Sürdürülebilir mobilya fonu

KOLEKSİYON Mobilya ile 1971’de tasarım ve üretim yolculuğuna çıkan Faruk Malhan, şirketin yönetimini çocuklarına bırakıp yeniden tasarımcı kimliğiyle öne çıkmıştı.

Haberin Devamı

Koleksiyon bu aşamadan sonra bardaktan seramiğe, mobilyadan giyim eşyasına tüm tasarım ürünleri aynı mekânda vitrine çıkarmaya başlamıştı. Koleksiyon’un çay bardağı ve tabağı gündem olmuştu. Bir grup ekonomi gazetecisi ile Koleksiyon Mobilya’nın ikinci kuşak temsilcileri Yönetim Kurulu Başkanı Koray Malhan ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Doruk Malhan ile şirketin İstanbul Tarabya’da bulunan merkezinde buluşup yeni yatırım planlarını dinledik.

Koleksiyon Mobilya’nın ikinci 50 yılı için yatırımlara hız verdiklerini belirten ikinci kuşak temsilcileri, ihracatın yüzde 25 olan payını 5 yıl içerisinde yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyorlar.

Türkiye’de ortalama mobilya ihracat değeri kilo başına 2.5 dolar. Koleksiyon Mobilya bunu 24 dolar seviyesine kadar çıkarmayı başarmış. Ortalama ihracat değerleri ise kilo başına 11 dolar seviyesinde. Şimdi yeni hedef yeni fikirlerle hem Koleksiyon’un daha da katma değerli ürünler geliştirmesini hem de sektöre katkı sağlamak. Bunun için yeni fikirleri bir araya getirecek girişim sermayesi yatırım fonu kurmak üzere hazırlıklara başlamışlar. SUFİİ (Sustainable Furniture Innovation Investment - Sürdürülebilir Mobilya İnovasyon Yatırım) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile Koleksiyon Mobilya yeşil ekonomi, yeşil sanayi, yeşil teknoloji, yenilenebilir enerji, bioteknoloji alanlarında sürdürülebilir materyal ve hammadde konularına yatırım yapmak istiyor.

Haberin Devamı

Koray Malhan ikinci 50. yıl için rotayı şöyle çizdi:

- Koleksiyon’un hem ülkemizde hem de dünyada etkinliğini daha artırmaya odaklandık. Yurtdışına ihracat yapmaya karar verdiğimizde, yakın coğrafyaya değil de rekabetçi pazarlara odaklandık. Amerika, İngiltere ve Almanya’da bugün Koleksiyon markalı ürünlerimiz satılıyor. Yakın zamanda Toronto’ya açıldık. Eylülde de Dubai açılışını gerçekleştireceğiz. Şimdiden Dubai’de Fitch Ratings, Euroclear gibi önemli kurumların projelerini teslim ettik.

Doruk Malhan da, ikonik İstanbul çay bardaklarıyla Türkiye’de birçok eve ulaştıklarını hatırlattı ve şu şekilde devam etti:

Haberin Devamı

- İlk çay bardağı üretmeye başladığımızda ülkemizin 70 milyon nüfusuna karşı yılda 500 milyon çay bardağı satıldığını öğrendik. Tüm Türkiye’de bilinirliğimiz arttı. Kullanıcılarımızla “hayatının her anında” birlikte olmak için yeni bağlar kuracak fikirler üzerinde çalışıyoruz.

Sürdürülebilir mobilya fonuDoruk Malhan - Koray Malhan

EKSİ 40 DERECEDE ÜŞÜTMEYECEKLER

PANDEMİ alışkanlıkları değiştirdi. Koleksiyon da bu süreçte açık hava mobilya tasarımlarını geliştirmiş. Doruk Malhan yeni tasarımlarını şöyle tarifledi:

- Türkiye, açık hava mobilyalarında dışarıya bağımlı bir ülkeydi. Ürünlerin çoğu Güneydoğu Asya’dan geliyordu. Biz burada bir değer yaratmaya karar verdik. Dış mekân kültürüne yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Koray Malhan ise farklı işbirliklerine ve projelere imza attıklarına dile getirdi:

- Moda tasarımcısı Arzu Kaprol ve mimar Melike Altınışık ile yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ofis çantası kurguladık. Kişiler, tek bir çantayla bilgisayarlarını, telefonlarını şarjlayabilecekler. Aynı zamanda istedikleri zaman o çanta farklı formlarda soğuktan korunabilecek bir alana dönüşecek. Deprem olduğu takdirde de kişilere güvenlik sağlayacak bir unsur olacak. Aynı zamanda -40 derecede bile üşümeden çalışmayı sağlayacak yeni üretimler üzerinde de projelerimiz devam ediyor.

MALHANLARDAN TEMİZLENEBİLİR DOLAP TASARIMI

KORAY Malhan pandemide babası Faruk Malhan ile yaptıkları ilk ortak tasarımı da şöyle özetledi:

Haberin Devamı

- Yıllardır birlikte çalışıyoruz ancak pandemi sayesinde birlikte yaptığımız ilk tasarım ortaya çıktı. Dedik ki içine bitkinin girebildiği, yüzde 100 temizlenebilir bir sistem yapmak istiyoruz. Dolaplarla başladık. Bir ofiste 500 dolap varsa sökülüp arkaları altı temizlenemiyor. ‘Dolap kapalı kutu olmak zorunda değil’ diye düşündük. Bu düşünce ile Treshold depolama serisi ortaya çıktı.

Yazarın Tüm Yazıları