İzmir’de birlikten güç doğuyor

Türkiye’nin birçok iline, ilçesine ziyaretlerde bulunuyoruz; iş dünyasının yaptıklarını, sorunlarını duyurmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Ne yazık ki birçok kentte ticaret odası, sanayi odası veya diğer kuruluşların arasında yoğun bir çekişmeye şahit oluyoruz. Geçtiğimiz hafta İzmir’de bunun tam tersi bir tablo ile karşılaştık.

Bir grup gazeteci İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) davetlisi olarak şehre gittik. Yönetim binasında bizi İZTO Başkanı Mahmut Özgener karşıladı. Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, İZTO Genel Koordinatörü Dilara Sürgü’nün yanısıra Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yanındaydı. Özgener ve Yorgancılar ziyaretimiz boyunca birlikteydi. İkili projelerini anlatırken sıklıkla, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’yi de andı.

İzmir’de birlikten güç doğuyor

Haberin Devamı

İzmir için birlikte hareket ettiklerini, projeler için çalıştıklarını bu sayede ortaya güç birliği ile güzel projeler çıktığını söylediler.

Ortak iş yapma kültürünün en güzel örneklerini içeren başarılı projeler aslında tüm odaların, birliklerin en önemlisi de kentte yaşayanların kazandığını gösteriyor. Çekişmelerin, engellemelerin ise kaybettirdiği çok kent var. Umarım İzmir’deki bu işbirliği diğer kentlere de örnek olur. 

YÖNETİM DEĞİŞİR, YAPI DEĞİŞMEZ

İZMİR Ticaret Odası’nın eski iki binası İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’ne dönüştürülmüş. Mahmut Özgener “İzQ, kentimizin nitelikli insan kaynağını ve İzmir’in gücünü ifade ediyor. Merkezi yönetmek ve işletmek üzere kurulan İzQ AŞ; İZTO, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, EBSO, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Ege Genç İş İnsanları Derneği ortaklığıyla kuruldu. Yapının böyle oluşturulmasının sebebi şu; odalardaki her seçim döneminde yönetimler değiştiğinde İzQ’nun yapısının değişmemesi için böyle bir ortaklık sistemini tercih ettik” diye konuştu.

“İzQ’ya 45 milyon liralık yatırım yaptık” diyen Özgener, “İZTO’nun eski hizmet binalarını böylece çok anlamlı şekilde değerlendirmiş olduk. 12 milyon liralık kaynağı Sanayi Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı’ndan sağladık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

HEDEF İZQ’DAN UNİCORN ÇIKARMAK

İZTO Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “İzQ Girişimcilik Merkezi’nde girişimcilere tahsis edeceğimiz fiziki çalışma alanları ile etkileşimi güçlendireceğiz. İzQ İnovasyon Merkezimizi ise bir inovasyon üssü olarak kurguluyoruz. Merkezimizde büyük ve orta ölçekteki şirketlere, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını sürdürebilmeleri için altyapı sağlayacağız” dedi. Kızılgüneşler merkezin iki katını “Dijital Deneyim Merkezi”nin oluşturacaklarını söyledi ve şöyle devam etti:

İzmir’de birlikten güç doğuyor

 “Burada K12 seviyesindeki öğrencilere 3D Max, visual art, artırılımış gerçeklik ve yapay zeka uygulamaları ile hem teknoloji deneyimi yaşayacakları, hem de bilgi edinecekleri bir ortam sunacağız. Şehir fonu kuracağız. İzQ’dan bir unicorn çıkmasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

OSB’LERDEN 15.5 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

EGE’ye yayılan ve beş farklı iş alanına odaklanan OSB yatırımları; 228’i sera, 106’sı sanayi toplam 334 parselden oluşuyor. 9.2 milyon metrekare alana yayılan OSB’ler için altyapı tarafındaki yatırım 1.8 milyar TL’yi aşarken, yer tahsisi yapılan şirketlerin yapacağı yatırımların tutarı 13.6 milyar TL’yi bulacak. Böylece beş OSB yoluyla bölgede 15.5 milyar TL’lik yatırımın önü açılmış oluyor. Bu OSB’ler aracılığıyla tüm yatırımlar hayata geçtiğinde bölgede 13 bini aşkın kişiye istihdam sağlanacak. İşte o projeler:

* DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA OSB: 50 adet sera parseli (1 milyon 789 bin metrekare), 35 adet sanayi parseli (331 bin 528 metrekare) var. Sanayi parselleri bitti. Sera tarafında doluluk yüzde 86’ya ulaştı. Yani 4 parsel kaldı. Seralarda topraksız tarım yapılacak. Jeotermal kaynaklı ısıtma yapılacak. Bu OSB, 715 milyon liralık harcama ile hazır hale gelecek. Şirketlerin yatırımları 3 milyar lirayı aşacak. 3 bin 500 kişilik istihdam yaratacak.

Haberin Devamı

* BAYINDIR TARIMA DAYALI İHTİSAS ÇİÇEKÇİLİK OSB: 37 sera parseli (404 bin 563 metrekare), 5 sanayi parseli (46 bin 621 metrekare) olacak. Altyapıya 97.8 milyon lira harcanacak. Şirketlerin yatırımı 565.7 milyon lirayı bulacak. 1300 kişilik istihdam yaratacak. Hedefimiz İzmir’in kesme çiçek ihracatında öne çıkması.

* KINIK TARIMA DAYALI İHTİSAS BİTKİSEL ÜRETİM: OSB: 50 sera parseli (589 bin 460 metrekare), 39 sanayi parseli (252 bin 100 metrekare) var. Altyapı için 159.7 milyon lira harcanacak. Şirketlerin yatırımları 1.6 milyar lirayı bulacak. 1300 kişi iş bulma fırsatı yakalayacak. Burada yetiştirilecek ürünlerle sağlıktan kozmetik sektörüne kadar birçok endüstriye hammadde sağlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

* BERGAMA TARIMA DAYALI İHTİSAS SÜT OSB: 91 barınak (110 bin metrekare), 31 sanayi parseli (303 bin 798 metrekare) var. Altyapı için 520 milyon lira harcanacak. Şirketlerin 3.5 milyar liralık yatırım yapması öngörülüyor. 1000 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

* TORBALI KARMA VE MOBİLYA OSB: Karabağlar ve Kısıkköy Sanayi Sitesi’nde sıkışan mobilya sektörünün ihtiyacı karşılayacak. 106 sanayi parseli var. Altyapıya 381.1 milyon lira harcanacak. Şirketlerin 4.7 milyar liralık yatırım yapması öngörülüyor. 6 bin kişiye istihdam alanı açılabilecek.

ÜNİVERSİTE TERCİHTE 4’ÜNCÜ SIRAYA TIRMANDI

MAHMUT Özgener, İZTO’nun vakfına ait olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 2001’de kurulduğunu hatırlattı ve devam etti:

“Üniversitemizde 2018’de doluluk oranı yüzde 68 idi. Tercihte vakıf üniversiteleri arasında 30’uncu idik. 2018’de bir stratejik plan oluşturduk. ‘İzmir’in tamamı bizim kampüsümüzdür’ diyerek üniversite-şehir bütünleşmesinin modeline ‘Kampüsİzmir’ dedik. Garantili staj, 3 kuşak usta-çırak, kesintisiz burs, küresel bağlantı gibi bir çok projeyi hayata geçirdik. Akademik kadromuzu daha da güçlendirdik. Üniversitemizin şehrimizin ortak değeri olduğunu ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmalar doluluk oranlarına yansıdı. Lisans programlarında kayıt oranı yüzde 97.59’a çıktı. Bilkent, TOBB ve Sabancı’nın ardından vakıf üniversiteleri arasında 4’üncü olduk. Yazılımda vakıf liginde tercihte ilk sıradayız.”

Üniversitenin yeni kampüsünü inşa aşamasına geldiklerini anlatan Özgener, “Güzelbahçe’deki yeni kampüs alanımızı bizden önceki yönetim almıştı. Kampüsü yapmak da bizim döneme nasip olacak. Temeli bu yıl atacağız. Yeşil ve akıllı kampüs olacak. 50 milyon dolara mal olacak” bilgisini paylaştı. 

Yazarın Tüm Yazıları