Dijital roman projesi

Instagram’da dolaşırken şans eseri “rabiacananerenler” isimli bir sayfaya denk geldim. Önce profil resmi dikkatimi çekti.

Haberin Devamı

Renkli gözlü, soğuk bakışlı bir yüz. Şaşırdım.
Sonra sayfanın gerçek birinin Instagram sayfası değil bir tür dijital roman projesi olduğunu fark ettim.
Profilde, “Paralel evrenden gelen kızın maceraları” yazıyor.
Olay örgüsü, belgeselle fantastik öğeleri birleştiren türden. Örneğin, Rabia’ya, Türkiye’de idam edilmiş son kadın olan Kadriye Partici’nin hayaleti musallat oluyor.
Her bir bölümü bir Instagram paylaşımından oluşan macera, amatör insanlar tarafından seslendiriliyor.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”ne de göndermeler var.
Bir Instagram sayfasının roman biçiminde kullanımı, zamanın ruhuna çok uygun.
Başarılar diliyorum...

Dijital roman projesi

Haberin Devamı

Hayallerine âşık bir sanatçı

Arzu Çevikalp, benim için özel bir sanatçıdır.
Kendisini sinema yazılarıyla tanımıştım, kitap dünyasını da yakından takip ettiğini biliyordum.
Geçenlerde Suadiye Penguen Kitabevi’nde karşılaştık. Hem kitapçıyı gezdik hem kahve içtik. Arzu, birkaç yıldır resim yapıyor ve karma sergilerde yer alıyor. Arzu’ya neden resim yaptığını sordum, işte yanıtı:
“Resim yapınca, iç dünyamda huzuru buluyorum, ortaya çıkan sonuç da manevi boşluğumu dolduruyor. Resim yapıyorum çünkü beni anlamlı kılıyor, bunun bir terapi olduğunu düşünüyorum. Dışavurumumu bu şekilde gerçek-leştiriyorum.”
Bu arada küçük bir kültür-sanat magazini vereyim.
Arzu Çevikalp, Ertem Eğilmez’in torunu.
Ünlü yönetmen yaşasaydı herhalde torununun alnından öperdi. Arzu’nun resimlerine bakınca hissettiğim şey şu oldu. Hayaline âşık bir ressam o... Yolu açık olsun.

Dijital roman projesi

Kim ne okuyor?

 

◊ Psikiyatr-yazar Gülseren Budayıcıoğlu, Emre Pekçetinkaya’nın “Mutluluk Yavaş Yavaş Gelir” adlı kitabını okuyor.
◊ Televizyoncu Cansu Canan Özgen, Alice Miller’ın “Yetenekli Çocuğun Dramı” adlı kitabını okuyor.
◊ Gazeteci Bedir Acar, Necip Tosun’un “Gidilmemiş Yerlerin Türküsü” adlı eserini okuyor.
◊ Arzu Film’in Dijital İletişim Sorumlusu Saim Saban, Afşar Timuçin’in “Estetik” adlı kitabını okuyor.

Haberin Devamı

Masallarla İstanbul semtleri

Geçenlerde Artı Yayın Dağıtım’dan yazar Muharrem Kaşıtoğlu’nu ziyaret ettim.
Yazmış olduğu Beykoz, Fatih, Üsküdar, Eyüpsultan, Beyoğlu ve Beşiktaş masalları ilgimi çekti.
İstanbul semtleri üzerinden masal fikrini benimsedim doğrusu. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu elbette ki bizlerin okuması ve model olması ama seçilen kitaplar da bu konuda çok önemli.
Tebrikler Muharrem, kitapların okuma listeme girdi.

Dijital roman projesi

Yeni Çıkanlar

Aşkın karmaşıklığı

Bekleyiş, Kafka Kitap logolu yeni tasarımı ve yeni baskısıyla yeniden okurlarla buluşuyor. Romanının odağına aşkın karmaşıklığını alan Ha Jin, öyküsünün arka planında Çin gelenekleriyle komünist devriminin koşullarını kara mizaha varan bir yorumla sergiliyor. Kafka Kitap’ın edebiyatseverlerle buluşturduğu “Bekleyiş”, geleneksel ve modern dünya arasında sıkışmış, hayatının geçip gitmesini adeta seyreden bir adamın öyküsünden yola çıkıyor. Ha Jin, zengin bir anlatımla ve tavizsiz bir gerçekçilikle kaleme aldığı romanını, satır aralarında kendini hissettiren ince bir mizah duygusuyla örüyor.

Haberin Devamı

Dijital roman projesi

Venedik Taciri

Shakespeare bu kez para, aşk, dostluk ve adalet kavramlarını ustalıkla bir düğüm haline getiriyor. Shakespeare külliyatının önemli parçalarından “Venedik Taciri”, yakın bir dostunun sevdiği kadına kavuşmasına yardım etmek için hırslı bir Yahudi tüccara borçlanan Antonio’nun trajikomik serüvenini anlatıyor. Açık denizlerdeki gemilerine güvenen Antonio, tüccar Shylock’un oldukça yüklü borç senedini imzalamıştır ve borcunu ödeyemediği takdirde vücudundan hatırı sayılır bir parça et koparılacaktır. Öte yanda Bassanio, dostu Antonio’nun yardımıyla genç ve güzel Portia’nın evine ulaşsa da burada onu zorlu bir sınav bekler.

Dijital roman projesi

Bir başucu eseri: Türk Tarihi

Haberin Devamı

Birçok belgede “Historia Turchesca” yani “Türk Tarihi” eserinin yazarı olarak anılan Angiolello, Osmanlı Devleti’nde yaşadığı zamanlarda imparatorlukla ilgili çok değerli notlar yazmıştır. 10 yıldan fazla İstanbul’da kalan yazar, şehrin Osmanlıların eline geçmesinden sonraki durumunu anlatan ilk yabancıdır. Fatih dönemine ait bir eserde bizzat görgü tanığı olan birinin sarayın iç yüzünü, kanlı savaşları ve ordu sistemini anlatması etkileyici. Bu kitap çok yakın zamanda Profil Kitap’tan yayınlanacak.

Dijital roman projesi

Yazarın Tüm Yazıları