Tercih yapacak genç arkadaşa mektup

Tercih yapacak genç arkadaşa,

Eski bir danışman psikolog olarak müsaade edersen birkaç konuda seninle dertleşmek istiyorum.

Haberin Devamı

Bir üniversite seçme hakkını elde etmiş sayılı gençten birisin. Tebrikler! Başarının keyfini çıkar. Tercih yaparken bir çok yerden sana nasihatlar yağdığını biliyorum. Ben şurayı seç, burayı yazma diyecek durumda değilim ama yıllardır benden bu dönemde fikir isteyen arkadaşlarla paylaştığım tercih prensiplerini seninle de paylaşmak isterim.

Üniversite tercihi geri dönüşü olmayan bir karar değil! Önceki kuşaklardan farklı olarak sizler kariyer gelişiminin üniversiteyle bitmediği, mesleklerin hızla değiştiği ve insanların en az üç farklı kariyer değiştirdiği bir zamanda yaşıyorsunuz. Öyle olduğu için artık, üniversiteler daha esnek programlar sunuyor, çift anadal olanağı veriyor, yatay ve dikey geçişi teşvik ediyor. Bütün bunlar olurken pek çok profesyonel meslek artık lisansa değil yüksek lisans derecesine göre belirleniyor. İşte tüm bu nedenlerle üniversite tercihi artık eskisi kadar berirleyici değil insan hayatında. Sözkonusu kariyeriniz ise daha pek çok tercih yapma fırsatınız olacak.

Haberin Devamı

Taban puanlarına değil aynaya bakarak tercih yapın! Sıralamalar başkalarıın tercihlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sıralamalara göre herkes neyi tercih ettiyse sizin de o alanı tercih etmeniz size arzu ettiğiniz huzuru (be başarıyı) getirmeyecek. O nedenle benim tavsiyem tutkuyla bağlı olduğunuz bir alanı tercih etmeniz zira artık ne yaptığın değil nasıl yaptığın önemli. Sıradan bir tıp doktoru olacağınıza mesleğine tutkuyla bağlı bir hemşire olun. Tutkunuzu somutlamanız için şu basit soru işinize yarayabilir: En son zamanı ve mekanı unuttuğunuz uğraş ne idi? Her meslekte başarılı olmanın sırrı bu soruda yatıyor. Biliyorum bu söylediklerimi yazmak kolay uygulamak zor zira üniversite tercihinizi kendiniz için olduğu kadar aileniz ve çevreniz için de yapıyorsunuz. Ama günün sonunda aynaya baktığınızda bir tek kendinizi göreceksiniz.

Haberin Devamı

Bölüm değil üniversite seçin! İlki spesifik bir mesleği ikincisi genel bir akademik ortamı işaret ediyor. Meslekleğe bağlı tercihlerin giderek daha riskli zira mesleklerin ömrü giderek kısalıyor. Bugün olan mesleklerin bir kısmı siz iş hayatına başladığınızda olmayacak ve şu an size tercih olarak sunulmayan pek çok meslek iş piyasasında sizi bekliyor. Meslek ilanlarıyla üniversite tercih rehberinde sunulan meslekler arasındaki uçurum yeterince uyarıcı olmalı. O nedenle başta tıp, hukuk, psikoloji gibi profesyonel meslek alanları dışında spesifik meslek odaklı bölüm tercihleri yerine akademik ortamına güvendiğiniz size iyi bir sosyal network sunan bir üniversite tercih ediniz. Sıradan bir üniversitenin iyi bir bölümündense iyi bir üniversitenin sıradan bir bölümü daha evladır.

Haberin Devamı

İklimi dünya olan bir üniversite tercih edin. Yıllardır dünya global bir köy oluyor sözünü duydunuz ama o söz hiç şimdi olduğu kadar gerçek olmamıştı. Artık geleceğinizi tek bir ülke sınırları içinde planlamanız mümkün değil. Türkiye gibi jeopolitik konumu gereği zaten dış dünyayla ilişkisi güçlü ülkede sadece Türkiye içinde kalacak bir eğitimle yetinmeyin. Zaten global dünyada rekabet etmeniz için o dünyayı yaşamanız şart. Seçeceğiniz üniversite ne kadar iyi olursa olsun bir kampüsün tüm aradıklarınızı size sunması mümkün değil. O nedenle dış dünyayla bağları güclü, Erasmus gibi uluslararası öğrenci değişim programları konusunda uzmanlaşmış, kampüsünde uluslararası öğrencilere geniş yer veren bir üniversite tercih edin. Üniversite adı üstünde farklı kültürlerin bir arada birbirinden öğrenerek geliştiği bir yer. İşte tüm bu nedenlerle ıssız bir ada gibi tek başına herşeyi yapmaya çalışan değil, dünyadaki trendleri ve kültürleri kampüsüne getiren, kampüsündeki öğrencileri de dünyaya götüren bir üniversite tercih edin.

Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları