Avrupa kurudu Ege’ye yağdı

GEÇTİĞİMİZ hafta İzmir’i seller alırken, Avrupa’dan son 500 yılın en şiddetli kuraklık haberleri geliyordu. İşin doğrusu, su baskınlarına bile yol açsa ağustos ortasında yağan yağmurların bu kadar sevinç yaratacağı kimsenin aklına gelmezdi. Ama dünyanın dört bir yanından öylesine kuraklık haberleri geliyor ki bizdeki yağmurlara sevinmemek elde değil.

Haberin Devamı


AB uzmanlarının Temmuz 2022 raporuna göre Avrupa topraklarının yüzde 44’ü kuraklık tehdidiyle karşı karşıya... Son 500 yılın en şiddetlisi olarak gösterilen kuraklıktan en çok etkilenen ülke İtalya. İspanya’da ise su rezervlerindeki doluluk oranı son 10 yılın ortalamasından yüzde 31 daha düşük.
Dünya zeytinyağı üretiminin yarısını yapan İspanya ve ikinci sırada gelen İtalya’daki gelişmeler Ege başta olmak üzere Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. İspanya Tarım Bakanı sıcaklık dalgalarının zeytin üretimini tehdit ettiği uyarısında bulundu. Zaten Ukrayna krizi nedeniyle ayçiçek ve diğer bitkisel yağlarda fiyatlar yükselmişken bir de kuraklıktan kaynaklanan üretim azlığının uluslararası zeytinyağı piyasasında sıkıntı yaratması bekleniyor.

ZEYTİNYAĞI KITLIĞI
Dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi İtalya’da da durum kötü. Po Ovası kuraklıktan en fazla etkilenen bölge. Ova; zeytin, domates ve risotto pirinci üretimiyle ünlü. Tahminler İtalya’da bu yıl sızma zeytinyağı üretiminin geçen senenin yarısına yakın, yüzde 30 daha az olacağı yönünde. Tarım uzmanları bazı ağaçlarda kuraklık nedeniyle hiç zeytin danesi görülmediğini söylüyor. Şu sıralarda geçen yılın yüzde 28 üzerinde olan sızma zeytinyağı fiyatlarının önümüzdeki aylarda çok daha fazla yükselmesi bekleniyor.
Avrupa’daki olumsuz gelişmelere karşın bu yıl Ege Bölgesi’nde iyi bir sezon bekleniyor. Özellikle zeytin ağacının ihtiyaç duyduğu ‘soğuklama’ denilen en az bin saat 4 derecenin altındaki sıcaklık geçtiğimiz kış fazlasıyla yaşandı. Yeterli yağmurlar ve uzun soğuklama nedeniyle 13 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi başta olmak üzere Ege’de bu yıl iyi bir hasat bekleniyor.

Haberin Devamı

ÜRÜN İYİ DEĞERLENSİN
Küresel ısınma nedeniyle anormal iklim koşulları sürpriz yapmazsa Egeli üretici bu yıl iyi bir sezon geçirebilir. Geçen yıl 228 bin tonla dünyanın dördüncü büyük zeytinyağı üreticisi olan Türkiye’nin ürünü uluslararası piyasalarda bu sene çok iyi fiyatlar bulabilir. Hem üreticinin, hem ihracatçının yüzünü güldürebilecek bu gelişmeler için herhalde konunun uzmanları sıkı bir çalışma içerisindedir.

Haberin Devamı


Hoş geldin
Terra Madre

İZMİR Enternasyonal Fuarı bu hafta, 2 Eylül Cuma günü 91’nci kez kapılarını açacak. Neredeyse 100 yıldan beri bir fuarın devam etmesi büyük başarı. İzmir’de hemen her ailenin geçen 90 yılda dededen toruna fuarla ilgili unutulmayacak anıları vardır. İzmirliler için kültürel bir miras haline gelen Kültürpark’taki fuar her yıl yeni bir temayla cazibesini sürdürmeye devam etmeli.
Bu yıl İzmir Fuarı’yla birlikte Kültürpark’ta kapılarını açacak Terra Madre (Toprak Ana) gastronomi fuarı çok önemli bir etkinlik. İlk kez İtalya’nın Torino kenti dışında izmir’de yapılacak olan fuar tarımda endüstriyel koşullara ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddediyor.
Küçük ölçekli çiftçiler, hayvan yetiştiricileri, balıkçılar, gıda zanaatkarları, akademisyenler, aşçılar, tüketiciler, gençlik grupları hepsi bu fuarda buluşacak. Fuara sadece Anadolu’dan değil, dünyanın dört bir yanından küçük üreticiler katılacak. Anadolu ve dünya mutfağının örnekleri bu fuarda buluşacak. Ayrıca, paneller, seminerlerle katılımcılar bilgiye de doyacak.
Ben kendi payıma Terra Madre’yi heyecanla bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları