Karanlık günlerde kitaplar ışık olacak

Bu ülkeyi çok seviyoruz. Son depremde gösterilen dayanışma, yaşama umudumuzu çoğaltıyor. Başkasının acısını paylaşmak, birlik olabilmek çok önemli ve biz bu süreçte buna sıkça şahit olduk. Hepimize tekrar geçmiş olsun ve başımız sağolsun... Deprem, yazarları ve yayıncıları nasıl etkiledi? İçinden “deprem” geçen en etkili kitaplar hangileri? Geride bıraktığımız hafta boyunca ben de bunları araştırdım...

Haberin Devamı

Yazar Ahmet Ümit: Ahmet Ümit depremden dolayı hepimiz gibi çok üzgün. Gaziantepli yazarın kardeşleri ve yeğenleri sokakta. Akrabalarının bir kısmı da hasarlı olan evlerine giremiyor. Geçmiş olsun Ahmet Ümit...

Karanlık günlerde kitaplar ışık olacak

Oyuncu Ömer Konakçı:

Oyuncu Ömer Konakçı, depremin yoğun hissedildiği Malatya’da çocukların yüzünü güldürüyor. Malatya’da yaşayan ve depremde orada olan Konakçı, Nasrettin Hoca tiplemesiyle, çadırları ziyaret edip onlara hem fıkra anlatıyor hem de doğaçlama canlandırmalar yapıyor. Ömer’i Malatya’da yapılan film festivallerinden tanıyorum. Bu iyi niyetli çabaları takdiri hak ediyor.

Karanlık günlerde kitaplar ışık olacak

Haberin Devamı

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk:

Depremde yaralanan, ailesini, sevdiklerini kaybeden, iş yeri ve evi yıkılan ya da hasara uğrayan çok sayıda meslektaşımızın ve iş ortağımızın ihtiyaçlarını kayıt altına alıyor, gerekli resmi ve sivil organizasyonlara bildirerek karşılanmasını sağlıyoruz.”

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları Basın İlişkiler Sorumlusu Derya Soğuk Soykan:

“Sivil toplum kuruluşlarından gelen taleplere göre deprem bölgesine kitap bağışı yapıyoruz. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün gezici kütüphanelerine de kitap gönderiminde bulunuyoruz.”

D&R Kurumsal İletişim ve Reklam Satış Direktörü Nalan Demircioğlu Yavuz:

“Deprem bölgesine gönderilmek üzere battaniye, ısıtıcı, yetişkin ve çocuk kıyafetleri, çocuk bezi ve powerbank gibi temel ihtiyaç malzemeleriyle dolu TIR’ları yola çıkardık ve AFAD’a teslim ettik. www.dr.com.tr web sitesinde, Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne de ilk andan itibaren katılım gösterdik. Şimdi deprem bölgesindeki çocuklar için organize oluyoruz.

Türkiye’nin en büyük kitap satış ağı olarak başlattığımız kitap seferberliğinde, Kızılay’ın yaptığı çocuk yaşam çadırlarına ulaştırmak üzere ilk etapta 5 bin çocuk kitabı gönderiyoruz.

Haberin Devamı

Mağazalarımızda bulunan kitap kumbaralarına isteyen herkes kitap bırakabilir. Bu kitapları da deprem bölgesindeki çocuklara, gençlere ulaştıracağız. Amacımız, bu karanlık günlerde kitapların onlara ışık olabilmesi.”

Karanlık günlerde kitaplar ışık olacak

Deprem olduğunda ne yapmalı

Yüreğimizi yakan ve tüm ülkeyi acıya boğan Kahramanmaraş merkezli depremler, bu felaketler karşısında ne kadar bilinçsiz olduğumuz gerçeğini de ortaya koydu.

Bu doğa olayı karşısında daha çok okumamız, daha çok öğrenmemiz, deprem olduğunda neler yapmamız gerektiğini bir kez daha anlamış olduk. Deprem konusunu uzun yıllardır inceleyen ve bu alandaki haberleriyle bilinen araştırmacı gazeteci yazar Önay Yılmaz’a konuyla ilgili okunması gereken kitapları sordum.

Haberin Devamı

Yılmaz, sahada çalışarak ciddi araştırmalar yapan bilim adamlarının yazdığı eserleri okumak gerektiğini söyledi.

Şöyle bir sıralama yaptı:

1) Naci Görür-“Türkiye’de Deprem - Az Gittik Uz Gittik” (Doğan Kitap)

2) Prof. Dr. Okan Tüysüz-“Deprem ve Türkiye” (Literatür Yayınları)

3) Haluk Eyidoğan-“Deprem - Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı” (Ginko Kitap)

4) Süleyman Pampal, Bülent Özmen-“Depremlerle Baş Edebilmek” (Efil Yayınevi)

5) Ergin Arıoğlu, Mim. Nihal Arıoğlu, Ali Osman Yılmaz-“Deprem ve Kurtarma İlkeleri” (Evrim Yayınevi)

Karanlık günlerde kitaplar ışık olacak

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları