Bella Baxter’ı unutmak mümkün mü?

Bu yıl izlerken en çok keyif aldığım film diyebilirim “Zavallılar” için.

Haberin Devamı

 Bu film bir bilim insanı tarafından hayata döndürülen genç bir kadının hikayesini anlatıyor. Senaryosunu Yorgos Lanthimos ile Tony McNamara’nın yazdığı film, Alasdair Gray’in de bir romanı. Zavallılar’ın dekorları ve oyunculukları üst düzeydi. Sanat filmine en iyi yansıtan filmlerinden biri olarak hep aklımda kalacak.
Bella hikayesi herkesi etkileyecek gibime geliyor.
Filmde varoluşçuluk da var, kadın hakları da...
Bella Baxter’ı unutmak mümkün mü?
Zavallılar’, 11 dalda Oscar’a aday gösterildi. Emma Stone, Willem Dafoe ve Mark Ruffalo’nun rol aldığı filmin yönetmen koltuğuna Yorgos Lanthimos var. Bu arada Emma Stone filmindeki performansıyla BAFTA’da ‘En iyi kadın oyuncu ödülü’nü kazandı.

İnkılap yayınlarında neler oluyor?

İnkılap Yayınları, her dönemde çok satanları bulmayı başarmış bir gelenekten geliyor. Aren Şenorkyan’la ile İnkılap Yayınları’nı, gelecek günleri, sektörü konuştum.
Bakın Şenorkyan neler söyledi:
“Bu yıl 97. yılımız. Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyoruz. Dijitalleşen bir dünyada geleneğimizi, kültürümüzü, bakış açımızı kaybetmeden yeni dünya düzenine bakmaya çalışıyoruz. Bu yeni sistemi pandemi sürecinde yaşadık. Bazı şeylerin mümkün olduğunu hep beraber gördük.
Dijital platformlar, sosyal medyaya verdiğimiz ağırlık...Kitap kapaklarımızda o gelenekçi yapıdan çıkıp daha soft, genç bakış açısına hitap eden, her kesimin kolay adapte olacağı kapaklar yapmaya başladık. Ama öte yandan da Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin gibi edebiyatçılarımızla, tarih kitaplarımızla da üç neslin izini taşıyoruz. Şimdi bu iz daha da köklenerek devam ediyor. Mandolin Yayınları, Sayfa 6 ve Tuhaf Kitap’tan sonra ‘Gutenberg’ ve ‘Üçüncü Göz’ markalarıyla yayıncılık sektöründe yenilikçi bir adım atmaya hazırlanıyoruz.
Bu iki yeni markamız olan, Gutenberg ve Üçüncü Göz ile kurgu ve kurgu dışı alanındaki nitelikli eserlerle yeni bir yolculuğa başlıyoruz. Üç kuşaktır devam eden bu yolcuğumuzun ağacı köklenirken dalları da umut verecek okura.”

Haberin Devamı

Senin Hakkında Bir Hikâye

Haberin Devamı

Yazar Arda Erel, son romanı “Senin Hakkında Bir Hikâye” ile Literatür Hayat’ta. Kitap, duygusal bir yolculuk sunmaktan öte, aşkın farklı yüzlerini, insanların bu duyguyu sosyal medya ve arkadaşlık uygulamalarında arayışını ve en önemlisi, içedönük bir yolculuğu anlatıyor. Erel, roman boyunca karakteri aracılığıyla okuyucuyla konuşurken aşkın karmaşıklığını anlatıyor.

Çarpıcı kadınların hayat öyküleri

Melda Davran’ın “Kalbinin Rotasındaki Kadınlar” adlı kitabı yayımlandı. Kitapta kimler yok ki... Türkiye’nin ilk dublaj sanatçılarından Adalet Cimcoz, dramını neşesiyle örten Adile Naşit, “Ben modayı taklit etmem, yaratırım” diyen Alev Ebuzziya, ilk kadın parti genel başkanı Behice Boran, hastaneler kuran Bezm-i Âlem Sultan, rehberi “Küçük Prens” olan filozof İoanna Kuçuradi ve diğerleri...
Kitap ülkenin yakın tarihine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Gördüklerim işittiklerim bildiklerim

Pınar Çekirge’yle iki hafta önce Ordu’da tanıştık.
Kendisinin Kerime Nadir’e olan tutkusunu biliyordum. Çekirge’ye Kerime Nadir romanlarına yakınlığının nedenini sordum. İçten bir yanıt aldım: “Bugün yaşadığımız toplumsal şiddettin, mutsuzluğun, hayal ve kalp kırıklıklarının kökeninde, güzel duyguların yitirilmiş, koşulsuz sevgilerin yitirilmiş olması yatıyor. Çünkü Kerime Nadir romanlarındaki o duyarlıkları, masumiyeti unuttuk. Kerime Nadir ile ilk tanışmam, sanırım altı yaşındaydım ‘Hıçkırık’ filmiyle olmuştu.
Hemen sonrasında ‘Son Hıçkırık’ ile merhabalaştım. Ve Kerime Nadir’i çok sevdim. Kerime Nadir ile tanışmak ondan ‘Hıçkırık’ı dinlemek isterdim. Olmadı. Yetişemedim.”

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

∆ Zeynep Oral, Deniz Gezgin’in “Ahraz” adlı romanını okuyor
∆ Meliha Okur, Baha Batıkan’ın “Eril, Dişil ve Ötekiler”i okuyor.
∆ Nermin Mollaoğlu, Burhan Sönmez’in “Franz K. Âşıkları” adlı eserini okuyor.
∆ Münir Üstün, Jose Saramago’nun “Görmek” adlı eserini okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları