Tac-ı Şerif depoda bulunmuş!

ANTALYA Elmalı ilçesindeki Sinan-ı Ümmi Külliyesi Camii ve Türbesi restorasyonu esnasında Elmalı Belediyesi yetkilileri tarafından 2020 yılında teslim alınan Sinan-ı Ümmi’ye ait etnografik nitelik taşıyan Tac-ı Şerif ortadan kaybolmuş.

Haberin Devamı

*

Şikâyet üzerine detaylı bir çalışma başlatan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram da Tac-ı Şerif’in peşine düşmüş.

*

İnanmayacaksınız ama siyah ince ip ve özel örgü tekniği ile dokunan Tac-ı Şerif, belediyenin fen işleri dairesine ait atık plastik deposunda bulunmuş!

*

Olayı duyunca Cemil Bey’i arayıp konunun detaylarını sordum.

*

Yaşananları şu sözlerle anlattı:

 Tac-ı Şerif depoda bulunmuş

ÇÖPE ATILACAKMIŞ

“Manevi değeri çok büyük olan Tacı-Şerif’e çöpe atılmak üzereyken tutanakla el koyduk. Tac-ı Şerif’in tozlu, nemli bir depoda 3 yılı aşkın süre tutulduğunu görmek hepimizi üzdü. Üstelik Tac-ı şerif restorasyondan önce teslim alınırken tutanak bile düzenlenmemiş. Tac-ı soran dernek üyeleri ve bölge halkı da hep oyalanmış.”

*

Haberin Devamı

Konuyu biraz daha araştırınca Antalya Vali Yardımcısı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Yalçın Sezgin’in hazırladığı resmi yazıya da ulaştım.

*

Yalçın Bey, Tacı-ı Şerif’in gerekli konservasyon ve koruma işlemleri sonrasında Sinan-ı Ümmi Külliyesi Camii ve Türbesi’nde sergileneceğini duyurmuş.

HİÇ ŞAŞIRMADIM!

Açıkçası yaşananlara hiç şaşırmadım.

*

Çünkü Elmalı Belediyesi daha önce de Osmanlı dönemine ait 1’inci grup korunması gerekli ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilen Akçay Camisi’ni geri dönülmez şekilde tahrip etmişti.

*

İzinsiz restorasyonda camiye ait şadırvan tamamen yıkılarak yenisi yapılmış, cami iç duvarındaki kalem işleri ve ahşap tavandaki motiflerin üzeri yağlı boya ile kapatılmıştı.

*

Demek ki sorumlular daha önce yaşanan skandaldan ders almamışlar.

*

Bakalım bundan sonra hangi kültürel varlığı hedef alacaklar?

 

AGC-TFMD-EMD TEPKİ GÖSTERECEK

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD), medya mensuplarını rencide eden mailine ilişkin kısa bir yazı yazmıştım.

*

Konuya hassasiyet gösteren Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Genel Sekreteri Rasim Gündüz, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilcisi Mehmet Çınar, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Özel’e teşekkür ediyorum.

*

Haberin Devamı

Ne demek istediğimi meslektaşlarıma anlatabilmiş olmak benim için yeterli.

*

ANSİAD yönetimi kulağının üzerine yatmazsa onlardan gelecek cevabı da bu köşeden paylaşırım…

Yazarın Tüm Yazıları