Şekerpare mi revani mi?

Okurlarımız çok sevilen iki şerbetli tatlımız şekerpare ve revaniyi kıyasladı, hangisini nasıl sevdiklerini anlattı. Şef Gizem Gedik ve yazarımız Sahrap Soysal’sa bu iki tatlıyı daha da leziz hale getirecek öneriler verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz şekerpare mi yoksa revani mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 59’u şekerpareyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Şekerpareyi evde yapar mısınız yoksa daha çok dışarıdan hazır mı alırsınız? Hamuru şerbetini iyice çekip yumuşamış mı olmalı yoksa hafif dişe mi gelmeli? Revaniyi ne sıklıkla, nasıl pişirirsiniz? İçine limon veya portakal kabuğu da katar mısınız? Toz Hindistan cevizi, Antep fıstığı... Üzerini neyle süslersiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@arzugi: “Tercihim portakal kabuğu aromalı revaniden yana. Şerbeti çok tatlı olmamalı, kabarık ve içi yumuşak olmalı. Şekerpare ikinci tercihim. Kurabiyesi altın sarısı renginde ve şerbetini iyi çekmiş olmalı. Üzerinde fındık güzel gidiyor.”

Haberin Devamı

@oyaozguvenc: “Şekerpareyi revaniye tercih ederim. Evde yaparım, açık renkli olmasını tercih ederim. Üzerine de fındık veya ceviz koyarım. Şerbetini çekmiş olursa daha güzel olur.”

@bfuo: “Tatlı yemeyi çok sevmesem de kesinlikle revaniyi tercih ederim. Üzerine güzel bir manda kaymağı olmalı.”

@zmrtsykn: “Portakallı revaniyi severim.”

@isinirakk: “İki tatlıyı da pişkin ve şerbetini iyi çekmiş severim. Şekerpareyi annem çok güzel yapar. Rahmetli teyzemin revanisi efsaneydi. Kalabalık aile toplantılarında, bayramlarda genellikle iki tatlı da evde yapılıyor. Şekerpareyi tereyağıyla yapıyorum. Hamuruna biraz fındık ezmesi ekliyorum. Lezzetini arttırıyor. Fırından çıkınca birkaç dakika bekleyip şerbeti döküyorum. O zaman güzel çekiyor, kıtırlığını kaybetmiyor. Şerbet sıcak olursa tatlı yumuşuyor. Çekilmiş fındık ve kaymakla ikram ediyorum. Revanide yumurtanın tazeliği önemli. Kekinde zeytinyağı kullanıyorum. Çekilmiş ceviz ve kaymakla ikram ediyorum.”

PÜF NOKTALARI

Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

Şerbetini güzelce çekmiş ve dağılmayan bir şekerpare için şerbetin soğuk, kurabiyelerin sıcak olması şart. Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika bekletip soğutulmuş şerbetini üzerine dökün. Bu sebeple ilk önce şerbeti hazırlamanızı ve kurabiyeler pişerken buzdolabında dinlendirmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Şekerpare şerbetini 1 birim şeker, 1 birim su olarak düşünebilirsiniz. Biraz daha hafif olmasını istiyorsanız su oranını 1/4 oranında arttırın.

İyi bir şekerpare hamuru için unun elenmiş olmasına ve tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Tıpkı şekerparedeki gibi revanide de şerbetin soğuk, kekin sıcak olmasına özen gösterin.

İyi kabarmış bir revani için yumurtaları şekerle iyice kabartın. Yumurtalar oda sıcaklığında olsun. Kabarması için bir diğer olmazsa olmaz malzeme yoğurt. Yoğurt iyi kabarmış, süngerimsi bir doku kazandırıyor.

Şekerpare mi revani mi

ŞEKERPARE

(8 kişilik)

NE LAZIM?

* 250 gr tereyağı

* 4-5 su bardağı un

* 1/2 su bardağı pudra şekeri * 2 yumurta

Haberin Devamı

* 4 yemek kaşığı irmik

* 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

* 5’er su bardağı su, şeker

* 3-4 dilim limon

Süslemesi için

* Fındık

NASIL YAPARIM?

* Şerbeti için su, şeker ve limon dilimlerini tencereye aktarın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp soğutun.

* Un, irmik, pudra şekeri ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın.

* Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurtayı ekleyerek iyice yoğurun.

* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avcunuzda yuvarlayın, üzerlerine hafifçe bastırdıktan sonra ortasına birer fındık yerleştirin. Sıvıyağ sürülmüş fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında en az 35-40 dakika pişirin.

* Soğuk şurubu fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Şurubu çektikten sonra servise sunun. 

Haberin Devamı

Şekerparenin hamuruna Hindistan cevizi tozu veya kakao ekleyebilirsiniz.

Süslemesi için fındık yerine badem veya ceviz de tercih edebilirsiniz.

Şurubunu çekince servise hazırdır ama bir gece buzdolabında bekletirseniz çok daha lezzetli olacaktır.

Boşnak şekerparesi dudove yapmak isterseniz hamura 2 Türk kahvesi fincanı sızma zeytinyağı ekleyin.

Şekerpare mi revani mi

REVANİ

(8 kişilik)

NE LAZIM?

* 4 yumurta

* 1 su bardağı sıvıyağ

* 1 su bardağı yoğurt

* 1 su bardağı irmik

* 2 su bardağı un

* 1/2 su bardağı toz şeker

* 1 paket karbonat

Şerbeti için

* 5.5 su bardağı su

* 500 gr toz şeker

* 1/2 adet limon

NASIL YAPARIM?

* Şerbeti için su, şeker ve yarım limonu bir tencereye koyup karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan
5 dakika sonra altını kısıp 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

Haberin Devamı

* Yumurtalar ve şekeri bir kapta mikserin yüksek devriyle bembeyaz oluncaya kadar, en az 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağ ve yoğurdu katıp 2 dakika daha çırpın.

* Kalan malzemeleri ilave edip spatula yardımıyla iyice karıştırın.

* Hamuru sıvıyağ sürdüğünüz bir cam pişirme kabına aktarın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında, en az 50-60 dakika pişirin.

* Şerbet soğuyunca sıcak tatlının üzerine gezdirip servis edin. Üzerini Hindistan cevizi tozu ve Antep fıstığıyla süsleyebilirsiniz.

Revani hamuruna tarçın veya portakal/limon kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.

Taze sıkılmış portakal suyunu 1 çubuk tarçınla pişirip hafif ılınınca balla tatlandırarak portakallı bir şerbet kullanabilirsiniz.

Labne, çiğ krema ve pudra şekerini çırpıp revaninizi bu kremayla süsleyebilirsiniz.

Revani hamurunda tereyağı yerine zeytinyağı kullanabilirsiniz. Karabuğday unu kullanıp glütensiz bir revani de pişirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları