Münih’te teknoloji merkezi açan Sabancı’nın CEO’su Alper: Tüm şirketlerimiz yatırım seferberliğinde

"ŞU anda yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanan yeni ekonomi politikaları sadece bizde değil, yurtdışı yatırımcılarda da bir güven oluşturdu. Fakat bu uzun bir yolculuk. Bunu sayın bakanımız da söylüyor. Yani önümüzdeki yılın ikinci yarısında bir normalleşmenin olacağını görüyoruz. Tüm şirketlerimiz daha fazla yatırım ve ihracat yapma konusunda seferber durumdalar.”

Haberin Devamı

Yer Münih. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesindeyiz. İçinde bulunduğumuz binanın girişinde ‘Sabancı’ imzası var. Çimsa ve Kordsa’ya ev sahipliği yapacak Sabancı Teknoloji Merkezi’ni hayata geçtiğini duyuran Sabancı CEO’su Cenk Alper yeni ekonomi yönetimi ve ekonomi politikalarını değerlendirmesini istediğimiz sorumuzu yukarıdaki sözlerle cevapladı.

Aslında sadece Sabancı değil. Son dönemde iş dünyasının yatırım heyecanının yeniden filizlendiğine ilişkin önemli sinyaller alıyoruz. Cenk Alper sözlerini sürdürdü:

“Bizim de yatırım yapacağımız alanlar çok net, iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler. Enerjide yenilenebilirde ciddi anlamda büyüdüğümüzü görüyorsunuz. Eğer startup yatırımı yaptığımız baz yük teknolojilerinden bir tanesi artık endüstrileşme noktasına gelirse tabi ki onun yatırımcısı olacağız. Sanayi tarafında, yapı malzemeleri tarafında sürdürülebilir kimyasallar ve yapı malzemeleri bizim ana odak noktalarımız. Yine kimsede olmayan bir avantajımız var; değer zincirlerinin farklı noktalarına atak edebiliyoruz.  Organik yatırımlarımızın boyutları küçük değil. Enerjide ABD’ye 350-400 milyon dolarlık yatırım yapmış durumdayız. Çimsa’nın son iki yatırımı 122 milyon dolar toplamında. Kordsa’nın satın almalarının toplamı 200 milyon dolar. Brisa, Aksaray Fabrikası’na 300 milyon dolarlık yatırımın üzerine, 200 milyon dolarlık yeni bir yatırıma doğru gidiyor. Dolayısıyla içeride de dışarıda da büyümeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

Münih’te teknoloji merkezi açan Sabancı’nın CEO’su Alper: Tüm şirketlerimiz yatırım seferberliğinde
Cenk Alper

9 AYDA 33.3 MİLYAR TL

Sabancı Topluluğu’nun 2023’ün 9 aylık döneminde yaptığı yatırım 33.3 milyar TL’yi bulmuş. Aslında bu yatırımlarda Ar-Ge ve teknoloji merkezlerindeki inovasyonun ateşleyici gücü olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Münih’teki Sabancı Technology Center ile birlikte Sabancı’nın Ar-Ge ve teknoloji merkezi sayısı sekize yükseldi. Cenk Alper, “Avrupa’daki ilk merkezimizi hayata geçiriyoruz. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesi içerisinde yer alan Sabancı Teknoloji Merkezi, aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliği alanında Avrupa’nın simge platformlarından biri olacak. Özellikle mühendislik, teknoloji ve doğa bilimleri alanlarında, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alan TUM ile yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte, parlak fikirlerin ürünleştirilmesi ve ticarileşmesi sağlanacak”
diye konuştu.

Haberin Devamı

TERZİ ÜSÜLÜ ÜRÜNLER

Sabancı’nın davetlisi olarak Münih’teki Teknoloji Merkezi’ne gittik. Burada bir basın toplantısı düzenleyen Cenk Alper bünyesinde sekiz laboratuvar ve altı milletten çalışanın bulunduğu tesisin ileri yapı malzemeleri, kompozit teknolojileri, inşaat güçlendirme gibi dünyadaki malzeme devrimine yön veren sektörler için yüksek teknolojili, ‘terzi usulü’ ürünler geliştireceğini söyledi. Cenk Alper iddialı konuştu:

“Çimsa ve Kordsa’nın Türkiye’deki fabrikalarında üretilecek bu ürünler, Sabancı Teknoloji Merkezi’ndeki ekiplerimiz tarafından yine Avrupa pazarına sunulacak. ‘Türkiye ile dünyayı birleştirme’ vaadimize hizmet edecek bu model, aynı zamanda Türkiye’nin katma değerli ihracat seferberliğinin de itici güçlerinden biri olacak.” 

