Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

Sevgili Hürriyet okurları, bu hafta Mardin’i fotoğraflarıyla tanıtan bir ismi sizlere tanıştırmak istiyorum; Mustafa Kılıç...

Haberin Devamı

Mardin’den çektiği fotoğraflarla birçok ödül kazanan Mustafa, zaman zaman kentte düzenlenen fotoğraf etkinliklerinde aktif rol üstlenerek yaşadığı kentin tanıtımına omuz veriyor. Fotoğraf çeken, üreten, paylaşan isimlerin oluşturduğu fotoğraf dünyası kalabalık olsa da birbirlerinin adlarını tek tek bilirler.

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

Mustafa Kılıç’ta ismen bildiğim biriydi. Ama yüz yüze tanışmamız ancak geçtiğimiz haftalarda yaptığım Mardin seyahatinde oldu. O seyahat sırasında Mardin adına ürettiklerinin çektiği fotoğraflarla sınırlı olmadığını gördüm. Mustafa Kılıç ile fotoğraflarını ve Mardin’e olan sevdasını konuştuk...

Haberin Devamı

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

GÜLER SAYESİNDE FOTOĞRAFI SEVDİ

Bazen bir film, kısa bir belgesel, bir küçük görüntü insanların hayatlarını şekillendiriyor. Mustafa’nın hayatında da izlediği Ara Güler belgeseli etkili olmuş. Mustafa Kılıç, fotoğrafla ilişkisini şu sözlerle anlattı; “Lisedeydim, Ara Güler’i bir televizyonda gördüm. Hikâyesi çok etkiledi beni. O yıllarda kararımı verdim, bir fotoğraf makinesi aldım ve Mardin’in tarihi sokaklarında amatörce deklanşöre basmaya başladım. İşte bu başlangıç benim hayat çizgimi belirledi. Üniversite tercihimi de buna göre yaptım ve iletişim okudum. Muş ile İstanbul’da Gazetecilik, Radyo ve Televizyon Bölümü’nde eğitim gördüm. Eğitim hayatım sırasında da fotoğrafa ağırlık verdim. Okul kendimi geliştirmemde daha büyük fırsat oldu. Üniversite bitince Mardin Valiliği’nde foto muhabiri olarak başladım. Hala bu görevimi sürdürüyorum.”

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

MARDİN DENİNCE AKLA GELEN İSİM

Fotoğraf camiasında bazı isimler vardır ki adı yaşadığı bölgeyle şehirle anılır. İç Anadolu’da Kayseri, Kapadokya ve çevresi Nuri Çorbacıoğlu, Hatay ve çevre kentler Mehmet Aslan, Trabzon ve çevresinde Ali Mermertaş böyledir mesela. İşte Mardin dediğinizde de akla gelen isim Mustafa Kılıç’tır. Mustafa’yı fotoğraf dünyası Mardin’den çektiği kareler sayesinde tanıdı. Hiç tanışmadan Mardin’e gitmiş olsam yine onu bulur “Hadi kardeşim bana eşlik et” derdim.
Mustafa’nın, Mardin sevdasını biraz da kıskanarak dinledim. O sevdayı şöyle aktardı; “Mardin’de yaşayan bir fotoğraf tutkunu olarak karelerimde bu kente yoğunlaştım. Fotoğrafı, bu kentin sokaklarında sevdim. Mardin’in tarihi mekanları, kültürel değerleri, yaşamı ve insanını fotoğrafladım. Mardin sadece merkeziyle değil her ilçesiyle çok değerli. Midyat’ın tarihi mekanları, Derik’in zeytini, Mazıdağı’nın pekmezi, Dargeçit’in Boncuklu Tarlası, Dara’nın antik kenti... Her yanı ayrı bir değer.

