İster portakallı ister beğendili

Faydaları saymakla bitmeyen kış sebzesi kereviz, zeytinyağlılara da etli yemeklere de çok yakışıyor. Tam da mevsimiyken portakallı klasiğini ve patlıcan yerine kullanıp beğendilisini birlikte pişirelim...

Haberin Devamı

İster portakallı ister beğendili
Kereviz beğendi (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 500 gr dana, kuzu veya tavuk eti
◊ 2 yemek kaşığı biber salçası
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 kg kereviz
◊ 50 gr un
◊ 2 su bardağı süt
◊ 1 limonun suyu
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1/2 çay kaşığı toz muskat
◊ Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Kerevizleri soyup kuşbaşı et formunda doğrayın. Kararmamaları için yarım limonun suyunu eklediğiniz 7-8 su bardağı suyla birlikte bekletin.
◊ 8-9 bardak su, yarım limonun suyu ve 2 çay kaşığı tuzu orta boy bir tencerede kaynatın. Kerevizi kaynayan suya aktarın. Orta ısılı ateşte, kerevizler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış kerevizi süzüp blenderden
ya da robottan geçirerek püre haline getirin.
◊ Yağı ve unu başka bir tencereye koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Unun kokusu çıkınca sütü azar azar ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
◊ Püre halindeki kerevizi, tuz, karabiber ve muskatı ekleyip sürekli karıştırarak
2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alın.
◊ Tercihinize göre dana,
kuzu veya tavuk etini kuşbaşı doğrayıp zeytinyağı ve salçayla birlikte soteleyin. Kereviz beğendinin üzerinde servise sunun.İster portakallı ister beğendili
Portakal soslu zeytinyağlı kereviz (8 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 4 orta boy kereviz
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1 orta boy kuru soğan
◊ 2 orta boy havuç
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 2 su bardağı portakal suyu
◊ 1 su bardağı et ya da tavuk suyu
◊ 4 çay kaşığı toz şeker
◊ 2 tepeleme çay kaşığı un
◊ 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Kerevizleri soyup her birini 3 halka dilim şeklinde kesin ve 12 dilim elde edin. Sonra her bir halkayı elma dilimi gibi 3 ayrı dilime daha ayırın. Kararmamaları için limonlu suda bekletin.
◊ Havuçların dışını kazıyıp yıkayın ve her birini ortadan 2’ye bölün. 4 parça havucu dolmakalem kalınlığında dilimleyin. Soğanı soyup ortadan 2’ye böldükten sonra yarım santimlik yarım halkalar halinde doğrayın.
◊ Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye aktarıp üzerine yarım ay şeklindeki soğan dilimlerini sıralayın. Havuçları soğanın üzerine dizin. Aralarındaki boşluklara ve üzerine kerevizleri yerleştirin.
◊ Un, et suyu, tuz, portakal suyu ve toz şekeri bir kâsede tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Sosu sebzelerin üzerine gezdirin ve üzerlerine bir porselen tabak kapatın.
Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar kapağı kapalı pişirin.
◊ Kaynayınca altını kısıp bir 20-25 dakika daha pişirin. Kerevizler yumuşayınca altını kapatıp tencerede soğumasını bekleyin.

Yazarın Tüm Yazıları