Çocuğu tanımanın yolu sohbetten geçer

"Kendinde en sevdiğin üç özellik nedir?", "Annenin keşke olmasa dediğin üç özelliği nedir?", "Babanı diğer babalardan ayıran şey sence nedir?" Basit gibi görünen bu sorular bize çocukların düşünceleri ve duyguları hakkında fikir verir. Bunları onlara oyun içinde sorarsanız, samimi cevaplara ulaşmanız da kolaylaşacaktır. Soru sormanın önemini işin uzmanlarına sorduk.

Haberin Devamı

Çocuğu tanımanın yolu sohbetten geçer

Çocukları daha yakından tanımak için neler yapmak gerek? 

Prof. Dr. Figen Turan (Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Gelişimi): Duyarlı ebeveynlik çok önemli. Sevgi, şefkat, ilgi, güven, sınır, kural ve pozitif disiplin duyarlı iletişimin en temel faktörleri. Duyarlılık, ebeveynin çocuğun duygusal işaretlerini zamanında algılama, doğru yorumlama ve bu işaretlere uygun cevap verme becerisidir. Ebeveynlerin ilişki temelli doğal yaklaşımla, çocuklarıyla bazen oyun esnasında, bazen de birlikte kitap okuma aktivitelerinde ya da günlük yaşamsal rutinlerde göz kontağı kurarak, çocukların ilgisini izleyerek jestler, taklitler ve sıralı iletişim ile ortak ilgi kurarak eğlenceli bir rol almaları nitelikli bir iletişim ortamını sunmaktadır. Bunun anahtarı da bol bol sohbet etmektir.

Haberin Devamı

Şerife İbiş (Çocuk Gelişimi Uzmanı): Çocukları doğal akışında gözlemlemek çok önemli. Onlarla daha çok zaman geçirmek, düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanımak ve birlikte bol bol oyun oynamak gerekiyor. Nitekim oyun biz yetişkinlerin düşündüğü kadar basit bir eylem değildir. Çocuğun en önemli işidir. Dünyayla bağ kurma, dünyayı anlama ve öğrenme deneyimidir. Oyun çocuk için amaç iken biz ebeveynler için çocuğu daha yakından tanımak için bir araçtır. Elbette bu süreçte bol bol sohbet etmek ve çocuğa bazı basit sorular sormak lazım.

Ne gibi sorular?

Şerife İbiş (Çocuk Gelişimi Uzmanı): Bazen basit gibi görünen sorular bize çocuklarımızın duygu ve düşünceleri hakkında fikir verirken bazen de beklemediğimiz gerçeklerle yüzleşmemizi sağlar. Bu soru örneklerini çocuklarınıza sorabilirsiniz. Ancak bu soruları sorarken özellikle karşınıza oturtup sınav yapar gibi değil de doğal akış içinde hatta mümkünse oyun içinde sorarsanız samimi cevaplara ulaşabilmeniz daha kolay olacaktır. Bazen beklemediğiniz yanıtlar alabilirsiniz ancak bunu çocuğunuzu tanımak adına bir avantaj gibi düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Kendinde en sevdiğin üç özelliğin nedir?

- Kendinde değiştirmek istediğin üç özelliğin nedir?

- Annenin keşke olmasa dediğin üç özelliği nedir?

- Annenin iyi ki var dediğin üç davranışı nedir?

- Babanın keşke yapmasa dediğin üç davranışı nedir?

- Babanı diğer babalardan ayıran en önemli üç özellik nedir?

Aşağıdaki soru örneklerini önce siz cevaplayın daha sonra da çocuğunuza sorun, bakalım cevaplar tutarlılık gösterecek mi?

- Çocuğunuzun en sevdiği kitap kahramanı kimdir?

- Çocuğunuzun en büyük korkusu nedir?

- Çocuğunuzu en mutlu edecek cümle nedir?

- Çocuğunuzun en üzgün hissettiği anısı nedir?

Anne babalara önerileriniz neler? 

Prof. Dr. Figen Turan: Çocuğun mizacına göre davranmak ve onun ilgisini izlemek çok önemli. İlgisini izlemek için 'gözle, bekle, dinle' stratejisi çok önemli.

Haberin Devamı

Gözle: Çocuğu gözlemleyip onun ilgisini izleyin, anı paylaşarak dahil olun.

Bekle: Siz bir şey söyledikten veya yaptıktan sonra çocuğun etkileşime geçmesi, cevap vermesi için ona zaman tanıyın. Konuşmanızı durdurun, çocuğa doğru eğilin, onunla göz kontağı kurarak konuşması için bekleyin.

Dinle: Çocuğu dikkatli dinleyin. Ne söylemek istediğini anlamış olsanız da onun sözünü kesmeden bitinceye kadar sabırla dinleyin. Çocuğun ilgisini izleyerek, onun isteklerine duyarlı olursunuz, iletişimi daha olası hale getirirsiniz. Bir çocuğun ilgisini izleyen bir yetişkinle etkileşime girmesi ve doğal olarak öğrenmesi daha kolaydır. Bunun yanında anne babalar çocuk yetiştirirken şunları aklından çıkarmamalı: Çocuğunu koşulsuz sevmek, saygı duymak, olduğu gibi kabul etmek, ona şefkat ile yaklaşmak, onun kendisinden farklı bir birey olduğunu anlamak, sınır koyma açısından pozitif disiplin uygulamak, ona sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlamak, gelişimsel uygunluk yaklaşımına göre mümkün olduğu kadar onu yeteneklerini geliştirebileceği, yetersizliklerini ise gidereceği fiziksel ve sosyal bir çevrede büyütmektir.

 

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Çikolata kursu 

Bu atölyede çocuklar birbirinden eğlenceli figürlerle çikolata yapmayı öğrenecek.

Yer: Veliefendi Kahve Dünyası
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Yaş: 3+
Bilet fiyatı: 200 lira 

Çocuğu tanımanın yolu sohbetten geçer

HAFTANIN KİTABI

‘Gölgem ve Ben’ ışığın uzatıp kısalttığı gölgeler ile bir çocuğun düşünceleri üzerine sımsıcak bir öykü.

Yayınevi: Ketebe
Yazan: Cansu Sabetrasekh
Resimleyen: Volkan Akmeşe
Tür: Öykü
Yaş: 3+
Sayfa: 32
Fiyatı: 39 lira

Çocuğu tanımanın yolu sohbetten geçer

Yazarın Tüm Yazıları