Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

Yayıncıların sürekli yakındığı bir konu olan satışların düşüklüğü onları, cesaretli yayınları piyasaya sürmekten geri koymuyor. Bunlara en yeni örnek de psikolog Melih Yıldız’ın ilgi çekici araştırması.

Haberin Devamı

Yıldız’ın “Aklın Uçurumunda/Bilimde, Sanatta, Edebiyatta Aykırı Kişilikler ve Hikâyeleri” adlı 128 sayfalık kitabında bilim, sanat ve edebiyat dünyamızın ışıltılı karakterlerinin yaşamlarından kesitler sunuyor. Unutulmaz yeteneklerine, sanatsal ve bilimsel verimlerine karşın yolu bir şekilde akıl hastanesiyle kesişmiş ve ruhsal sorunlar yaşamış bu ünlülerimiz arasında kimler yok ki: Ahmet Haşim, İsmail Safa, Sabahattin Ali, Neyzen Tevfik, Yahya Kemal, Şükûfe Nihal, Fikret Muallâ...
Kitapta ayrıca bu ünlülerle zaman zaman yolları kesişen Fahri Celal, Mazhar Osman gibi ülkemizde psikoloji biliminin gelişmesine katkıda bulunmuş bilim insanlarının çabalarına da yer veriliyor.

Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

Haberin Devamı

Anılarla gastronomi yolculuğu

Anneden Kızına kitabı, İzmir’in tarihine doğru gastronomik bir yolculuğa çıkarıyor. 1800’lü yıllarda birçok farklı kültür ve ulustan insanın bir arada yaşadığı, dönemin önemli liman şehirlerinden biri olan İzmir; tarih kitaplarında okunan ticari ilişkilerin, çevre zenginliğinin, ekonomik gelişimin, sosyal yaşamın yanı sıra farklı bir bakış açısıyla okuyucuyu bir gastronomi yolculuğuna davet ediyor.

Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

Yazar Sırma Güven’in öyküsel bir kurguyla kaleme aldığı kitap; döneme ait gastronomi araştırmaları, tarih kitapları, makaleler, Arkas aile üyeleri ve İzmirli Levanten aileler ile yapılan söyleşiler kaynak alınarak yazılmış. İzmir’de yaşayan 1875 doğumlu Marguerite Pagy ve kızı 1910 doğumlu Wanda Arcas’ın iki farklı yüzyıldaki tarif defterleri üzerinden hazırlanmış bu kitabı “gastronomi” meraklılarına kesinlikle öneriyorum.

İstanbul’un müzik serüveni

İstanbul’un binlerce yıllık geçmişinden günümüze kadar ulaşan müzik kültürünün bir araya getirildiği “Müzik İstanbul”; 8 bölüm ve 35 makaleden oluşan ve şehrin enstrüman, mûsiki ve bestekârlarını tanıtan kıymetli bir eser.
İstanbul’un müzik mirasını takip ederek kalıcı bir eseri hazırlayan tanburi ve hânende Hakan Dedeler’i, müzik ve İstanbul ilişkisini önce araştırmaya ardından da alanında uzman müzisyen, araştırmacı ve akademisyenler ile birlikte çalışmaya sevk etmiş.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümüne ithaf

Madalyasız ve Kayıp Sancak adlı Kurtuluş Savaşı romanlarının yazarı Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü olan 29 Ekim 2023’te okurlarının karşısına yeni romanıyla çıkacak. Kurtuluş Savaşı’nda Ruslarla ilişkilerimiz, Karadeniz’de yaşananlar ve Anadolu’daki mücadeleye silah taşıyan gizemli gemi Rüsumat’ın anlatıldığı roman ilgi çekeceğe benziyor. Yolu açık olsun.

Cumhuriyet’in İlk Sabahı

Çocuk edebiyatımızın üretken ve sevilen yazarlarından Şermin Yaşar, bizi şerbetçi bir çocuğun gözünden Kurtuluş Savaşı yıllarına götürüyor.

Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

“Cumhuriyet’in İlk Sabahı” adlı kitapta Gökçe Akgül’ün incelikli çizimleri eşliğinde seferberliği, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yavaş yavaş yeşeren ümidi, toplumdaki değişimi, yoklukla geçen günleri ve beklenen zaferi hep birlikte yaşıyoruz. Bu kitap, İlber Ortaylı’nın engin bilgisinden sıyrılıp gelen notlarıyla ve Şermin Yaşar’ın savaşın ortasında çocukluğunu yaşamaya çalışan karakteriyle bizleri Cumhuriyeti’mizin 100. yılını kutlamaya davet ediyor.

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar

∆ Susan Sontag’ın ilk olarak 1973 yılında yayımlanan ve en çok okunan başucu metinlerinden “Fotoğraf Üzerine”, Can Yayınları’nın modern dizisindeki yerini alıyor. Hayat, bir an yakalanıp ebediyen sabitlenen önemli ayrıntılardan ibaret değildir. Ama fotoğraflar öyledir. Fotoğraf toplum, politika ve tarih hakkında çok şey anlatır. Sontag, bu kitapta fotoğrafı ne yüceltir ne de küçümser. Tarihsel ve toplumsal bakış açısıyla onun avantajlarıyla dezavantajlarını karşılaştırırken, görüntü ile gerçeklik arasındaki ilişkiyi irdeler.

Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

∆ Türkiye’nin ilk primadonnası Cahide Sonku’nun inanılması zor yükselişini ve düşüşünü anlatan “Kızıl Çengi” okurla buluştu. Biyografik romanların yazarı Osman Balcıgil, Celile, Sabahattin Ali, Suat Derviş ve Afife Jale gibi yakın tarihimizin çok önemli isimlerinden sonra şimdi de Cahide Sonku’nun romanıyla okurlarının karşısına çıkıyor. Güzelliği ve yeteneğiyle kısa sürede milyonların dikkatini çeken Cahide, zamanla bütün Türkiye’nin Cahide’si halini aldı ve döneminin en başarılı sanatçılarından biri olarak öne çıktı.

Haberin Devamı

Ruhsal sorunlar yaşamış ünlülerimiz

Ne okuyorlar?

◊ Sanatçı Attila Atasoy, Hakan Hüseyim Çitim ile Onur Uzer’in birlikte hazırladığı “Atatürk’ün Gastro Diplomasisi” adlı eserini okuyor.
◊ Yazar Melih Esen
Cengiz, Burak Kandemir’in “Tarihi Değiştiren Tedarik Zincirleri” adlı kitabını okuyor.
◊ Keman sanatçısı Tuncay Yılmaz, Haruki Murakami’nin “Sputnik Sevgilim” adlı eserini okuyor.
◊ Corendon Airlines Kurumsal İletişim Müdürü Tuğba Özkan Güner, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları