“Yılın Basın Fotoğrafları”

Günümüzde dünyanın en hızlı bayatlayan ürünü hiç kuşkusuz, “Haber.”

Haberin Devamı

Dergi sayfasında ömrü bir hafta, gazete sayfalarında bir gün, internetteki haber portallarında bir kaç saat hatta dakika ve artık en etkin iletişim araçları arasında üst sırada yer alan sosyal medyada ise kimi zaman birkaç saniye. Bir saat önce duyduğunuz haber bir saat sonra etkisini yitirip “bayatlıyor.” Tüm bu hızlı tüketim süreci içerisinde basın fotoğraflarının yeri ise çok farklı. Bazen bir fotoğraf bu bir günlük kısa ömründe tarihin akışını değiştirebiliyor. Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir’in çektiği “Aylan bebek” gibi. Bu kare, gazete sayfalarında, internet portallarında ve televizyon ekranlarında yayınlandıktan sonra yarattığı etki ile gözünü yaşanan mülteci sorununa kapayan pek çok Avrupa ülkesinde politikaların değişmesine neden oldu. Belki bu sayede yeni “Aylan Bebek”lerin ölümüne de engel oldu Nilüfer Demir’in fotoğrafı. 

Haberin Devamı

1985 YILINDAN BERİ YAPILIYOR

Türkiye’nin en uzun soluklu fotoğraf organizasyonu Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmaları ise bu hızla tüketilen gündemde gazete sayfalarının arasına sıkışıp kalan haber fotoğraflarını tekrar tekrar yeniden toplumun hafızasına sunuyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 1985 yılından bu yana aralıksız olarak gerçekleştirdiği yarışmada 2016 yılının ödül alan kareleri ilk kez dün Ankara’da Antares AVM’de açılan sergi ile görücüye çıktı. 18 Mayıs’a kadar gezilebilecek “Yılın Basın Fotoğrafları’2016” sergisinde 2015 yılına damga vuran ve 8 farklı kategoride ödül alan 30 fotoğraf ve 6 serinden oluşan 102 kare fotoğraf yer alıyor.

ÖDÜL TÖRENİDE ANKARA’DA

Geçtiğimiz ay 2016 yılı sonuçları açıklanan yarışmada Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir’in çektiği, “Aylan Bebek” fotoğrafı ile “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü almıştı. Bu yıl 31. kez düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli medya organizasyonları arasında da yer alan, basın fotoğraflarının ödüllendirildiği tek yarışma “Yılın Basın Fotoğrafları”nın ödül töreni ise 25 Mayıs’ta yine Ankara’da Sheraton Otel’inde gerçekleştirilecek.

8 KATEGORİDE 4 BİN 155 KARE YARIŞTI

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez haber kategorileri ile Spor Toto Spor Fotoğrafları iki farklı jüri tarafından değerlendirildi. Yılın Basın Fotoğrafları’na 4 bin 155 kare fotoğrafın katıldığı açıklandı. Sergide ise Haber, Günlük Yaşam, Çevre ve Doğa, Portre, Siyaset, Foto Röportaj, Türkiye’nin Güzellikleri ile Spor Toto Spor Fotoğrafları kategorilerinde ödül alan renkli fotoğraflar yer alıyor. Yarışmanın seçici kurulunda da Reuters’in dünyaca ünlü spor foto muhabirlerinden Kai Pfaffenbach, World Press ve POYİ gibi dünyanın önemli fotoğraf organizasyonlarında ödüller kazanan İsveçli foto muhabiri Paul Hansen ve İsrailli Heidi Levine, Hollanda haber ajansı ANP’nin Türk asıllı fotoğraf editörü Pelin Tatlı, AP’nin Türkiye fotoğraf editörü Yunanistanlı Lefteris Pitarakis gibi yabancı konukların yanı sıra Türkiye’de basın fotoğrafına yön veren isimler yer aldı.

Haberin Devamı

ANTARES’TE BAŞLAYIP TÜRKİYE’Yİ TURLAYACAK

Ankara’da geçtiğimiz yıl olduğu gibi startı Antares AVM’de verilecek olan Yılın Basın Fotoğrafları sergisi her yıl yaklaşık 40 farklı noktada fotoğraf severlerle buluşuyor. Sergi yıl içinde üniversitelerin güzel sanatlar ve iletişim fakülteleri, hava limanları, metro istasyonları, gazeteci cemiyetleri, AVM’ler gibi kalabalık noktalarda vatandaşların ilgisine sunuluyor. Sergiler sayesinde yılın önemli olaylarına tanıklık eden gazete ve dergi sayfaları arasında sıkışan kareler, yeniden toplumun hafızasına sunuluyor.

Yazarın Tüm Yazıları