Yeni yılda raflarda

2023 sona ererken, 2024’te yayımlanacak kitaplardan ilk haberler gelmeye başladı. Burçak Gönül’le Antalya Piyano Festivali’nde karşılaştık.

Haberin Devamı

Bana, yeni kitabından bahsetti. “Aysel” ve “Yel Değirmenlerine Karşı” kitaplarıyla tanıdığım Gönül, yeni romanı “Ayağımın Tozuyla Aşk”ta özgür ve isyankâr genç kadın Asuman’ın, aşk ile seyahatlerle paralel giden içsel yolculuğunu anlatıyor. “Yalın ayak, tek başına gezmek, kendini ve hedeflerini daha iyi tanıyan biri haline getirdi beni” diyor genç kadın. Asuman’ın blogger’lıktan gezi programcılığına hızlı yükselişini anlatan öykü, medya ve sosyal medya dünyasını da tüm çıplaklığıyla okura yansıtıyor.

Yeni yılda raflarda

Öte yandan kendi de iyi bir gezgin olan yazar, romanını Avustralya, İtalya, Hindistan, Japonya, Endonezya gibi ülkelerde kurgulamış. Bu yönüyle de çok renkli bir içeriğe sahip “Ayağımın Tozuyla Aşk”, yeni yılda raflarda olacak.

Haberin Devamı

Doğayı korumanın önemi

Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan “Tırtıl Osman’ın Bir Günü” kitabıyla tanıyıp sevdiğimiz Osman, bu kez “Denizlerin Can Dostu” olarak okurun karşısında. “Denizlerin Can Dostu”, deniz kirliliği, canlıların yaşam hakkına saygı gibi konular barındırıyor.

Yeni yılda raflarda

Çocuk edebiyatı üzerine uzmanlaşmış olan akademisyen yazar Ayfer Gürdal Ünal, eğlenceli bir macera eşliğinde, doğayı korumanın önemini hatırlatıyor.

Yaz tatilinde Göcek’teki dayısının yazlığına gidip dalgıçlığa merak saran Osman ve ablasının sualtı maceraları bir hikâyeye dönüşüyor. Bu kitap, denizlerin kirliliğinin geldiği boyutu ve sualtının büyülü dünyasını da akıcı bir kurguyla aktarıyor.

İki çınar ağacı

Kefi’nin Maceraları”, “Gizemli Duvar” ve “Sünger Şehir” isimli sevilen kitapların yazarı Seda Öğretir’in yeni çocuk romanı “Kovuk”, Altın Kitaplar’dan çıktı. Öğretir, yeni kitabı hakkında şunları söyledi: “Yaptığım uzun orman yürüyüşlerinde tanıştığım iki çınar ağacı bu hikâyeyi yazmama vesile oldu. Tabiat, yeşil, su ve susuzluk gibi öykülerimde olmasını sevdiğim kavramları bu kez geçmişte aradım.” Alya ve Arda başlarına geleceklerden habersizdi. Gittikleri okul pikniğinde merakla çevrelerini incelerken, ahtapota benzeyen dallarıyla ulu bir ağaç görürler. Daha sonra Nil ve Doruk da aralarına katılır. Hayatları boyunca unutamayacakları bir deneyime ortak olan bu dört arkadaş, acaba okul otobüsüne yetişecekler mi?

Haberin Devamı

Yeni yılda raflarda

Dikkatimi çekti

Galeri Eyüpsultan, Cumhuriyet’in 100. yılını ‘100 Sanatçı 100 Eser’ adlı sergisiyle kutluyor. Sergide, fotoğraf, çini, suluboya, heykel, resim, hüsn-i hat, tezhip, ebru, kalemişi, kaligrafi, gravür, minyatür ve seramik sanatını icra eden tam 100 sanatçının 100 eseri var. Şahsen böyle geniş bir sergide Abidin Dino, Avni Arbaş, Şeref Bigalı, Münif Fehim Özarman, Ferruh Başağa gibi öncü ressamlarının orijinal eserlerinin olması beni mutlu etti. Sergi ay sonuna kadar Feshane Caddesi’ndeki Galeri Eyüpsultan’da ziyaret edilebilir.

Yeni yılda raflarda

2023’ün aklımızda kalan iyileri

Geçtiğimiz günlerde edebiyat dünyasından iki dostumla görüştüm: Nazlı Berivan Ak ile Arzu Haksun. Nazlı, 2023’te elinin değdiği, en beğendiği beş romandan bahsetti, Arzu da yine bu yılın en iyi dediği beş müzik kitabından bahsetti. İşte o kitaplar...

Haberin Devamı

Nazlı Berivan Ak-Yazar ve April Yayınları’nda editör

◊ Avni Doshi’den “Yanık Şeker”, çünkü anne-kız ilişkisinin zorlu doğasını müthiş bir kurguyla anlatıyor, çarpıcı bir roman.

◊ Joni Murphy’den “Konuşan Hayvanlar” çünkü son yıllarda yazılmış en keskin kapitalizm eleştirilerinden, hem tuhaf hem sürükleyici.

◊ Julia May Jonas’tan “Vladimir” çünkü ilişkilerin zorunlu kurallarıyla, ahlaki koşullanmalarla dalgasını edebiyatla geçen cesur bir roman.

Yeni yılda raflarda

◊ Harriet Muncaster’dan “Mirabelle Yaramazlık Peşinde” çünkü çocuk ve ilk gençlik kitaplarında yeni bir dönem açan, muzip tarzı ve çizdiği dünyayla her yaştan okuru cezbeden Muncaster’ın edebiyat evreniyle tanışmak için ideal.

Haberin Devamı

◊ Jeanette Winterson’dan “Dünya ve Diğer Yerler” çünkü Winterson’ın eşsiz dilinden on yedi öykü var bu kitapta, sıra dışı kahramanlar ve çarpıcı hikayelerle iyi ki edebiyat okuyorum dedirtiyor!

Arzu Haksun-Etnomüzikolog, eğitmen ve yazar

◊ Barry Parker, “Güçlü Titreşimler” çünkü uzun süredir üzerinde çalıştığım ve merak ettiğim bir konuydu. Prof. Barry Parker müzik tarihini, müzik türlerini, ses dizileri kuramlarını, piyano çalmayı bilen bir fizikçi ve bir müzik âşığı.

◊ Aaron Ridley, “Müzik Felsefesi” çünkü müziğin içindeki ve dışındaki sesleri uygun bağlamlarda ele alıyor.

Yeni yılda raflarda

◊ Balint Andras Varga, “Iannis Xenakis ile Söyleşiler” çünkü zamanın dışına taşan müzik, tını ve gürültü arasındaki ince çizgiyi anlatıyor.

Haberin Devamı

◊ Erbest G.McClain, “Değişmezlik Miti” çünkü müziğe ve matematiğe dair küçük ayrıntılı, örnekli keyifli bir anlatım.

◊ Sedat Anar, “Kainatın Ritmi” çünkü alanında uzman isimlerle, müziğe felsefi, psikolojik ve sosyolojik açıdan yaklaşıyor.

Kim ne okuyor? 

◊ Tunca Arslan, A Cheng’in “Üç Kral” adlı eserini okuyor
◊ Aylin Sökmen, Ali Smith’in “İlk Kişi ve Diğer Öyküler” adlı kitabını okuyor.
◊ Hakan Bıçakçı, Afşin Kum’un “Kırk Üçteki Korkunç Traktör Yağmuru” adlı eserini okuyor.
◊ Erdoğan Aydın, Dinçer Demirkent’in “Bir Devlet, İki Cumhuriyet” adlı eserini okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları