Ses getirecek bir roman

Remzi Kitabevi geçen yıl ses getiren Ayşe Övür’ün “Botter Apartmanı”nın ardından bu yıl yeni bir iddialı roman daha yayımladı; Nedret Kılıç’ın dördüncü romanı “Stalingrad’da Kar Topu”.

Haberin Devamı

Yazar, tutunamayan kişiliklerin öyküsünü anlatıyor.
Geri dönüşlerle, bilinç akışıyla çalkantılı yakın dönemin kahramanlarından kesitler sunuyor. Tıpkı öteki romanları “Şedaraban”, “Kornelyus’un Ezgisi”, “Dokunulmaz”da olduğu gibi... Öykü, İstanbul-Caddebostan sahilinde başlayıp kum fırtınası, mavi düşler eşliğinde gelişiyor ve geçmişle gelecek bir kar topuna dönüşüyor. İnançlar ve arzular, insan zihninin sınırları çerçevesinde sevgiyi, şefkati ve aynı zamanda en ilkel, en sert eylemleri de şekillendiriyor.
“Stalingrad’da Kar Topu”nun 130 yıla yayılan, 5 ülkede geçen ve 8 ana öyküden oluşan olay örgüsü yaşama dair bu karşıtlıklarla, günümüz insanının ibretlik serüvenini yansıtıyor.
Ses getirecek bir çalışma...

Ses getirecek bir roman

Haberin Devamı

Mürebbiye kitapçı raflarında

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın İstanbul romanlarından, henüz 33 yaşındayken tamamladığı eseri “Mürebbiye”, yeni baskısıyla Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.

Ses getirecek bir roman

Prof. Dr. Mehmet Kanar tarafından yayıma hazırlanan Mürebbiye, geçmişi karanlık Anjel’in Boğaziçi’nde bir yalıda mürebbiye olarak çalışmaya başladıktan sonra evin tüm erkeklerini kendisine âşık etmesiyle gelişen olayları hem eleştirel hem de mizahi bir dille anlatıyor.
Ayrıntı Yayınları’nın bugüne kadar Sabahattin Ali, Halid Ziya Uşaklıgil, Namık Kemal, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Mehmet Rauf, Ahmet Rasim, Cemil Süleyman, Selahattin Enis ve Samipaşazade’nin eserlerini yayımladığı Türkçe klasik dizisi, Gürpınar’ın “Mürebbiye” adlı romanıyla devam ediyor.

Ses getirecek bir roman

Fatih Sultan Mehmed’in entelektüel yönü

Bu kitapta, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmed’in entelektüel yönü inceleniyor. Merakları, kitapları ve kütüphanesi de...

Haberin Devamı

Ses getirecek bir roman

“Fatih’in Entelektüel Portesi”, ömrünü Osmanlı kültür tarihinin yazımına adayan Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’ın yetkin kaleminden. Kitabın başında çocukluğundan gençliğine Fatih’in eğitim süreci ve çevresindeki hocalarına odaklanılırken ardından Fatih’in âlimlerle olan ilişkilerine değinilmiş, ilim ve felsefe tarihinin en önemli ve aktüel sorunlarına dair ulemanın tartışıp eser vermesindeki ana rolü üzerinde duruluyor.
Sonrasında “Avnî” mahlasıyla şiirler yazan bir şair olan Fatih’in bir divançe tutarındaki şiirleri ve dönemin şairleriyle kurduğu şiir meclislerine dahil oluyoruz.
Genç yaşta bütün bu edebi ve ilmi birikime sahip Fatih, kurduğu Saray Kütüphanesi ile İstanbul’da Doğu ve Batı kültürünü bir araya getirmeyi amaçlıyordu. Peki Fatih’in ilgi ve merakları kütüphanesine nasıl yansımıştı?
Coğrafya, matematik, astronomi ve askeri ilimlerle ilgili kitaplardan farklı dillerden tercüme ettirdiği klasik eserlere, Venedikli ressam Gentile Bellini’nin tablolarından madalyonlara, Anabasis’ten İlyada’ya Fatih’in kütüphanesinin raflarında hızlı ve renkli bir seyahate hazır olun.

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar...

◊ Bu sene 26’ncısı düzenlenen, dünyanın en önemli edebiyat etkinliklerinden biri olan Yaşayan Sesler Akdeniz Şiir Festivali’ne (Festival Voix Vives de Méditerranée en Méditerranée) Türkiye’den Seyyidhan Kömürcü davet edildi. Çağdaş Akdeniz şairlerini bir araya getiren bu köklü festivale her yıl Türkiye’den bir veya iki şair davet ediliyor. 26 yıldır temmuz ayında dokuz gün boyunca Akdeniz’in dört bir yanından pek çok şairi ağırlayarak çağdaş Akdeniz şiirini kutlayan festival, bu yıl 21-29 Temmuz’da gerçekleşecek. “Kendinin Ağacı”, “Hasar Ayini” ve “Dünya Lekesi” kitaplarıyla çağdaş şiirimize büyük katkılar sunan Seyyidhan Kömürcü’ye selam olsun.

Haberin Devamı

Ses getirecek bir roman

◊ Emrah Safa Gürkan’ın Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırladığı iki önemli eser, Mundi Kitap etiketiyle okurla buluştu. Gürkan, “Cumhuriyet’in 100 İsmi-Büyük Devrimin Portreleri” ve “Cumhuriyet’in 100 Günü-İnkılabın Ayak Sesleri”nde bir şeyi kesin olarak görmemizi sağlıyor: Bir büyük liderin önderliğinde genç yaşlı binlerce insanın çabasıyla yaratılan ve şimdi bir asırlık çınar gibi kök salan Türkiye Cumhuriyeti’ni var etmek bir “mucize”den çok daha fazlasını gerektirmişti.

Roma tarihi

Antik Roma tarihi konusunda uzmanlaşmış bir tarihçi ve yazar olan Adrian Goldsworthy’nin kaleme aldığı “Roma Tarihi: Roma Dünyasında Savaş, Barış ve Fetih” kitabı, Roma’nın genişlemesinin arkasındaki teorik kavramları detaylı bir bakış açısıyla ve çeşitli kaynaklarla tarih severlere sunuyor. Adrian Goldsworthy, Batı İspanya’dan Hazar Denizine kadar uzanan; Avrupa’nın gelmiş geçmiş en büyük İmparatorluğu’nun oluşumuna ve genişlemesine yol açan çeşitli koşulları ve faktörleri kitabında ele alırken; Roma dünyasındaki sosyal durum, garnizon hayatı, siyaset ve politika gibi birçok noktayı da aydınlatıyor. “Roma Tarihi: Roma Dünyasında Savaş, Barış ve Fetih” kitabı, Halil Doğan Aydoğan çevirisi ve İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurla buluştu.

Haberin Devamı

Ses getirecek bir roman

Kim Ne Okuyor?

◊ Oyuncu Halil Ergün, Hüseyin Solgun’un “Mahir Çayan&Kızıldere’den Önce 10 Ay” adlı eserini okuyor.
◊ Oyuncu Ayşen İnci, Peride Celal’in “Gecenin Ucunda” adlı eserini yeniden okuyor.
◊ Müzisyen Cenk Eren, Louis de Bernieres’in “Kanatsız Kuşlar” adlı eserini okuyor.
◊ Yapımcı ve yazar Ömer Özgüner, Ayfer Tunç’un “Kuru Kız” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları