Kombi kullanımında tasarruf tüyoları

Geçtiğimiz hafta DemirDöküm CEO’su Alper Avdel ile bir araya geldik. Verdiği rakamlar ilgi çekiciydi. İklimlendirme sektörünün 2021 yılı ihracatı 6.2 milyar dolara ulaşmış, 2020 yılına göre yaklaşık yüzde 33 artmış. Bu yıl hedef 7 milyar dolar. ‘Avrupa’nın üretim üssü haline geldik’ diyen Avdel’in söyledikleri gelecek için önemli:

Haberin Devamı

Türkiye’den 200’ü aşkın ülkeye iklimlendirme ürünü satılıyor. Sektör olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa. DemirDöküm olarak da 2021 yılında yüzde 50 büyüme elde ettik. Kombinin yanı sıra en güçlü olduğumuz panel radyatörde satışlarımızı 2 kat artırdık. Geçen yıl şofbende yüzde 40, termosifonda ise yüzde 66 büyüme elde ettik. DemirDöküm olarak 39 ülkeye ihracat yapıyoruz.  İhracatın ciro içerisindeki payını yüzde 34’e ulaştırdık. Hedefimiz önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu rakamı yüzde 50’ye taşımak.

Özetle Advel Türkiye’de üretilen kombilerin dünyaya yayıldığını anlattı. Ancak sohbetimizin en ilgi çekici tarafı kombi kullanımıyla ilgi verdiği tüyolar oldu. Malum enerji fiyatları zıpladı, doğalgaz fiyatları da nasibini aldı. Bu yüzden kombileri doğru kullanmak çok önemli. Avdel’in aktardığı bilgilere göre hem hane halkının giderlerini bir nebze olsun rahatlatmak, hem ülkemizin doğalgaz ithalatını düşürmek için yoğuşmalı kombiler büyük önem taşıyor. Yoğuşmalı kombilerin ortalama fiyatı 10 bin TL düzeyinde.

Haberin Devamı

Kombi kullanımında tasarruf tüyoları

YOĞUŞMALI KOMBİ İLE YILDA 2 BİN TL TASARRUF

Yoğuşmalı kombi neden önemli açıklamaya çalışalım. 150 metrekare bir dairenin 6 ay süresince günde 10 saat kombi çalıştırdığını ele alalım. Metreküp fiyatı 5,28 TL + KDV’den hesapladığımızda, yoğuşmasız kombi kullanan bir hane sezon süresince 10 bin 735 TL’lik bir harcama gerçekleştiriyor.  Aynı özelliklerde bir dairede yoğuşmalı kombi kullanan başka bir tüketicinin sezonluk fatura gideri ise toplam 8 bin 677 TL olarak gerçekleşiyor. Yine aynı büyüklük ve özelliğe sahip bir evde ek modülasyonlu ve dış hava kompanzasyonlu oda termostatı kullanan bir tüketici ise 8 bin 343 TL’ye sezonu geçiriyor. Yoğuşmalı kombi 6 aylık kış sezonunda 2 bin TL’nin üzerinde aile bütçesine destek olurken, daire başına yüzde 28 oranında kazanç sağlayan oda termostatlı bir sistem ile bir sezonda 2 bin 392 TL kazanç elde ediliyor. Bu açıdan bakacak olursak minimum 4,5 yıl maksimumda ise 5 yılda yoğuşmalı kombi kendini amorti ediyor. Daha yoğun doğal gaz kullanımlarında da bu amorti süresi daha da kısalıyor. Not: Hesaplama 150 m2, 6 ay günde 10 saat çalışan, m2 başına 80 W ısı kaybı olan bir ev için, 0,75 sezonsallık tüketim katsayısı kullanılarak yapılmıştır.

Haberin Devamı

Kombi kullanımında tasarruf tüyoları

RADYATÖRÜ KAPATMAYIN

* Kış mevsiminde kombinizden yüksek verim alabilmek ve dengeli bir ısınma elde etmek için radyatörlerinizin bir kısmı açık, bir kısmı kapalı olmamalı. Örneğin salondaki radyatör açıkken, misafir odasındaki radyatör kapalı olursa ve tek radyatörün evin tamamını ısıtılması beklenirse bu ısıtma gücü yeterli olmayacaktır, enerji maliyeti artacaktır.

* Bütün odaların eşit şekilde ve kullanım amacına uygun olarak ısıtılması için tüm radyatörlerin açık olması, tüm odalardaki sıcaklık değerini dengede tutacaktır. Bu sayede daha fazla güç kullanmak zorunda kalınmayacak.  Dengeli ısıtma tekniği, yapı malzemelerinin zarar görmesini de engelleyeceği için bir odanın fazla ısıtılması, diğer odanın yetersiz ısıtılması gelecekte farklı tadilat masraflarının çıkmasına neden olacaktır.

Haberin Devamı

* Yaşam alanındaki ısı dengesini pencere açarak sağlamayın. Kombi yandığı sürece sadece kısa süreli evi havalandırmak için çift taraflı ve kısa süreli pencere açın. Bu sayede enerji tasarrufunu artırabilirsiniz.

* Gün içinde yapacağınız havalandırma işlemlerinde termostatik vanaları kapayınız ya da havalandırma yapacağınız odadaki termostatı minimum sıcaklığa ayarlayınız. Bu sayede gereksiz soğutma veya gereksiz ısıtma ile oluşacak enerji kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

* Radyatörler, mekanda en iyi ısı konforunu verebilmeleri için odaya özel ölçülüp konumlanıyor. Zorunlu olmadıkça radyatörlerin üst kısmını ve önünü mobilya, perde ya da başka eşyalarla kapatmayın. Odanın içindeki hava sirkülasyonunu keseceğiniz için daha fazla enerji tüketimi yapacaksınız.

 

Haberin Devamı

1 DERECEYE YÜZDE 6 FARK

* Kombide artıracağınız her bir derece yaklaşık yüzde 6 oranında daha fazla enerji tüketimi yapmakta. Bu nedenle sıcaklık ayarlarına sık sık müdahale etmeyin.

* Az kullandığınız odaların ve yatak odasının ısısını maksimum 20 derece olarak ayarlayın. En çok zaman geçirdiğiniz odadaki sıcaklığı ise kış aylarında maksimum 22 derecede sabit tutun. Kendinizi rahat hissedeceğiniz sıcaklıkta, kombiyi doğru derecede kullanmanız yüzde 5 yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

* Evinizin her odasının sıcaklığını ayrı ayrı kontrol edebilmek için termostatik vana kullanın. Termostatik vana veya oda termostatının ayarlarına müdahale etmeyin. Arızası olmayan termostatik vana ya da oda termostatı belirleyeceğiniz oda sıcaklığını koruyacak ve gereksiz enerji tasarrufunun önüne geçecektir. Termostatik vana ve oda termostatı ile ortalama yüzde 10 tasarruf edebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Kışın geceleri kombiyi kapatmayın. Bunun yerine kendinizi iyi hissedeceğiniz düşük sıcaklık oranında kullanın. Mevsim süresince oda sıcaklığını gündüz 22, gece ise 20 ila 18 derecede sabitleyebilirsiniz.

* Kombinizde su basıncını dönemsel olarak kontrol edin. İdeal su basıncından fazla ekleme yapmayın. Fazla su takviyesi suyun genleşmesine, genleşme ise tankın diyaframına zarar vereceği gibi emniyet ventilinden gereksiz su atılmasına neden olur.

* Emniyetli kullanım ve enerji tasarrufu sağlayabilmek için kombi ve radyatörlerinizin düzenli bakımını yaptırın. Satış sonrası teknik hizmeti mutlaka kullandığınız markadan alın. Bu sayede parça ve işçilik giderlerinin yanı sıra olası yanlış müdahalelerin de önüne geçerek mağduriyet yaşamazsınız.

Kombi kullanımında tasarruf tüyoları

 

GALATAPORT’TA 3 DEV

Galataport’un açılışından bu yana yaklaşık 1 yıl geçti. Yukarıdaki fotoğrafı geçtiğimiz hafta çektim. Limana 3 cruise gemisi aynı anda yanaşmıştı. Denizcilik Genel Müdürlüğü rakamlarına göre bu yıl eylül ayı sonuna kadar İstanbul’a 132 cruise gemisi yanaşmış. Bu gemilerden yaklaşık 133 bin yolcu İstanbul’a çıkmış, dolaşmış, alışveriş yapmış. Yolcu sayısının her yıl katlanarak artması ve yılda 1,5 milyona ulaşması bekleniyor. Yıllarca kapalı kalan rıhtım, yıllar süren inşaat sonrası devasa gemiler Galataport’a, Galataport da İstanbul’a çok yakıştı.

Yazarın Tüm Yazıları