Malatya: Kebabı ve köftesiyle...

Köz patlıcanlı Geleli kebabını çok seviyorum. Bana göre etli-bulgurlu köftelerin en lezzetlilerinden biri de yine Malatya mutfağına ait olan banik… Bu iki nefis ve kolay tarif davet sofralarınıza da çok yakışacaktır.

Haberin Devamı

GELELİ KEBABI

Malatya: Kebabı ve köftesiyle...

(6 kişilik)

NE LAZIM?

6 patlıcan

500 gr kuşbaşı kuzu eti

2 soğan

1 yemek kaşığı domates salçası (veya 2 domates)

4 sivri biber

4 diş sarımsak

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı limon suyu

1’er çay kaşığı tuz, karabiber

3-4 su bardağı sıcak su

Arzuya göre;

100 gr tereyağı

2 çay kaşığı kırmızı toz biber

NASIL YAPARIM?

Patlıcanları közleyin. Pişince kabuklarını soyun, incecik doğrayıp bir kaba koyun.

Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyunu gezdirip karıştırın.

Etleri bir tencereye alın, kendi suyu ve yağıyla 7-8 dakika orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Kalan zeytinyağını, yemeklik doğranmış soğanları ve salçayı da katıp 5 dakika daha pişirin.

Haberin Devamı

İncecik halka doğranmış biberi ve yine incecik dilimlenmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.

Sıcak suyu ekleyip ve  etler

yumuşayıp suyunu çekinceye dek pişirin.

Bir fırın kabına közlenmiş patlıcanları koyun. Üzerine etleri dağıtarak yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Tereyağını eritip toz biberle karıştırın, servis sırasında üzerine gezdirin.

BANİK (MALATYA KÖFTESİ)

Malatya: Kebabı ve köftesiyle...

(6 kişilik)

NE LAZIM?

500 gr yağsız dana döş kıyma

1 su bardağı ince köftelik bulgur 1 soğan (rendelenmiş)

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yumurta

2-3 yemek kaşığı tepeleme un

1 yemek kaşığı un (tepsiye serpmek için)

1/2 su bardağı sıcak su

1’er çay kaşığı tuz, karabiber,

1’er çay kaşığı kimyon, pul biber

2 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu

Kızartmak için;

1/2 su bardağı ayçiçeğiyağı

Ayrıca;

1 yumurta

NASIL YAPARIM?

Derin bir kaba bulguru koyup sıcak suyla ıslatıp karıştırın. 2 dakika sonra kıyma, soğan, yumurta, dereotu, salça, tuz ve baharat çeşitlerini ilave edin.

Haberin Devamı

Yoğurmaya başlayın ve azar azar unu da ekleyin. Bu köftenin özelliği, oldukça uzun süre yoğurulması ve macun kıvamına gelmesi... Toparlayıp üstünü kapatın ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin.

İri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Un serptiğiniz tepsiye alıp una bulayın.

Köfteleri çırpılmış yumurtaya batırarıp kızgın yağda kızartın.

Yazarın Tüm Yazıları