Haberin Devamı

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

FOTOĞRAFA GELEN BENİ BULUYOR

Elbette çok farklı projelerde çalıştım. Mezopotamya’da yaşayan dövmeli kadınlar, bölgedeki mülteciler, COVID-19 ile mücadele eden sağlık çalışanları, pandemi, fotoğraf projelerimden bazıları. Ama en uzun soluklu ve bitmeyecek projem Mardin... Mardin’de çektiğim fotoğraflarla çok ödül aldım. Aldığım ödülleri tek tek anmak şımarıklık olur, uzun bir liste. Bu sayede Mardin’in tanıtımına da katkı sağladığıma inanıyorum. Mardin özelinde çok çalıştığım için fotoğraf tutkunları, fotoğraf için tura çıkanlar, fotoğraf sayesinde tanıştığım pek çok isim Mardin’i gezmek istediğinde beni buluyor. Onlara da fotoğraf çekilecek yerler, gidilecek bölgeler konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Haberin Devamı

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

MARDİN’İ BAŞKA GÖZLER DE GÖRSÜN

Mustafa Kılıç, Mardin’deki fotoğraf etkinliklerinde de çoğu kez koordinatör olarak rol üstleniyor. “Yaşadığım kentin güzelliklerini başkalarının da görmesi için fotoğraf çekiyorum. Ama bir dönem sonrasında bu güzelliklerin daha farklı gözlerle de anlatılması gerektiğini gördüm” sözleri kentteki fotoğraf etkinliklerindeki rolünün sebebini anlatmaya yetiyor. Mustafa Kılıç, yaşadığı bölgenin değerlerini tanıtmak adına Mardin’de 4 kez ulusal ve uluslararası foto safari, ilçelerde de iki farklı fotoğraf günlerinde koordinatör olarak görev almış.

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

20 ENGELLİ GENCE FOTOĞRAF ÖĞRETTİ

Mustafa Kılıç, hazırladığı bir proje ile Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin engellilerle ilgili özel biriminde de geçtiğimiz yıl fotoğraf eğitimleri vermiş.

Haberin Devamı

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

Yaşları 18-25 arası 20 engelliye fotoğraf makineleri aldıklarını anlatan Kılıç, “Eğitim verdik. Mardin’in sokaklarında fotoğraflar çektik. Fotoğraflarını farklı noktalarda sergiledik. Fotoğraf sayesinde başarabileceklerini gördüler, sergide takdir edildiler ve hayata bağlandılar” diyerek mutluluğunu paylaştı.

Mardin’in gözü ‘Mustafa Kılıç’

KİMDİR?

Mardin Kızıltepe’de doğan Mustafa Kılıç, Muş Alparslan Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünü birincilik ile tamamladı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde lisansını tamamladı. Muş Alparslan Üniversitesi Basın-Yayın biriminde çalıştı, TRT’de eğitim aldı. Halen Mardin Valiliği’nde çalışmaya devam ediyor. AFAD Gönüllüsü olan Mustafa Kılıç’ın fotoğraf alanında AFIAP-GPU CR1-G.APS-COSBR-Hon.CPE-Hon.BGF unvanları bulunuyor. FIAP 13. Dünya Kupası 2018’de ‘13th FIAP Clubs’ World CUP’ dünya ikinciliği / FIAP gümüş madalya ile büyük başarı kazandı. 2018 yılında Mardin Büyükşehir Belediyesi desteği ile yirmiye yakın özel eğitimli çocuğa fotoğraf eğitimi verdi. Proje sonunda bir de fotoğraf sergisi açıldı. 2022 yılında dünyanın en prestijli fotoğraf festivallerinden olan Siena Awards Fotoğraf Festivali’nde ‘Siena Olağanüstü Sanat Eseri’ ödülü aldı. Fotoğrafçılığa 2009 yılında başlayan Kılıç, Mardin’i ve eski Mardin’i konu alan fotoğraflarıyla tanındı. Birçok dergide fotoğrafları yayınlanan COVID-19 ve Kahraman Sağlık Çalışanlarımız, Masal Şehrim Mardin, Şehri-Mardin, 47 Mardin gibi birçok sergide fotoğrafları yer alan, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda derece ve ödüller kazanan Mustafa Kılıç, bir çok yarışmada da jüri koltuğunda oturdu. COVID-19 ve Kahraman Sağlık Çalışanlarımız, Engelsiz Mardin, Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk anısına Derik FotoMaratonu, Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk anısına Derik-Mazıdağı Çağrılı Fotoğraf Günleri, ‘Mülteci Yaşamlar’ ve FotoMaraton projelerinde koordinatör olarak görev aldı.

Yazarın Tüm Yazıları