Haberin Devamı

Ar-Ge ve inovasyon konusunun öncelikli konuların başında geldiğini ifade eden Cenk Alper, “Topluluk olarak teknolojinin, inovasyonun ve bilimin kalkınmada ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda Sabancı Topluluğu olarak toplam patent sayımız 533’e ulaştı. Bunu da her geçen yıl artırıyoruz” diye konuştu.

Münih’te teknoloji merkezi açan Sabancı’nın CEO’su Alper: Tüm şirketlerimiz yatırım seferberliğinde
Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar - Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım - Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper - Çimsa CEO’su Umut Zenar - Sabancı Holding Yapı Malzemeleri Grup Başkanı Burak Orhun

5 STRATEJİK ÖNCELİK

SABANCI’nın 2023-2028 stratejik yol haritası ve vizyonununu da açıklayan Cenk Alper, bir yandan mevcut işleri koruyup büyütürken bir yandan da sürekli geleceğe ve yeni büyüme fırsatlarına odaklandıklarını ifade etti. “Ölçeklenebilir çevik küresel / yerel ayak izi”, “Dijital ve yapay zekâ dönüşümü”, “Büyüme için inovasyon”, “Daha iyi bir hayat için sürdürülebilirlik” ve “Geleceğe hazır organizasyon ve yetenekler” olarak 5 stratejik öncelik belirlediklerini söyleyen Alper, “Çok daha hızlı büyüyen, insana yaptığı yatırımla çalışanlarına yeni beceriler kazandırmayı daima önceliklendiren, Dünya’nın Sabancı’sı söylemini sadece kullanmayan aynı zamanda hak eden bir Sabancı yaratacağız” dedi.

Haberin Devamı

STARTUP’LAR 30’U GEÇTİ

SON yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyanın gelişmiş girişimcilik merkezlerinde önemli start-up yatırımlarını hayata geçirdiklerini belirten Alper, 2020’den bu yana, 30’dan fazla fon ve startup’a yatırım yaptıklarını, bunların yaklaşık yarısının yurt dışında olduğunu söyledi.

YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER MÜNİH ÜZERİNDEN AVRUPA SUNULACAK

ÇİMSA CEO’su Umut Zenar ise, yarının yapı malzeme çözümlerini bugünden hayata geçirmeyi  ilke olarak belirlediklerini söyledi. Zenar, “Beyaz çimentodaki dünya liderliğimiz, kalsiyum alüminat çimentodaki (CAC) kararlı büyümemiz bunun en net göstergesi. Bizi bu noktaya taşıyan en önemli unsur da şüphesiz Ar-Ge ve inovasyon. Sabancı Teknoloji Merkezi ile şimdi bu yetkinliğimizi küresel arenaya taşıyoruz. Mersin’deki Ar-Ge merkezimiz Formülhane ve Sabancı Teknoloji Merkezi sinerjisinde ortaya çıkacak parlak fikirleri, bir yandan ürün haline getirip ticarileştirirken bir yandan da Ar-Ge ekiplerimizin geliştirdiği yenilikçi çözümlerimizi Münih üzerinden Avrupa pazarına sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İNOVASYON GÜCÜMÜZÜ DÜNYAYA YAYIYORUZ’

KORDSA CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım da geleceğe yönelik planları anlattı: “Kordsa dünyasında ‘Innovate Everywhere’ olarak tanımladığımız yaklaşımın ilk adımını geçtiğimiz aylarda Endonezya’da açtığımız Asya Pasifik Teknik Merkezi ile attık. Şimdi de Sabancı Teknoloji Merkezi ile bu inovasyon gücümüzü Avrupa’ya taşımak için öncü bir adım daha atıyoruz. Münih, uzay ve havacılık teknolojilerinde de dünyanın öncü merkezleri arasında. Bugün lastik güçlendirmede dünya lideriyiz. Dünyada her 3 uçak lastiğinden ikisini; her üç otomobil lastiğinden birini Kordsa olarak biz güçlendiriyoruz. Buradaki liderliğimizi ileri malzeme alanına taşırken, ilgili endüstrilerin yakınında konumlanarak, mevcut ve potansiyel müşterilerimizle olan ilişkilerimizi de pekiştireceğiz.” 

Yazarın Tüm Yazıları