En güzel yeni yıl hediyesi

Türkiye’nin, dünyaca ünlü hava akrobasi yıldızı SoloTürk’ün kuruluşunun 5’inci yıldönümünde, çok özel bir takvim yayınlandı.

Haberin Devamı

En güzel yeni yıl hediyesi

Takvimdeki fotoğrafların büyük bölümü, hava fotoğrafçısı Ertuğrul Birel’in karelerinden oluşuyor. Bu çok özel 2016 takviminin fotoğraflarının büyük bölümünün sahibi Ertuğrul Birel’le ‘SoloTürk’ü fotoğraflamayı konuştuk. Birel’in, “Başka bir hava aracını fotoğraflamaya benzemiyor. O gerçekte bir savaşçı. Yapmış olduğu gösterinin, savaşçı ruhunu, savaş meydanlarındaki becerisini anlatan küçük bir piyes olduğunu bilmek başlı başına ayrı heyecan” sözleri SoloTürk’e duyduğu hayranlığı fazlasıyla anlatıyor.Ankara Akıncı Hava Üssü’nde konuşlanan SoloTürk’ün, ilk lansmanının yapıldığı 2011 yılından bu yana bütün gösterilerini takip ettiğini belirten Ertuğrul Birel, SoloTürk’e olan bağını ve hava fotoğrafları çekmek isteyenlere tavsiyelerini şöyle aktardı:

Haberin Devamı

HAYRANLIĞIM, BAĞIMLILIK DÜZEYİNDE

“SoloTürk’le artık bir fotoğrafçı ile çektiği konu ilişkisinin çok ötesinde bağım var. Hayranlığım, bağımlılık düzeyinde bir sevgi belki. F16’yı bu şekilde izlemek, en başta bu ülkenin bir ferdi olarak bana gurur veriyor. Bir çok hava aracının fotoğraflarını çektim. Ama arşivimde binlerce karesiyle SoloTürk’ün yeri ayrı. Bu takvimde fotoğrafların bir kısmı benim, bir kısmı arkadaşlarımın. Tasarımını ben yaptım. Ama bu takvimin hiç bir yerinde adım bile yok. Ben istiyorum ki daha çok kişi çeksin, SoloTürk’ü. Başkalarının da bu işe girmesi daha farklı bakış açıları getirecektir.

İZLERKEN HİÇ BİTMESİN İSTİYORSUNUZ

İlk başlarda SoloTürk gösterileri sırasında daha fazla fotoğraf çekebilmek için, gösterilerin daha uzun sürmesini istiyordum. Doyumsuz kareler çünkü izlerken hiç bitmesin istiyorsunuz. Ama sonradan sonraya ekibi de tanıyınca bu kez çok alçaktan yapılan, çok tehlikeli manevraları izlerken yine doyumsuz karelere imza atsamda bu kez içimden, ‘Yeter artık, hadi artık bitsin’ demeye başladım. Uçan her bir arkadaşım benim ailem gibi çünkü.

‘ÖNCE KUŞLARLA DENEME YAPIN’ TAVSİYESİ

Haberin Devamı

Uçak fotoğraflamak için en başta iyi performans sağlayacak bir makine ve sağlam bir lens parkı gerektiriyor. Aklınızdaki fotoğrafı kareye yansıtma isteği çoğu zaman birden fazla lens kullanmanıza sebep oluyor. Uzun yıllardır hava fotoğrafları çektiğim için çok fazla gözlem yapma şansım oldu. Yüklü uçakların daha uzun piste ihtiyaç duyduklarını, paraşüt açarak duran uçakların nerede pistle buluştuğunu, nerede paraşütlerini açtığını, pist başına giden uçakların izlediği yolu biliyorum. Uçak fotoğrafları çekmek isteyenlere tavsiyem öncesinde kuşlar üzerinde onları takip ederek çalışabilirler.”
SoloTürk’ün 5’inci yılı nedeniyle özel baskı yapılan ‘SoloTürk 2016 takvimleri’ne, www.nezih.com.tr adresinden ulaşılabiliniyor.

Haberin Devamı

En güzel yeni yıl hediyesi

ERTUĞRUL BİREL KİMDİR?

1960 yılında İstanbul doğan Ertuğrul Birel, tanıtım ve reklam fotoğrafçılığı yapıyor. Profesyonel fotoğrafçılık hayatının dışında ise hobi amaçlı doğa ve uçak fotoğraflarıyla ilgileniyor. Belçika’da aldığı havadan havaya uçak çekimi ile ilgili eğitimlerle bu alanda kendini geliştirdi. Özellikle SoloTürk’le ilgili Türkiye’nin en geniş arşivine sahip. Web sitesi www.birelfoto.com’da havacılıkla ilgili yaptığı çekimlerin detaylarını da paylaşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları