibidir:
* Vajina girişinde hassaslık ve ağrı
* Elle hissedilebilecek şekilde oluşan sertlik veya kitle
* Otururken veya hareket ederken rahatsızlık hissi
* Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme
* Batma ve acı hissi

* BARTHOLİN KİSTİ VE BARTHOLİN APSESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Bartholin kisti eğer ileri derece büyük boyutlara ulaşmamışsa ve apse oluşumu riski taşımıyorsa tedavi uygulanması zorunlu değildir. Ancak eğer kistin boyutları hızla büyüyüp apse formasyonu gösteriyorsa antibiyotik baskısı altında mutlak cerrahi drenaj uygulanmalıdır. Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni şikâyetlerinin önüne geçebilmek için bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır. Lokal anestezi eşliğinde apse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur. Tüm bu tedavilerden sonuç alınamadığı durumlarda kist veya apseye Gümüşnitrat uygulaması veya tamamen çıkarılması yöntemi uygulanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları