Göbeklitepe’ye sanal mağaza açıyor

Damat Tween markasının sahibi Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nu tanıyanlar bilir. Yeniliğe, modernliğe çok açık biridir. En hafif kumaş, buruşmayan gömlek, atıktan kıyafet vs birçok inavotif ürüne imza atılmasını sağlamıştır.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Orakçıoğlu’nun bu kez çıtayı yükselttiğini sanal evrene dev bir adım attığını öğrendik. Damat Tween 2022 yılında modada Türkiye’nin ilk metaverse (sanal evren) mağazasını Göbeklitepe’de açmaya hazırlanıyor. Dünya ticaretinde yepyeni bir çığır açan sanal evrene yönelik GoArt Metaverse ile iş birliği gerçekleştiren Damat Tween, böylece geleceğin yeni rekabet alanında ‘varım’ demiş oldu.

Göbeklitepe’ye sanal mağaza açıyor

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu neden sanal evren sorumuzu şöyle cevapladı:

Geleceğin yeni ve en etkin rekabet alanı, hiç kuşkusuz ki metaverse olacak.

Metaverse evreninde yerini sağlamlaştıran markalar kazançlı çıkacak.

Haberin Devamı

Damat Tween ile biz de geleceğin dünyasında yerimizi alıyoruz.

Orakçıoğlu ardından bu dünyada yapacaklarını da şöyle sıraladı:

Gelecek yıl açacağımız metaverse mağazamızla müşterilerimiz, artık ev, ofis gibi bulundukları mekânlardan çıkarak mağazaya gitmek ve vakit kaybetmek zorunda kalmayacak.

Diledikleri lokasyondan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality - AR) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality - VR) teknolojileri ile metaverse mağazamızda sanal gezinti yaparak ürünlerimizi tüm özellikleri ile inceleyebilecekler.

Müşterilerimiz istedikleri kıyafeti, istedikleri bedende kendi avatarlarına (sanal kimlik) giydirme ayrıcalığına kavuşacak. Ve beğendikleri ürünleri online olarak satın alarak alışverişlerini tamamlayabilecek.

AR-GE’den pazarlamaya tüm stratejilerimizde artık metaverse de yer alıyor. Müşterilerimize metaverse evreninde 360 derece mağaza deneyimi yaşatmayı planlıyoruz.

Avatarlarla olan etkileşim, Damat Tween’in metaverse dünyasında marka bilinirliğini artıracak. Ticari geleceklerini iyi planlayan ve sürdürülebilir bir başarı hedefleyen Damat Tween, metaverse evreninde var olduğu ölçüde büyüme hedeflerini başarabilecek.

Avatarlar, sanal mağazalar, giyilebilir NFT’ler ve kurgusal bir evren... Dünyadaki halimiz gittikçe ilginç bir hal almaya devam ediyor. Bir de bakmışsınız zaten yokmuşuz! 

Haberin Devamı

Göbeklitepe’ye sanal mağaza açıyor
Süleyman Orakçıoğlu

TOM FORD’DA TAKIM BULAMADIM

SÜLEYMAN Orakçıoğlu ile sohbetimizde sadece sanal evreni konuşmadık. Gerçek dünyadan ve son dönemdeki gelişmelerden de bahsettik. Yaşanan tedarik sıkıntısının Türkiye’ye özgü olmadığına dikkat çeken Süleyman Orakçıoğlu “Bir ay önce piyasa araştırması için dünyanın en büyük alışveriş merkezi The Dubai Mall’daki Tom Ford’a girdim. Bir tane 50 beden takım elbise bulamadım. Normal zamanda 30-40 çeşit olur” dedi.

“Katar Ticaret Odası’nın başkanı Nişantaşı mağazamızdan 150 parça ürün aldı. Fas’ın Coca Cola fabrika sahibi neredeyse mağazayı kaldırdı. Dubai’den Şeyh’in yeğeni geldi, aldığı ürünleri koymak için iki tane de valiz aldı. Markanın bilinirliği konusunda duvarı aştık” diye konuşan Orakçıoğlu’nun diğer mesajları ise şöyle oldu:

Haberin Devamı

İki fabrikada üretimi yapıyoruz. Siparişler o kadar çok ki yetişemiyoruz. Bu dönemde mağazacı değil üretici olmak varmış. Dünyada üretimin bu kadar değerli olduğu başka bir dönem olmadı.

80 ülkede, 200’ü yurt dışında toplamda 400 mağaza ile hizmet veriyoruz. Yurtdışı ciromuz iç pazarı aştı. 2022’de mağaza sayılarımızı artıracağız ve gündemimizde Ordu’ya yeni fabrika yatırımımız da var.

Netflix dizi karakterleri bizim kıyafetlerimizi giyiyor. Sponsor değiliz, kendi paralarıyla alıyorlar.

Pandemi döneminde süreci en iyi yöneten ülkelerden biri olduk. Hükümetin ortaya koyduğu destekler, firmaların özverili çalışmaları ve performans önemliydi. Markalarıyla dünya pazarında etkili olan ülkeler, bundan çok etkilendi.

Haberin Devamı

Herkesin ödemeleri var. Maaş, kredi, senet... Dolayısıyla elindeki malı satmak zorunda. Bizim sektörde stokçuluk zor.

Online alışveriş için geliştirdiğimiz ve her kullanıcının ölçülerine özel akıllı seçim yapan ‘you size’ uygulamasıyla beden kaynaklı ürün iadeleri yüzde 60’tan yüzde 10’lara indi.

Göbeklitepe’ye sanal mağaza açıyor
Burak Sezercan

YATIRIMCIYI FON KALKANI KORUR!

PORTFÖY yönetim sektörü ekim ayı itibariyle bir yılda yüzde 45.1 büyümüş ve 521 milyar liraya ulaşmış. Bunun 244 milyar lirası yatırım fonlarından, 202 milyar lirası ise emeklilik fonlarından oluşmuş. Kalan 75 milyar TL ise özel portföy yönetimlerine emanet.

Tüm bu rakamları geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan, Genel Müdür Yardımcıları Emrah Yücel ve Nihan Özenç’ten aldım.

Haberin Devamı

Hazırladıkları sunumdaki dikkat çekici notları paylaşmak isterim.

Yatırım fonlarının yıllık büyümesi yüzde 64.6’ya ulaşmış. Emeklilik fonlarınınki ise yüzde 23.2’de kalmış. Rakamlar emeklilik fonlarının giderek gündemden düştüğünü gösteriyor.

Yatırım fonlarına ilginin giderek artığını rakamlar da ortaya koyuyor. Yılbaşından bu yana 84.6 milyar TL’lik nakit girişi olmuş.

Yatırım fonu sayısı bir önceki yıla göre 278 adet artarak 940’a ulaşmış durumda.

Peki ama, yatırım fonlarına ilgi neden arttı derseniz, işte cevapları:

Tasarruf sahiplerinin orta ve uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri beklentisinin artması,

Pandemiyle birlikte dijital bankacılık kanallarının daha aktif kullanılması,

Yatırım fonlarının farkındalığının giderek artması,

Stopajın bazı fon türlerinde yüzde 10’dan yüzde 0’a inmesi,

Son dönemde piyasalardaki dalgalanmaları hesaba katarsak profesyonel fon yönetiminin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Kulaktan dolma bilgiler, dedikodular, spekülasyonlar ile bireysel olarak paranın değerini korumaya çalışmak yerine işi profesyonellere emanet ettikçe daha sağlıklı mali piyasalarımız olacak.

Yazarın Tüm Yazıları