Dertlerimiz çeşit çeşit

 Dolar: ABD’de faiz oranları fırlayınca bütün dünya dolara dönmeye başladı. Türk lirası en hızlı değer kaybeden para oldu.  

Haberin Devamı

Nedenleri belli: İç siyasi gerilim ve belirsizlikler, uluslararası ilişkilerdeki gerginlikler, bölgesel riskler, kırılgan makroekonomik yapımız…

 

Kısa vadede yapabileceğimiz iyileştirmeler belli: İç siyaseti normalleştirebiliriz. AB ile ilişkileri yumuşatabiliriz.  Bu iki adım bana göre Merkez’in 400 baz puanlık faiz artırımına denk etki yapar.

 

Aynen devam edersek de hangi faizle kurun nerede dengeleneceğini yaşayıp göreceğiz.

 

 

***

 

Avrupa Birliği: Dünyada cennet köşe pek az.  Hayran olunacak ülke varsa da sayısı üçü beşi geçmez.  

 

Haberin Devamı

Bu ara memlekette yine “bizim bizden başka dostumuz yok” rüzgarları esmeye başladı.  Bu iklimin de en kolay ve sıradan faaliyeti Avrupa Birliğine çakmak oluyor. 

 

Oysa o Avrupa Birliği herkesin pek şikayetçi olduğu bu kapitalist sistemi ehlileştirmek için 35 dosyalık müktesebat hazırlamış.  Sistem için yazılmış en güncel “el kitabı” bu. 

 

Birliğe girmesek bile bu düzenlemelerden kopya çekerek, bünyemize uygun olanları hayata geçirerek biz de kendi başımıza bu sistemi iyileştirmeye çabalayabiliriz.

 

Ya da siz de bir müktesebat hazırlayın görelim.

 

Ya pardon tabii, benim saflığım, sizin derdiniz böyle iyileştirmeler falan değil ki!

 

 

***

 

Kuleler: İzmir’de Büyükşehir Belediyesinin de %30 ortak olduğu Basmane’deki arsaya önerilen 3 kule seçeneği internette halkın oylamasına sunuldu.

 

Haberin Devamı

Kuleseverlerin alkışlarını bir kenara bırakırsak öneriler genelde tepki çekmiş görünüyor.

 

Şahsen ben de böyle içine girdiği dokuyu hiçe sayan, hatta o dokuya meydan okuyan projelere sıcak bakamıyorum.  

 

Tabii Büyükşehir’in bahse konu arsanın mal sahiplerinden olması nedeniyle Başkan Kocaoğlu’nun bu tepkiler karşısında ne yapacağı merakla bekleniyor.

 

***

 

İzmir futbolu: İzmir’in süper ligde bir futbol takımının olmaması yıllardır konuşulur.

 

Bana göre ana neden semt takımlarının yetersiz mali durumlarıydı. Büyükşehir de futbola destek vermeye pek niyetli değildi.

 

Şimdilerde hem Göztepe hem Altınordu bütün ülkeye örnek olabilecek modellerle süper lige çıkmaya çalışıyor.

 

Haberin Devamı

Gelecek bir iki yılda süper ligde İzmir’in takımları olacak hatta belki altıncı yedinci büyük olmaya oynayacak gibi duruyor.

 

Bu arada döviz kurunun bu haliyle, yani Euro 3,60’lardayken hangi süper lig kulüplerinin ne sıkıntılara girdiğini tam bilemiyoruz ama yakında dışa vurmaya başlar.  

 

 

***

 

Bar cinayeti: Geçen hafta Karşıyaka’da bir barda çıkan kavga sonucu 4 kişi hayatını kaybetti. Yazıldığına göre kavganın nedeni “istek şarkısı”.

 

Böylesine dehşet verici bir haber gündemin yoğunluğu arasında kaynadı gitti.

 

Bunu münferit bir olay gören var mı bilmiyorum?

 

Her gün hayatın akışı içinde insanların ne kadar tahammülsüz hale geldiğini bizzat yaşıyoruz. Öfkelenin de ne kadar kolay silah çektiğini ve “sıktığını” biliyoruz.

 

Haberin Devamı

Kültürel bir kırmızı alarm hali bu…

  

 

Yazarın Tüm Yazıları