Tokat: Verimli topraklardan soframıza

Tokat’ın zengin mutfağının unlu gıdaları da boldur, sebze- meyvesi de... Asma yaprağı; yaprak sarması, cevizli bat ve bakla dolması gibi değişik biçimlerde kullanılır. Pekmezi de ünlüdür. Ama bu kez Tokat’tan iki çorba tarifi verelim...

Haberin Devamı

PEZÜKLÜ TOYGA ÇORBASI
(6-8 kiÅŸilik)

Tokat: Verimli topraklardan soframıza

NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı kırık yarma 

â—Š 1 kg yoÄŸurt

◊ 2 tepeleme yemek kaşığı un

◊ 3-4 dal pezük (pancar yaprağı)

◊ 2 çay kaşığı tuz

Sosu için;

◊ 2 soğan 

â—Š 25 gr tereyağıÂ

◊ 1 yemek kaşığı kuru nane

◊ 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

NASIL YAPARIM?

◊ İyice yıkadığınız kırık yarmayı orta boy bir tencereye koyup üzerine 5 bardak su ekleyin. Orta ısılı ateşte, yarmalar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.

◊ Yoğurt ve unu derin bir kapta tuzla birlikte iyice çırpın ve haşlanmış yarmanın olduğu tencereye yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederek çorba kaynayıncaya kadar pişirin.

â—Š Kaynadıktan 2-3 dakika sonra ince kıyılmış pezükleri ilave edin ve çorbayı ocaktan alın.Â

◊ Diğer tarafta, tereyağı ve ince doğradığınız soğanları bir tavaya koyun. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Kuru nane ve kırmızıbiberi serpiştirip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirip karıştırın ve sıcak servis edin.

Haberin Devamı

BACAKLI ÇORBA
(6-8 kiÅŸilik)

Tokat: Verimli topraklardan soframıza

NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı yeşil mercimek

◊ 1 su bardağı erişte (veya arpa şehriye)

Sosu için;

â—Š 2 orta boy domates

â—Š 2 sivri biber

â—Š 2 orta boy soÄŸanÂ

â—Š 25 gr tereyağı (veya 4 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ) Â

◊ 1 yemek kaşığı domates salçası

Üzeri için;

◊ 1 yemek kaşığı kuru nane

◊ 1 çay kaşığı kimyon

◊ 1 tatlı kaşığı tuz

â—Š Karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Mercimeği iyice yıkayıp 6-7 bardak suyla haşlayın. Haşlanan mercimeği ocaktan alın ama suyunu dökmeyin.

◊ Yağı ve yemeklik doğranmış soğanları geniş bir tavada, orta ateşte sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.

◊ İncecik kıyılmış biberleri ve salçayı katıp rendelenmiş domatesleri ekleyin. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun ve mercimeğin olduğu tencereye aktarın. 

Haberin Devamı

◊ Tencereyi tekrar ocağa koyup yemeği kaynatın. Kimyon, tuz, karabiber ve naneyi serpiştirin. 

◊ Çorba kaynamaya başlayınca erişteyi ilave edip arada sırada karıştırarak erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin.

BÄ°R NOT

Tokat’ta çok pişirilen bu çorbaya tercih ederseniz kıyma da katabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları