Türkiye’nin cep telefonları!

Teknoloji dünyası onu iyi biliyor ama ben geçtiğimiz günlerde CES (Consumer Electronics Show) fuarı için gittiğim Las Vegas’ta tanışma fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Muzaffer Gölcü, Kahramanmaraş doğumlu... Teknik meslek lisesinde elektrik ve elektronik okumuş. 15 yaşından itibaren yazılım geliştirmeye başlamış ve soluğu yurtdışında almış. Bilgisayar mühendisliğini okul ikincisi olarak bitiren Gölcü, üstüne Georgia State University’de pazarlama yönetiminde master eğitimi almış. 2001 yılında Dubai’de iş yaşamına atılmış, 2006 yılında ise Türkiye’ye General Mobile kurucu ortağı ve genel müdürü olarak dönmüş. Şu anda Türkiye’de akıllı telefon konusunda en deneyimli isimlerden biri.

Türkiye’nin cep telefonları

Gölcü şimdi Omix Türkiye’nin CEO’su. Omix, Türkiye’ye 100 milyon doların üzerinde yatırım yaparak giren Singapur merkezli bir teknoloji şirketi. Türkiye’de cep telefonu üretmeye başlayan Omix pazar payını dikkat çeken bir şekilde artırıyor.

Haberin Devamı

DEVLER GELİYOR

ASLINDA Omix, Türkiye’de cep telefonu üreten ne ilk ne de son şirket. Türkiye’de cep telefonu üreten yaklaşık 15 firma var. Türkiye’de akıllı telefon üretimi yapan şirketlerin sayısı sessiz sedasız artıyor. Türkiye’de üretim yapmaya başlayan Xiaomi, OPPO, TECNO Mobile ve TCL, Realme, Vivo’ya geçtiğimiz günlerde Samsung ve Omix de eklendi. Sadece Samsung’un yılda 3 milyon adet cihazı Türkiye’de üreteceği belirtiliyor. Omix’in hedefi ise şartlar el verirse hızla 1 milyon adeti yakalamak. Türkiye’de yılda yaklaşık 10 milyon adet telefon satılıyor. Tahminler yaklaşık 6 milyon adedinin yerli üretime ulaştığı şeklinde.

AĞIRLIKLI BÖLÜMÜ MONTAJLANIYOR

TÜRKİYE’de üretilen cep telefonlarının büyük bölümü aslında parçalar halinde ülkemize ulaşıyor ve montaj ediliyor. Sıfırdan komple Türkiye’de üretilen cep telefonu yok. Bu aslında dünyada da kabul görmüş bir yöntem. Samsung, Xiaomi gibi dünya devleri cep telefonlarında ‘Türkiye’de montaj edildi’ ibaresini kullanıyorlar. Anakart ve diğer malzemelerini Türkiye’de üretmeye başlayan bazı firmalar ise yerlilik oranın artması nedeniyle ‘Made in Türkiye’ ibaresini tercih ediyor. Muzaffer Gölcü’nün verdiği bilgiye göre bu markalardan biri de Omix olacak.

Haberin Devamı

VERGİ KAYNAKLI  AVANTAJ VAR

BÜYÜK markaların Türkiye’de üretim yapmayı seçmesinin arkasında yatan en büyük nedenlerden biri geçen yıl cep telefonu ithalatıyla ilgili yapılan değişiklik. Birim fiyatı 200 doların altında olan cep telefonlarına ithalatta gözetim uygulanıyor. Yani fiyatı 200 doların altında olan cep telefonları bile ülkeye giriş yaparken fiyatı 200 dolarmış gibi vergiye tabi tutuldu. Bu telefonlara yüzde 50 ÖTV uygulanıyor. Böylece 200 dolarlık bir telefona 100 dolar da ÖTV ekleniyor. Buna bir de kültür fonu yüzde 1, TRT payı da yüzde 10 eklenince maliyet artıyor. Bir örnek vermemiz gerekirse örneğin Türkiye’ye 100 dolarlık bir telefon sokmak istediğinizde bunun maliyeti vergiler ve diğer masraflarla 5300 TL’yi buluyor. Oysa aynı telefonu Türkiye’de üretmenin bedeli 2600 TL. Yani arada yarı yarıya fark var...

Haberin Devamı

Türkiye’nin cep telefonları
Muzaffer Gölcü

İHRACAT ÜSSÜ OLABİLİRİZ

CEP telefonu üreticilerinin ülkemizi tercih etmesinde vergi dışında ucuz işgücü ve Türkiye’nin lojistik konumu da öne çıkıyor. Gümrük avantajları Türkiye’de üretilen cep telefonlarının Avrupa pazarına açılması için büyük bir koz durumunda. Ayrıca yakın coğrafyadaki Afrika pazarı da nüfusu itibariyle Türkiye’de üretilen cep telefonları için hedef pazarlardan biri olarak öne çıkıyor. İhracatı teşvik edecek düzenlemelerin sektöre büyük katkı sunacağını belirten uzmanlar bu konuda fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söylüyor.

FİYAT FARKI ÇOK

MUZAFFER Gölcü, Türkiye’de üretilen cep telefonlarının en büyük kozunun fiyat olduğunu söylüyor. Sakın reklam amacıyla yazdığımı düşünmeyin. Omix’i hiç kullanmadım, performansı konusunda bir bilgim yok. Ancak bir kıyaslama yapabilmeniz açısından bilgi vermek istiyorum. Omix’in üst modeli 3399 liraya satılıyor. Kablosuz kulaklık, ekran koruma camı, kılıfı bu fiyata dahil... Türkiye’de üretilmeyen yabancı bir markayı aynı içerikle almaya kalksanız fiyat birden 5-6 bin lira bandına çıkıyor. Aradaki fark gerçekten çok fazla...

 

Yazarın Tüm Yazıları