Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Besim Ömer Paşa, Türkiye’de ilk doğum kliniğini açan bilim insanlarından. Türk tıp tarihinin öncü isimlerinden biri olmasına rağmen günümüzde pek az kişi tarafından tanınıyor maalesef...

Haberin Devamı

Yönetmen Biket İlhan, Türk kadınının özgürleşmesine de büyük katkıda bulunan bu önemli doktoru tanıtmak ve yaptıklarını anlatmak için bir belgesel hazırladı.
“Bir Hekimin Anıları” adlı yapım, bir süredir çeşitli film festivalleri kapsamında özel gösterimlerle seyirciye sunuluyordu.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Başroldeki Bahtiyar Engin’in müthiş bir performans sergilediği yapımı, 33. Ankara Film Festivali’nde izleme fırsatı buldum.
Besim Ömer Paşa’nın hayatını beyazperdede izlerken en çok ilgimi çeken, farkında olmadan ölümden döndüğü olay oldu...
Şöyle ki, Besim Ömer Paşa’nın bir kongreye katılmak üzere Amerika’ya gitmesi gerekiyor. Önce Fransa’ya gidiyor. Sonra İngiltere’ye geçecek, oradan da Amerika’ya gidecek.
Fakat Fransa limanından bineceği, kendisini İngiltere’ye götürecek gemi yoğun sis nedeniyle kalkamayınca planladığı yolculuğu gerçekleştiremiyor.

Haberin Devamı

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

O üzülüyor tabii ama aslında hayatı kurtuluyor. Çünkü İngiltere’den Amerika’ya gitmek için bineceği gemi, Titanik! Bilet almasına rağmen binemediği o dev geminin binlerce yolcusuyla nasıl battığını birkaç gün sonra gazetelerden öğreniyor.
Hem Besim Ömer Paşa’ya hem de sağlık çalışanlarına bir saygı duruşu niteliğindeki bu yapımı fırsatını bulursanız mutlaka izleyin.
NOT: 33. Ankara Film Festivali’nde izleyip çok sevdiğim bir başka filmi daha önermek istiyorum size... Ukrayna’nın Odesa hapishanesindeki 107 annenin gerçek hikâyesini anlatan “107 Anne”.
Yönetmeni Peter Kerekes...

İsmet İnönü’nün evinde

Geçen hafta Ankara’dayken Pembe Köşk’e de gitme fırsatı buldum. Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaç yetiştirme denemelerinin yapıldığı Pembe Köşk, İsmet İnönü’nün hayatının çeşitli dönemlerini yansıtan eserlerle müze-ev olarak düzenlenmiş.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Burada İnönü’nün kitapları özenli bir şekilde korunuyor. Çok özel kitapların bulunduğu kütüphanenin perdeleri, tavanı ve diğer eşyaları ilk günkü gibi muhafaza ediliyor.
İsmet Paşa’nın bir zamanlar çalıştığı bu kütüphanede Fransız ve Rus klasikleri de dikkat çekiyor. İsmet Paşa Fransızca, Almanca ve Arapçayı çok iyi biliyormuş. Fakat İngilizceyi 60 yaşından sonra öğrenmiş.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Odasındaki büyük The New Merriam-Webster sözlüğü de dikkatimi çekti.
Bu arada müzede Stalin’in İsmet Paşa’ya hediye ettiği satranç taşları da var.
İstanbul’dan Ankara’ya trenle gidecekseniz, Mevhibe İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan’ın 20 yıl önce yazdığı, bir vatanın ve bir kadının iç içe geçen öyküsünü konu alan “Mevhibe” kitabını da mutlaka yanınıza alın. Heyecanla okuyacağınız bir Cumhuriyet tarihi klasiği...

Haberin Devamı

Telifi TEMA’ya

Ömür Kurt’un çocuklar ve yetişkinler için hazırladığı “Doğa Defteri” raflardaki yerini aldı. Doğayla ilgili birbirinden özel bilgilerin yer aldığı defterde ayrıca etkinlikler, oyunlar, yaratıcı yazma ve düşünmeyi destekleyecek yazı alanları da var.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Defterin telif gelirini TEMA Vakfı’na bağışlayan Kurt’un bu son çalışması, 25m2 Yayınevi’nden çıktı. Bu arada Ömür Kurt’tan bir sürpriz daha geldi. 4 yaş ve üzeri çocuklar için hazırladığı “Rüzgârın Şarkısı” kitabı da Doğan Çocuk Yayınları tarafından minik okurlara sunuldu. Kitabın resimlerini Ceyhun Şen çizmiş.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Araptarlı’nın gözünden İstanbul’un balıkçıları

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Hasan Cem Araptarlı, “İstanbul Balıkçıları” adlı sergisiyle İstanbul Boğazı’nın olta balıkçılarının gündelik yaşamından kesitler sunacak.
Uluslararası deniz trafiğinin bu hareketli sularında ayakta kalmaya çabalayan bir avuç insanın hikâyesine odaklanan sergi, aynı zamanda gerçek bir İstanbul masalını andırıyor.
Fotoğraf çekimleri 5 yılda tamamlanan sergiyi gezmeyi çok istiyorum.
Şehrin uğultusunun suya düşmesiyle başlayan çekimler, balıkçının koca dünyadaki tek başınalığı ile devam ediyor fotoğraf karelerinde.
Her zaman uzun soluklu, sağlam bir sosyolojik zemine oturan hikâyelerin peşine düşen Araptarlı, “İstanbul Balıkçıları” sergisine hazırlandığı 5 yıllık süre zarfında birçok insan hikâyesi biriktirmiş.
“İstanbul Balıkçıları”, 3-18 Aralık günleri arasında Bomontiada’da olacak. Heyecanla bekliyorum.

YENİ ÇIKANLAR

Haberin Devamı

Geri sayım başladı

Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, kitapları ve o kitaplardan uyarlanan dizilerle son dönemde Türkiye’nin en çok konuşulan, takip edilen ve merak edilen isimlerden biri haline geldi.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Budayıcıoğlu’nun heyecanla beklenen yeni romanı “Kırmızı Pelerin” için de geri sayım başladı.
Doğan Kitap tarafından gelecek hafta satışa sunulması planlanan “Kırmızı Pelerin”, macera dolu bir hayatın ve çocuklukta kalan bir tacizin hikâyesini anlatıyor.

Sanat ve yemek

Fatma Berber ve Sümeyra Gümrah Teltik’in beraber kaleme aldığı “Bir Porsiyon Sanat”ta farklı alanlardan başarılı isimlerle yapılan röportajlar ve yemekler yer alıyor.

Besim Ömer Paşa’nın hayatı belgesel oldu

Sanat tarihinde yemeğin gösterim şekillerini ve hikâyelerini Sevin Okyay, Zeynep Oral, Günseli Kato, Cem Mansur, Hakan Bıçakcı, Ümit Ünal, Ahmet Ümit ve Zafer Yenal gibi tanınmış isimlerin anlattığı kitap, okurlarını bekliyor.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Yapımcı Cemal Okan, Ferzan Özpetek’in “İstanbul Kırmızısı” adlı romanını okuyor.
◊ Yönetmen Özcan Alper, Vigdis Hjorth’un “Miras” adlı kitabını okuyor.
◊ Sinema yazarı Bilgehan Aras, Bora Eriş’in “Sorun Sende Değil Nenende!” adlı kitabını okuyor.
◊ Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, Doğu Yücel’in “Beter Ol Mitat Karaman!” adlı romanını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları