EDİRNE - Badem ezmesi evde de yapılır

Edirne’nin papaz yahnisi, mamzanası, ve ekşi köftesine de bayılırım ama asıl favorim, soğan yahnili börek... Bu böreği ve kente özgü ezmeyi evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

SOĞANLI KENAR BÖREĞİ

(6-8 kişilik)

EDİRNE - Badem ezmesi evde de yapılır

NE LAZIM?

Soğan yahnisi için;

* 6-7 orta boy kuru soğan
* 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 5 su bardağı sıcak su

* 1 yemek kaşığı un

* 4 kesmeşeker

*  1 çay kaşığı tuz, karabiber

Börek için;

*  2 yufka

*  1 su bardağı süt

*  1 su bardağı sıvıyağ

*  2 su bardağı lor peyniri

Ayrıca;

*  1 yumurtanın sarısı

NASIL YAPARIM?

* Soğanları soyup her birini dörde bölün. Geniş bir tencereye yağı koyup soğanları ekleyin, orta ısılı ateşte 5-7 dakika kavurun.

* Salçaları, kesmeşeker, tuz ve karabiberi de ekleyip sıcak suyu katın. Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp unu serpiştirin ve karıştırın, bir kenarda bekletin.

Haberin Devamı

* Fırına dayanıklı 35-40 cm çapında yuvarlak tepsiyi sıvıyağla yağlayın.

* Börek için birinci yufkayı tezgâha serin. Süt ve sıvıyağı bir kâsede çırpıp kaşıkla yufkanın üzerine 6-7 kaşık dökün. İkinci yufkayı üzerine yayıp yine sostan dökün. Lor peynirini her tarafına serpip bir ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın.

* Sonra da yağlanmış tepsinin ortasına simit şeklinde yerleştirip yufkanın iki ucunu birleştirin.
* Tam ortadaki boşluğa ılınan soğan yahnisini dökün. Böreğin üzerine kalan sosu yumurta sarısıyla çırpıp fırçayla sürün.

* Önceden ısınmış 180 dereceli fırında börek kızarıncaya dek pişirip çıkarın.

* Serviste börekten kalın bir dilim, yanına 2 kaşık soğan yahnisi ve ayranla ikram edin.

EDİRNE - Badem ezmesi evde de yapılır

BADEM EZMESİ

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 300 gr toz badem

* 1 su bardağı toz şeker

* 1/2 su bardağı su

* 1 tatlı kaşığı limon suyu

* 2-3 adet acı, yabani badem (opsiyonel)NASIL YAPARIM?

* Şerbet için şeker, su ve limon suyunu ufak bir tencereye koyup kısık ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak şerbeti kaynatın.
* Kaynayıp şeker iyice eridikten 5 dakika sonra ocaktan alın, ılınmaya bırakın.

Haberin Devamı

* Derin bir kabın içine toz bademi koyun. Varsa acı bademleri de rendeleyerek içine ekleyin.
* Azar azar şerbeti katarken kaşıkla karıştırın.

Parmak uçlarıyla yoğurarak hamur yapın.
* Buzdolabında 15-20 dakika bekletin.

* İster yuvarlayıp parçalar şeklinde form verin, ister 1 santim kalınlığında açıp kare kare dilimleyin. Oda sıcaklığında 1 hafta saklayabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları