Aort darlığı ve tedavisi

Sevgili Hürriyet okurları...‘Kalp ve damar hastalıkları’, dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biridir.

Haberin Devamı

Özellikle de ilerleyen yaşla birlikte aort kapağında kireçlenme (kalsifikasyon) olur. Kireç oranı arttıkça kapağın hareketi kısıtlanır ve kapakta darlık meydana gelir. Darlık ciddi düzeye ulaştığında ise kalbin pompaladığı kan, vücuda yeterince gidemez! Bu durum hastalarda yürüyüşlerle birlikte kendini nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi şikâyetlerle gösterir. Kapaktaki darlık daha da ilerlediğinde bayılma görülebilir. Peki tedavisi var mıdır, varsa nedir?
Bu sorudan yola çıkarak TOBB ETÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş’la ‘aort darlığı ve tedavisi’ konusunu konuştuk.

Aort darlığı ve tedavisi

“Aort darlığının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kanın geçişini engelleyen mekanik bir sorun olduğu için bunun giderilmesi gerekir. Tedavide iki yöntem vardır. Birincisi, ameliyatla kapağın değiştirilmesi, ikincisi anjiyo yöntemiyle biyolojik kapak yerleştirilmesi (TAVI)” diyen Prof. Dr. Bozbaş’a, ikinci yöntem yani TAVI ile ilgili merak edilenleri sordum.

Haberin Devamı

* TAVI işlemi nedir?
Açılımı, Transcatheter Aortic Valve Implantation. Anjiyo yöntemiyle kasık atardamarından girilerek kireçlenmiş ve hareketi azalmış aort kapağının içine biyolojik kalp kapağı takılması işlemidir.

* TAVI işlemi kimlere önerilir?
Aort kapağında ciddi darlık olan 75 yaş üstündeki tüm hastalarda ilk planda TAVI tercih edilir. 75 yaş altında ise kapak ameliyatı için risk taşıyanlara (kalp yetmezliği, diabetes mellitus ve akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlara, daha önce kalp cerrahisi geçirmiş hastalara) TAVI önerilir.

Aort darlığı ve tedavisi

* TAVI nasıl yapılır?
TAVI işlemi, anjiyo odasında, genellikle solunum cihazına bağlanmadan, hasta sakinleştirilerek (rahatlatıcı ilaç verilerek) ve lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. İşlem yaklaşık 50-60 dakika sürmektedir. Her iki kasıktan atardamar yoluyla ince tel ve borucuklarla (kateter) kalbe ulaşılır. Kireçlenen aort kapağının içinden ince telle geçilir ve bu tel üzerinden biyolojik kapak aort konumuna getirilerek açılır (şekil). Eski kapak aort duvarına yapıştırılmış olur ve yeni takılan kapak hemen işlev görmeye başlar. Kontroller yapılarak kapağın iyi çalıştığından emin olduktan sonra işlem sonlandırılır.

Haberin Devamı

* TAVI işlemi sonrası süreç nasıldır? Hasta kaç gün hastanede kalır?
TAVI işlemi günümüz modern tıbbının geldiği noktada küçük damar yolu (yaklaşık 5 milimetre damar kılıfı) kullanılarak yapılabilmektedir. Hasta 5-6 saat içinde yürütülmektedir. Ameliyat kesisi veya dikiş yoktur. Hasta genellikle bir ya da iki gün hastanede tutularak taburcu edilir.

Yazarın Tüm Yazıları