Kitaplar ve hikayeleri

Her hafta size bu köşeden yeni kitaplar, yeni yayınevlerinin projelerini aktarmaya çalışıyorum. Bu hafta a7 kitabın yayın koordinatörü Selnur Aysever’le görüştüm. İşte onun hazırladığı kitapların bir bölümünün hikayesi ve anlattıkları...

Haberin Devamı

◊ “Kim Jiyeong, Doğum: 1982” Cho NamJoo
Koreceden çevrildi. Feminist bir roman. Bebeklikten yaşlılığa kadın olarak yaşamanın zorlukları ve ayrımcılıkları üzerine kurgulanmış bir roman. Bizde 8 baskı gördü. Basılmaya devam edecek. Çünkü ilgi gören ve sevilen bir roman.

Kitaplar ve hikayeleri

◊ “Eksilen” Burak Varol, Mutlu Aile Çöplüğü” Emine Sezer
Kültür Bakanlığının Edebiyat Eserlerini Destekleme Projesi kapsamında her başvuru döneminde biz de çeşitli dosyalarla başvuru yapıyoruz.
Bu romanlar destek alanlar ve “Eksilen”, “Mutlu Aile Çöplüğü” tekrar baskıyı gördü. Biri akademisyen, biri devlet memuru, biri hekim yazarların... “Eskilen”, “Mutlu Aile Çöplüğü”nün editörü Ayla Duru Karadağ. Kanımca yazarlıkta yürüyebilirler.

Haberin Devamı

Kitaplar ve hikayeleri

◊ “Yeni Başlayanlar İçin Göbeklitepe” Göktuğ Halis
Göktuğ, sevdiğim bir yazarımız. Çalışma alanı semboller, din ve din felsefesi, ilkel kültürlerde ritüeller... Bizdeki kitapları “Yeni Başlayanlar İçin Göbeklitepe”, “Göbeklitepe Sembolizmi”, “Tarihte Kötülük”, “Anadolu’da Batıl İnanış Ritüel” ve “Mit”.
Destek’ten de çıkmış kitapları var. Onu takip eden bir kitlesi var. Atölyeleri de oluyor.
Ben daha fazla kişiye ulaşması gerektiğine inanıyorum.
O nedenle kitapları görmenizi isterim.

Kitaplar ve hikayeleri

Anlam dolu bir yolculuk

Psikiyatrinin deneyimli ismi Prof. Dr. Yankı Yazgan, ruh sağlığı, bilim ve hayata dair zihinlerde farklı pencereler açan kitaplarıyla İnkılâp Kitabevi ailesinde! Çocuk, ergen ve yetişkin psikiyatrisi üzerine kırk yılı aşkın bir süredir çalışan Prof. Dr. Yankı Yazgan, “Romantik Bilim” kitabı ile okurlara ilham ve anlam dolu bir yolculuk sunarken, yakında çıkacak olan yeni kitabının yanı sıra “Çocuklu Hayat”, “Düşe Kalka Büyümek”, “Bir Tatlı Telaş” eserlerini de İnkılâp Kitabevi çatısı altında okuyucuya sunmaya hazırlanıyor.
Yazgan, “Romantik Bilim”de çizgilerinden ufak bir bölümünü okurlarıyla paylaşırken; sohbet havasında kaleme aldığı köşe yazılarında da okurla bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Romantik bahçe

Kitaplar ve hikayeleri

Geçen hafta yine Yalıçiftlik’te yer alan doğası ve kıyısında huzur bulduğum Hapimag Resort Sea Garden’daydım.
Burada iyi olmanız birçok neden var. Spor yapabileceğiniz kocaman bir bahçe, kitap okuyabileceğiniz sessiz alanlar.
Plajı da mavi bayraklı. Bu ortamda “Romantikler Neden Önemlidir” kitabının içinde kayboldum.
Çünkü yazar Peter Gay bu kitabıyla beni Britanya, Fransa, Almanya ve İsviçre’deki romantizm hareketleriyle yeniden tanıştırdı.
Bazen yaşamın gerçeklerinden kaçıp duygular ve düşler dünyasına sığınmak gerekiyor. Romantizm, bir felsefedir, edebi akımdır.
İnsanın kendisine yönelmesi ile oluşan romantizm, içtenliği de beraberinde getiriyor.
Hepinize iyi okumalar.

Haberin Devamı

Geçmişte mutfağımızda neler vardı

Kitaplar ve hikayeleri

Domates, biber, patates yokken... Anadolu’da yaşatılan 100 meyve yemeği ve tarihleri “Meyve Yemekleri” kitabında yer alıyor.
Kolomb, 1492 yılında Amerika’ya gittiğinde kıtadaki domates, biber, patateslerden henüz Asya ve Avrupa’nın haberi yoktu. Anadolu’ya bu sebzelerin geliş tarihi de çok eski değil. Peki bu çok uzak olmayan geçmişte mutfağımızda neler vardı?
Nihat Özdal, çocukluğunun geçtiği Fırat Nehri kıyısındaki meyve bahçelerinden, babaannesi Dünyazad’ın yaptığı meyveli yemeklerden yola çıkarak bugün hâlâ Anadolu’da yaşatılan 100 meyveli yemek tarifiyle bu meyvelerin Anadolu ve kendi tarihiyle ilişkilerini sofraya koyuyor.

Haberin Devamı

Aklımda kalan

Atatürk’ün en yakınındaki kişilerden biri olan Berber Mehmet Tanrıkut Mete, nam-ı diğer Berber Memo’nun anılarıyla Ulu Önder’in son günlerine kadar uzanan 13 yılına yakından tanıklık edeceksiniz. Yaşar Gürsoy’un yazdığı “Atatürk’ün Berberi”, Destek Yayınları’ndan çıktı.

Kitaplar ve hikayeleri

Varlık’ın Eylül 2023 sayısı çıktı

Varlık dergisi olarak 90. yılında edebiyatseverleri yeni imzalarla buluşturuyor.
Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri, Türkiye’de yalnızca gençlere verilen en uzun soluklu ödül.
Bu yıl şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle ödüllerin başvuru süresini uzatılmış ve sonuçların eylül ayında açıklanacağı söylenmişti.
Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde şiir ve öykü dallarında ödül alan ve dikkate değer bulunan isimlerin söyleşi, şiir ve öyküleri Varlık’ın eylül sayısında yayımlandı. Merak edenlere duyurulur.

Haberin Devamı

Kitaplar ve hikayeleri

Kim Ne Okuyor?

◊ Şoray Uzun, Yuval Noah Harari’nin “21. Yüzyıl için 21 Ders” adlı kitabı okuyor
◊ Selahattin Dönmez, Ayşe Kulin’in “Yarın Yok” adlı eserini okuyor.
◊ Uğur Vardan, Tanıl Bora’nın “Demirel” adlı eserini okuyor.
◊ Fulya İnandıklı, Elena Ferrante’nin “Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları