Mobil Dünya Kongresi'nde bu yıl neler var?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mobil Dünya Kongresi epey hareketli geçti. Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan ve her yıl Barselona'da gerçekleştirilen bu dev etkinlikte Apple hariç teknoloji devlerinin pek çoğu yeni ürünleriyle boy gösterdi. Elbette her zaman olduğu gibi Apple, diğer fuarlarda olduğu gibi bu etkinlikte de kendini göstermedi. Peki bu yıl kongrede neler karşımıza çıktı? Sony ne yaptı? HTC'den yeni bir bomba telefon var mı? Peki ya Samsung?

Haberin Devamı

Asıl sürprizi Nokia yaptı aslında. Aylardır 'geri dönüyor' iddialarına kulak kabartarak yaptığımız haberlerin ardından şirket gerçekten de yıllar önce milyonlarca satan Nokia 3310'u yenileyerek karşımıza çıkardı. Öyle Android'le çalışan bir telefon olarak da çıkmadı karşımıza; eskisi gibi Nokia kendi işletim sistemi Nokia Seris 30+'ı kullanmayı tercih etti. Tasarımı eski modele göre çok daha renkli elbette; özellikleri ise nispeten daha iyi sayılır! Fiyatı ise 50 dolar seviyelerinde. Türkiye'ye gelir mi bilinmez ama fiyatının çok daha yüksek olacağını söylemeye sanırım gerek yok. 

Mobil Dünya Kongresinde bu yıl neler var
Nokia 5

Nokia 3310 dışında Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6 isimli üç farklı telefona daha imza atmayı ihmal etmedi şirket. Bu cihazlar Android işletim sistemiyle çalışan ve günümüz akıllı telefon tabirini hak eden cihazlar elbette ve orta segment telefon pazarını kızıştıracağa benziyor. Özellikle Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6'nın tasarımının başarılı olduğunu söyleyelim; ama cihazı yakından kullanmadan son sözü söylemeyelim elbette. 

Mobil Dünya Kongresinde bu yıl neler var
Huawei Watch 2

Nokia dışında, Samsung iki yeni tabletiyle gelirken, Sony de Xperia serisini yeniledi. HTC'den ise maalesef hiç ses yok; HTC 11'in adından çok bahsedildi; ancak bu kongrede cihazı görmek kısmet olmadı. Huawei ise yeni telefonları Huawei P10 ve Huawei P10 Plus dışında iki yeni akıllı saatiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Akıllı saat pazarı da malum şu sıra oldukça hareketli; Apple Watch, Samsung Gear S3 derken hemen her şirket bu alanda ürünleriyle boy göstermek istiyor.Mobil Dünya Kongresinde bu yıl neler var
BlackBerry Mercury (KEYone)

LG, uzun süredir beklenen LG G6 ile gelirken, Lenovo da Moto serisini yenilemeye devam ediyor ve Moto G5 ile birlikte Moto G5 Plus şirketin bu yıla damga vuracak yeni ürünleri.

Ama asıl sürpriz Nokia ile birlikte sanırız BlackBerry'den. Mercury yani KEYone, öldü ölecek derken şirketin bu alanda çıkardığı en yeni telefonu olma özelliğini taşıyor. Özelliklerine gelince; KEYone'ın teknik özellikleri arasında 1620x1080 piksel çözünürlükte 4.5 inç ekran, alüminyum kasa, Snapdragon 625 işlemci, Adreno 506 GPU, 3 GB RAM, 32 GB genişletilebilir dahili hafıza, 12 MP arka kamera, Quick Charge 3.0 teknolojili 3505 mAh pil (36 dakika içinde yüzde 50 doluluğa ulaşabiliyor), Android Nougat 7.1 işletim sistemi yer alıyor. Firma öte yandan yeni modelde QWERTY klavyeden yine vazgeçmemiş.

Mobil Dünya Kongresinde bu yıl neler var
Galaxy S8'e ait olduğu iddia edilen bir görüntü

Kısacası yine çok hareketli bir Mobil Dünya Kongresi'ni geride bırakıyoruz. Ancak kongrede olmayan ama önümüzdeki haftalarda göreceğimiz sürprizler de olacak. Örneğin Galaxy S8! 29 Mart tarihinde New York'ta yapılacak etkinlikte göreceğimiz yeni telefon, Samsung'a göre şirketin bugüne kadarki en iddialı ürünü olacak. Bekleyip göreceğiz!

Yazarın Tüm Yazıları